fbpx

Bemutatkozott a Valtra traktorok első 5. generációs szériája, a G-sorozat

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2020 október 26.

Vadonatúj modellsorozat debütált

A koronavírusos időszakban megszokottá vált, hogy a nagy nemzetközi gyártók online sajtókonferencián mutatják be újdonságaikat. Augusztus végén a Valtra is így, világszerte közel kétszáz újságírónak prezentálta legújabb, 5. generációs traktorfejlesztését.

A G-széria vadonatúj modellsorozat az első a Valtra traktorok 5. generációjában. A korábbi N-szériában a 100-130 LE-s modellek helyébe lépnek az új G-s modellek. A teljes kínálatot áttekintve a népszerű A- és N-széria közé illeszkedik be. A G-sorozatban 100-145 LE teljesítményű modellek szerepelnek. Mindegyik modell esetén három felszereltség közül választhatunk: HiTech, Active, Versu. Az Active és Versu esetén gyári szerelésű, precíziós gazdálkodási opciókat kérhetünk, a Versu SmartTouch kartámaszvezérléssel rendelkezik. A Valtra Connect telemetria a G-sorozat Versu modelljeiben alapfelszereltség. Az Active és a Versu modellekben 110 l/ perces terhelés érzékelős hidraulika került. A végfelhasználó opciók sokaságából választhatja ki a számára szükséges felszereltséget. A rendelés megkönnyítése érdekében négyféle felszereltségi csomag kérhető: Basic, Comfort, Technology és Technology Pro. Amennyiben a gyári opciók listáján felül további egyedi kiegészítőket szeretnénk, megrendelhetjük az Unlimited Studiótól.

 

 

„A G-sorozat univerzális mezőgazdasági traktor, szinte minden feladatra befoghatjuk. Megállja helyét homlokrakodózásban, permetezésben, takarmányozásban vagy speciális zöldségtermesztésben is. Precíziós gazdálkodási feladatokhoz is felszerelhetjük traktorunkat. Az ilyen univerzális traktor üzemeltetésének könnyűnek és biztonságosnak kell lennie, kényelmes munkakörülmények mellett, erőteljes első függesztőművel és hidraulikával, valamint kiváló láthatósággal. Összességében a G-sorozat kompakt, mégis erőteljes” – ezt Mikko Lehikoinen, az értékesítésért és marketingért felelős alelnök nyilatkozta.

Az új Valtra G-sorozat könnyen kezelhető, karbantartható. A tervezés során a legjobb láthatóság és kényelem voltak a fő szempontok. A Valtra Connect, Care and Go szolgáltatásaival kiszámíthatóvá és gondtalanná teszik a traktor használatát.

 

MODERN, TÁGAS FÜLKE

A G-sorozat modern és tágas fülkével rendelkezik, 5,7 négyzetméter üvegfelülettel, ebből 0,35 négyzetméter panorámatetőn foglal helyet. A fülkerugózás tovább növeli a kényelmet, a mindennapi használat komfortját a fűtött tükrök, légkondicionáló, alsó fülkefűtő és USB töltődugók egészítik ki.

A SmartTouch kartámasszal rendelkező Versu modellek ugyanazokat a precíziós gazdálkodási szolgáltatásokat érhetik el, mint a nagyobb N- és T-sorozatú modellek. Az Active modellek is elérhetők automatikus vezérlés és precíziós gazdálkodási funkciókkal, amelyeket a SmartTouch Extend terminálon keresztül aktiválhatunk.

A G-sorozatot úgy tervezték, hogy ideális traktor legyen a homlokrakodási feladatokhoz. A traktor kiváló láthatóságot, jó súlyeloszlást, integrált homlokrakodó-segédvázat, a motor fordulatszámát automatikusan növelő hidraulikaasszisztenst, valamint Live 3 funkciót kínál, amely akár három különféle homlokrakodó-funkció egyidejű használatát is lehetővé teszi.

