fbpx

Ez aztán Green Deal – megjelent a zöld traktor abroncs

Írta: Kohout Zoltán - 2022 november 16.

Sokat emlegetjük a mezőgazdaság zöldítését, a ’Zöld Megállapodást’ – most itt van a megtestesült példa egy zöld abroncs formájában.

Speckó gumik

Az Indiától délre fekvő Srí Lankán működő, de európai gyártókapacitásokat is működtető GRI profilja speciális – nagy teljesítményű mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgatási – gumiabroncsokra is kiterjed. Irodákkal bír az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Hollandiában, Ausztráliában, Litvániában, Lettországban és Észtországban, nemrég pedig valódi zöld „Earth” gumiabroncs-kínálattal állt elő. Egyelőre két sorozat létezik: a Green Earth XLR 65+ és a Green Earth XLR 65 – utóbbi 650/65 R38 méretű.

gumi

Nem csak a színe újdonság!

A zöld gumiabroncsok 42%-a fenntartható anyagokból (biomassza, újrahasznosított termékek) készül, színüket pedig marketing-megfontolások miatt kapják. Ám a szín nem bevonat, hanem a keverék része, így a gumiabroncsok zöldek maradnak élettartamuk során.

A 65+ sorozatot azonban nemcsak a szín teszi érdekessé a 65+ sorozatot, hanem szokatlan fülmintázat is. Annak érdekében, hogy közúti stabilitást, hosszabb élettartamot és csökkentett vibrációt biztosítsanak, a futófelület nem fedi át a közepét, mint a hagyományos abroncsokon. Ehelyett szögben vannak, és egymás mellett futnak, így a fül nagyobb része érintkezik a talajjal.

forrás: Profi.co.uk