fbpx

Väderstad munkagépek bemutató körútja hat helyszínen

Írta: GÉPmax-2022/V. lapszám cikke - 2022 szeptember 28.

Az idén negyedszázados jubileumát ünneplő Vaderstad Kft. július végén, az ország hat különböző pontján (Nagyhalász, Biharkeresztes, Újszilvás, Dunaegyháza, Nemesszalók, Marcali) várta partnereit a hagyományos évenkénti nyári országjáró gépbemutató körútján. Idén a soha nem látott aszály sújtotta területeken bizonyították a Väderstad talajművelő gépek, hogy a legmostohább körülmények mellett is gond nélkül megbirkóznak az adott feladattal.

CARRIER RÖVIDTÁRCSA- ÚJDONSÁG

A gépbemutatót a népszerű Carrier rövidtárcsacsalád régi és új szériái nyitották. A Carrier szériát a széles modellválaszték jellemzi, 3–12 méter közötti munkaszélességben, vontatott és függesztett kivitelben. Az egyedi gumibakos függesztésű kúpos tárcsák egyenletesen keverik be a szárat, nem porosítják, rögösítik a talajt. A Carrier XL széria tagjai 51 vagy 61 cm átmérőjű tárcsalapokkal, V vagy X elrendezésben rendelhetők. A tárcsaszög 3 fokozatban, 11–17 fok között állítható. A tárcsákhoz opcióban CrossCutter Knife késes henger rendelhető. A CrossCutter Disc tárcsatípus lehetővé teszi az ultrasekély művelést, amiről a bemutatón is meggyőződhettünk, hiszen az XL ezzel a tárcsalappal nemcsak sekély tarlóhántásban, de a nehézkultivátor művelésének elmunkálásában is bemutatkozott.

Carrier XT rövidtárcsa
A Carrier család legújabb tagját, az XT-t itt láthatták először a gazdák itt láthatták először a gazdák

Igazi újdonság első hazai premierjének is otthont adott a bemutatósorozat, hiszen a Carrier család legújabb tagját, az XT 425-625-öt itt láthatták először a gazdák. A Carrier XT három különböző (4,25, 5,25 és 6,25 m) munkaszélességben, függesztett és vontatott kivitelben rendelhető, szimpla, illetve kétsoros tömörítőhengerrel. Legnagyobb újdonsága, hogy a tárcsatartó tengely szöge hidraulikus úton állítható, így képes az átművelési intenzitás optimalizálására, illetve a munkamélység pontos tartására sekély művelés esetén is. A Carrier XT felszerelhető TrueCut tárcsával, valamint az ultrasekély műveléshez használható CrossCutter Disc-kel is.

Carrier XL rövidtárcsa
A Carrier XL 525 tárcsa CrossCutter Disc tárcsatípussal mutatkozott be

A BEVÁLT OPUS ÉS TOPDOWN SZÁNTÓFÖLDI KULTIVÁTOROK

A bemutatkozást folytató, 4–7 méter közötti munkaszélességben rendelhető Opus szántóföldi kultivátor a jól ismert és bevált TopDown alapjaira épül, a különbséget a tárcsasor hiánya jelenti. Az Opus 5–40 cm közötti munkamélység-tartományban képes dolgozni. A kapák hidraulikus úton, több mint 700 kg súllyal terhelhetők, így a beállított művelési mélység még igen kötött talajnál is tartható. A kapák mögött dolgozó rögrendező, egyengető tárcsák intenzitása a traktorfülkéből állítható.

TopDown munkában
Startol a TopDown nehézkultivátor a bemutatón

Tömörítő, lezáró egységként szimpla vagy dupla acélhengert (SteelRunner/Double SteelRunner), illetve ún. Double SoilRunner hengert választhatunk. A lezáróhenger nyomása változtatható, sőt, szükség esetén a henger le is szerelhető. A soron következő két eszköz a rövidtárcsával kombinált Top-Down nehézkultivátor két különböző munkaszélességű modellje volt. Ezek sekély és mélyművelő kultivátorként egyaránt alkalmazhatók, illetve a két műveletet kombinálva is dolgozhatunk velük. A tömörítéshez és lezáráshoz rendelkezésre álló népszerű acél hengersor hatékony tömörítő, rögtörő, lezáró munkát végez, de kérhető U profilú gyűrűkből álló SoilRunner dupla hengersorral, amelynél talaj érintkezik talajjal, így tömörített, de felszínén visszalazított területet hagy hátra.

A TEMPO VETŐGÉP HAZAI PIACI RÉSZESEDÉSE 50%

Az idén 60 éves jubileumát ünneplő Väderstad méltán népszerű és szakmai körökben egyöntetűen elismert Rapid és Tempo vetőgépszériáit egy-egy modell képviselte a bemutatón.

Tempo vetőgép
A Tempo szemenkéntivetőgép-szériát az F8 típus képviselte

A Tempo szemenkénti vetőgép a nagy menetsebesség, azaz a kivételes teljesítmény és a precíz vetés páratlan kombinációját jelenti. Magyarországon a piaci részesedése az éves értékesítésből 50% körüli, ezzel jelenleg a legnépszerűbb vetőgéptípus az országban. A gyártó hat modellcsalád 23 típusát kínálja. A Tempo lelke a Gilstring magadagoló egység és a nyomott levegős elven működő ún. Power-Shoot magtovábbítási technológia, amely lehetővé teszi a nagy sebességgel történő, precíz szemenkénti vetést. A Gilstring adagoló másodpercenként 28 magot továbbít a keskeny magvezető cső felé 18 km/h vetési sebességnél úgy, hogy közben érzéketlen a vibrációra és a lejtőszög megváltozására. A rendszer belövi a magot egy nyomókerék alá, így kizárt a magárokban történő elmozdulás.

A Tempo magadagoló, műtrágya- és mikrogranulátum-kijuttató egységét egyaránt elektromos motorok hajtják, így automatikus szakaszolás esetén a teljes vetőkocsi lekapcsolható. A vetőkocsik súlya mechanikus vagy hidraulikus úton 325 kg-ig növelhető, így a Tempo direktvetésre is alkalmas. A műtrágya-kijuttató egység 350 kg/ha mennyiséget tud kijuttatni 15 km/h sebességnél.

Rapid vetőgép
A Rapid vetőgépcsalád tagjai közül a népszerű A 600S modellt láthattuk a bemutatón

A Rapid vetőgépek szíve az egyedi csoroszlyakialakítás és vezérlés, amely 25 évvel ezelőtt forradalmasította a vetés gyakorlatát. A Rapid vetőgépek szimpla tárcsás csoroszlyája 70/255 kg nyomással hatol a talajba, ami pontos maglehelyezést biztosít még nagy menetsebesség és kötött talajok vetése esetén is. Az agresszív vetőtárcsák – a talajtípustól és a talajművelési rendszertől függetlenül – szármaradványoktól mentes, tiszta magárkot nyitnak, mivel a haladási iránnyal enyhe szöget zárnak be, ennek következtében pedig finomszerkezetű talajt hoznak létre a mag körül, ami a csírázás szempontjából kritikus, megfelelő mag-talaj kapcsolat miatt lényeges. A Rapid csoroszlyái a vetőmagot a művelőtárcsák munkamélységénél kissé mélyebbre helyezik, így a mag körüli kapilláris vízszállítás biztosított.

Farkas Imre