A szántóföldi és a telepi munkák mellett a G-sorozat erdőgazdálkodási feladatokra is alkalmas – ez a Valtra számára mindig különösen fontos volt. Erdészeti feladatokhoz a G-sorozat keskeny sárvédővel, acél üzemanyagtartállyal, polikarbonát üveggel, erdei gumiabroncsokkal, megfordítható üléssel és fülkevédelemmel rendelhető. A kiegészítő munkalámpacsomag négy elülső és hat hátsó munkalámpát tartalmaz, amelyek automatikusan bekapcsolnak hátrameneti irányban, megkönnyítve a munkát sötétben.

 

 

MEGBÍZHATÓ ÉS KOMPAKT AGCO MOTOR

Az új G-sorozat megbízható négyhengeres, 4,4 literes AGCO Power motorokkal működik. A motor kompakt mérete lehetővé teszi a traktor alacsony orrész-kialakítását, amely kiváló láthatóságot biztosít. A motor kipufogógáz-visszavezetés nélkül megfelel a Stage V. követelményeinek. Az 1600 bar-os Bosch Common Rail befecskendezés gyors reagálást és nagy nyomatékot biztosít a motor fordulatszámának széles skáláján.

Minden modellnél rendelkezésre áll a boost is, ami megfelelő teljesítménynövelést kínál már terepi sebességnél is, ha B5-ös, vagy magasabb sebességfokozatban halad. A Valtra hagyományos Sigma Power boost szintén elérhető a TLT-hez.

A G125 Eco az üzemanyag-hatékony EcoPower modell, amely lehetővé teszi a vezető számára a POWER vagy az ECO üzemmód kiválasztását, amely csökkenti a motor fordulatszámát, miközben a nyomatékot 555 Nm-ig növeli. A Valtra EcoPower modelljei védik a környezetet – és a felhasználó terhelését – az alacsonyabb zajnak köszönhetően.

SOKOLDALÚ SEBESSÉGVÁLTÓ SOKFÉLE FELADATHOZ

A G-sorozat 24+24R sebességváltóval rendelkezik, hat Powershift fokozattal négy tartományban. A B és C közötti, valamint a C és D csoportok közötti váltás automatizált, így még könnyebbé válik a traktor üzemeltetése, különösen közutakon. A hagyományos Valtra megoldással a parkféket beépítették az előre-hátrameneti váltókarba, és a vezető beprogramozhatja az erőátviteli beállításokat is. A leglassabb mászófokozatban a munkasebesség mindössze 120 méter óránként, ami ideális például zöldségfélék termesztésénél.

A Versu modelleknél a menetsebességet a fő vezérlőkarról, vagy a lábpedálról vezérelhetjük. Az AutoTractionnak automata kuplungvezérlésnek köszönhetően a többi modell sem igényli a tengelykapcsoló-pedál használatát. A „lejtő megtartó” funkció a traktort még meredek dombokon is rögzíti anélkül, hogy fékeket kellene használni.

 

 

HIDRAULIKA – AHOGY SZERETNÉNK

A HiTech modellek nyitott hidraulikus rendszerrel rendelkeznek, ami percenként 100 litert biztosít, míg az Active és a Versu modellek load-sensing hidraulikája 110 literes percenkénti teljesítményt ad. Legfeljebb négy pár hátsó kihelyezett szelep rendelhető, előre kérhetünk elektronikusan vezérelt szelepeket a front hidraulika vagy homlokrakodó vezérléséhez. A minimális emelőteljesítmény hátul 50 kN a teljes emelési tartományban és 30 kN elöl. Az elülső kardántengely is rendelkezésre áll. A hátsó TLT 540/540E és 1000-es kardántengely-fordulatszámmal is használható.

A G-sorozat sorozatgyártása már megkezdődött. Új, egyelőre limitált lehetőségként Finnországban, az Egyesült Királyságban és Németországban szeptembertől az ügyfelek az interneten keresztül foglalhatják le az új traktorok egyikét. A foglalás megtörténte után az ügyfél a részleteket, például az opciókat megvitathatja a helyi kereskedővel. A további országokban ez a lehetőség egyelőre még nem érhető el.

 

Fodor Mihály