fbpx

Weremczuk Maja: a díjnyertes gyümölcsbetakarító

Írta: Kristóf Imre - 2018 május 09.

A kifejezetten magyar igényekhez kifejlesztett automata meggy-betakarítógép – a korábbi gépek emberi erő szükségletének felével – akár 100-130 fát is képes lerázni egy óra alatt, így a hazánkat is egyre inkább sújtó munkaerőhiány egyik jelentős gyógyírja lehet.

Megoldás a betakarításban a MAJA hajlított ponyvás gyümölcsrázógép

Most végre bátran kijelenthetjük, megérkezett egy olyan elérhető áru meggyrázó gép a lengyel Weremczuk gyárból, ami képes megreformálni a hazai gyümölcs betakarítást. Nem lehet gond többé, ha idősebb meggy, szilva ültetvényünk van, mert a MAJA gyümölcsrázógépet pontosan ilyen körülményekre fejlesztették ki – hangsúlyozta Kis Balázs az Auditker Kft. értékesítési vezetője és részletesen ismertette a gép működését.

AUTOMATIC hajlított ponyvás gyümölcsrázógép

A prémium kategóriát képviselő Weremczuk MAJA gyümölcsrázógép nagyszerűsége abban rejlik, hogy minimális emberi erő szükséglet mellett képes akár 100-130 fát is lerázni egy óra alatt.  A vibrációs elven működő kar a fa törzsét átkarolva károsodás nélkül rázza le a gyümölcsöt, ami a kocsányától elválva a lombkorona alatt kihúzott ponyvára kerül. A visszacsévélés után a gyümölcs a futószalagra jut, majd továbbítódik a rekeszekbe. A gép magában foglalja a tisztítóegységet is, így a rázást követően a gyümölcs a szalagról már tisztított állapotban közvetlenül a rekeszekbe kerül, készen arra, hogy eljusson a vevőhöz.  A hajlított ponyvaszerkezetnek köszönhetően a gyümölcs a ponyvára érve kevésbé sérül, ütődésmentes lesz, a szinte 100%-os rázás mellett is egy nagyon jó minőségű, tiszta terméket produkál.

MAJA: a magyar ültetvényekhez fejlesztett adaptáció

Az Auditker Kft. és a Weremczuk vállalat közös projekt keretében fejlesztették a MAJA rázógépeket kifejezetten a magyarországi körülményekre, amelyet a vastag, akár 30 cm-es törzsű gyümölcsösökben is bátran ajánlanak.

Nagy teljesítmény, fele annyi munkaerőigény mellett

Az eddig ismert meggyrázók kiszolgálásához legalább 8 emberre volt szükség, ezzel szemben a Maja automatic mellé elég 3 munkás plusz a traktoros. A legújabb, már elérhető távirányítású traktor technikával a traktoros egyidejűleg lehet a rázómester is a rázógépre szerelt kamerának köszönhetően. Egy óra alatt 100-130 fa rázására képes, így az egységgel körülbelül 2,5-3 hektár terület betakarítása valósítható meg naponta. A gép a tisztítást követően M 10-es rekeszekbe gyűjti a gyümölcsöt, ugyanakkor alapfelszereltségként rendelkezik hidraulikus konténerkezelő rendszerrel, ami megkönnyíti a feldolgozóipar kiszolgálását. A MAJA többi tagjához hasonlóan ennek a gépnek szintén 35 LE a vonóerőigénye. Az erős és masszív kivitelű gép jól manőverezhető, a hátsó forgó kerekek a traktor kabinjából kormányozhatóak. A rázóegység önállóan is állítható, az üzemeltetési finomhangolás pedig tovább fokozza a gép az ültetvény fáihoz való alkalmazkodását.

Mennyi lesz a gép ára?

– Amellett, hogy a gép megannyi pozitív paraméterével a gyümölcstermesztés egyik leghatékonyabb eszköze lehet, az ára szintén meggyőző lesz. Nem árulunk el titkot ezzel, de a hasonló tudású gyümölcsrázógépek árának közel a fele lesz – mondta Kis Balázs az Auditker Kft. értékesítési vezetője, aki hozzátette még, hogy cégük az Auditker Kft. Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat kapott ezért a termékért az AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2019 Kiállításon.