fbpx

„Miért is váltottunk volna más márkára…?”

Írta: GÉPmax-2020/V. lapszám cikke - 2020 október 27.

Az igari WEINHAUS Szőlőbirtok Kft. már másodszor döntött a Solis márka mellett. A gazdaságban szinte minden feladat elvégzésére alkalmas kertészeti traktor legutóbb is jó döntésnek bizonyult. Nem véletlen, hogy hazánkban is rendkívüli népszerűségnek örvend az indiai márka.

 

MÁSODSZOR MÁR KÖNNYEBB VOLT A DÖNTÉS

Még javában zajlott az egy hónapon át tartó szüretelés, amikor a WEINHAUS Szőlőbirtok Kft. telephelyére érkeztünk, hogy a közel két évvel ezelőtt vásárolt Solis 75 Crdi traktorral kapcsolatos eddigi tapasztalatokról kérdezzük a gép kezelőjét. Előbb azonban megkértük Tatai Gábor telepvezetőt, hogy mutassa be röviden társaságukat.

– A WEINHAUS Szőlőbirtok Kft. 270 hektáron gazdálkodó szőlészet. Fontos kiemelnem, hogy teljes területünk egybefüggő, ami szinte egyedülálló hazánkban. Fehér fajtáink az Olaszrizling, Rajnai rizling, Zöldveltelini, Chardonnay és a Királyleányka. Ültetvényükben találhatók kék borszőlők is, mint a Kékoportó, Zweigelt és Kékfrankos.

– Miért döntöttek a Solis márka mellett?

– Körülbelül 6 évvel ezelőtt vásároltuk meg első Solis traktorunkat, a szívómotorral szerelt 75-öst, ami eddig mintegy 2500 üzemórát dolgozott. Azzal nagyon elégedettek vagyunk, nem történt különösebb meghibásodása, sokféle munkaeszközt kapcsolhatunk hozzá, megállja a helyét a szőlőbirtokunkon.

Természetesen a Crdi vásárlása előtt is felmértük a piacot, s más gyártók traktorait is megnéztük. Számunkra az ár is meghatározó tényező volt, ráadásul a Solis már bizonyított nálunk. Végül a Solis 75 Crdi traktorra esett a választás, ami a vásárlása óta eltelt közel két év során 1700 üzemórát dolgozott.

Tatai Gábor telepvezető
Tatai Gábor telepvezető

A Crdi egyenletes járású, rendkívül dinamikus motor
A Crdi egyenletes járású, rendkívül dinamikus motor

ERŐS MOTOR, KEDVEZŐ FOGYASZTÁS

Hóber József gépkezelővel az önjáró szüretelőgép fülkéjében beszélgettünk, hiszen a munka nem állhat meg: a kamion várja, hogy mielőbb beszállíthassa a szőlőt feldolgozásra.

– Milyenek az eddigi tapasztalatai az új Crdi motorral kapcsolatban?

– A négyhengeres, 75 lóerős és 4087 köbcentiméter lökettérfogatú, Common Rail rendszerű motor takarékosnak mondható. Azt tapasztaltam, hogy 1400-1800 közötti fordulatszámon érdemes vele dolgozni, mert abban a tartományban a leghatékonyabb és legkomfortosabb a munkája. A régebbi, még adagolóval szerelt Solis 75 szélesebb tartományban is üzemeltethető.

A Crdi üzemanyagtartálya lehetne kissé nagyobb, mert tárcsázáskor nap végén már olykor-olykor a kijelzőre pillantok, vajon elegendő lesz-e estig a gázolaj. Azért nem jellemző, hogy be kellene menni tankolni munka közben, inkább biztonsági tartaléknak lenne jó mintegy 20 literrel nagyobb tartály. Mindent együttvéve nagyon jónak tartom a Crdi motort: szépen és egyenletesen jár, könnyedén indul és rendkívül dinamikus.

A nagy üvegfelületekkel rendelkező tágas fülke körbe tökéletes kilátást biztosít
A nagy üvegfelületekkel rendelkező tágas fülke körbe tökéletes kilátást biztosít

A kabin komfortos munkavégzést biztosít
A kabin komfortos munkavégzést biztosít

A növelt orrsúllyal tárcsázáskor sokkal simábban dolgozik a traktor
A növelt orrsúllyal tárcsázáskor sokkal simábban dolgozik a traktor

KIEGYENSÚLYOZOTT ÉS GAZDASÁGOS ÜZEMELTETÉS

– A korábbihoz képest újított a gyártó a Solis váltóján?

– A Crdi traktort 30 km/h maximális sebességű, manuális 3×4-es Carraro szinkronváltóval szerelte a gyártó, ami viszonylag gyorsan kapcsolható: szinte terhelés alatt, a munkaeszköz üzemeltetése közben is válthatunk.

A régebbi traktorunknál jól bevált Carraro 12+12-es szinkronváltó munkatartományába a Solis plusz egy fokozatot épített, ami még kiegyensúlyozottabb és gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé. Mindig megtalálhatjuk azt a sebességi fokozatot, amivel szépen és nyugodtan dolgozhatunk a traktorral.

 

„AMIRE NEKÜNK KELL, AZT AZ ALAPFELSZERELTSÉG IS TUDJA”

– Elegendőnek tartják a traktor emelési kapacitását?

– A CAT-II hidraulikus hárompont-felfüggesztés kapacitása a gyári adat szerint 2,5 tonna, amire valóban képes is. A Solis 75 Crdi opcionálisan vásárolható 3 tonna emelési képességgel is, de az alapfelszereltségű hárompont számunkra tökéletesen elegendő.

Az 55 liter/perc szállítási kapacitású hidraulika szivattyú teljesítménye minden a gazdaságunkban található munkaeszközhöz elegendő. A hidraulika kar rendkívül finoman kezelhető és pontos. Talán egy harmadik kör még jól jönne.

– Milyen munkaeszközöket csatlakoztatnak a 75 Crdi-hez?

– Szinte minden növényvédelmi és talajmunkához használjuk, mint a tárcsázás, kultivátorozás, soraljművelés, a füves sorok vágása és zúzása, gyomirtás és permetezés. Emellett új szőlő telepítésekor oszlopleütésre, de csonkázásra és előmetszésre is munkába fogjuk. Természetesen a Solis 75 Crdi-hez ki kell választani a számára megfelelő munkaeszközöket, hiszen ennek a traktornak is vannak határai.

Megbízható páros
Megbízható páros

TÁGAS FÜLKE JÓL ELRENDEZETT KEZELŐSZERVEKKEL

– Egy egésznapos munka után a traktorból kiszállva miként értékeli az új Solis 75 kabinját?

– A Crdi nagy kabinjába könnyű beszállni, ez számomra fontos szempont. A kezelőszervek jól elrendezettek, a hátsó kis szélvédők nyithatók, ami gyakran jól jön, például, ha valamiért ki akarunk nyúlni. A tágas fülke nagy üvegfelületekkel rendelkezik, ezért körbe nagyon jó a kilátás, ergonomikus az új Solis fülkéje.

Mi az alapfelszereltségű üléssel választottuk a traktort, de most már mindenképpen az opcionális légrugós üléssel vásárolnánk, mert az még komfortosabbá tenné az egésznapos munkát.

– Mit választottak az opcionális lehetőségek közül?

– Az opciók választásakor leginkább a súlyozásra koncentráltunk, amit a hátsó kerékre, valamint az alapfelszereltséghez képest még plusz négyet (így összesen 10 található rajta) az elejére is kértünk. Az orrsúly igen jó döntésnek bizonyult, kiváló például tárcsázáskor: sokkal simábban dolgozik a traktor, s jól kiaknázható a motorjában rejlő erő is.

 

RITKA VENDÉG A SZERELŐ

– Szervizigény tekintetében hogyan értékeli a Solis traktort?

– 1000 üzemóráig az ODISYS Bt. végezte a garanciális szervizt, ezt követően a 250 üzemóránkénti feladatokat már mi látjuk el. A régebbi traktorunk tapasztalatai ismeretében is elmondhatom, hogy abszolút nem szervizigényesek a Solis traktorok. A légszűrő, az olaj és az olajszűrő is gyorsan cserélhető. Az ODISYS Bt. alkatrészellátása kiváló, amit pedig nem tartanak készleten, az futárszolgálaton keresztül rövid idő alatt megérkezik a németországi elosztóraktárból.

A régebbi traktornak idáig semmi meghibásodása nem volt, az újnak is csak apróbb garanciális hibái. Az üzemanyagszint kijelzője nem működött, valamint egy jeladó rögzítése volt nem megfelelő. Ezeket a hibákat azóta biztosan javította a gyártó. Nálunk is csak azért jelentkezhetett, mert mi szinte a piacra vezetésével egy időben meg is vásároltuk a Solis 75 Crdi traktort.

Összességében elmondhatom, hogy jól döntöttünk, hogy ismét a Solis márkát választottuk: gazdaságos, kényelmes, és a szőlészetünkben szükséges munkafolyamatok során kiválóan megállja a helyét.

Csomor Zsolt