fbpx

Idén is NorAn újdonsága kapta a rangos elismerést

Írta: Farkas Imre - 2022 szeptember 17.

Az öt fős szakmai grémium idén is értékelte a hazai mezőgépgyártók legújabb fejlesztéseit, innovációit.

A 35. Bábolnai Gazdanapok nyitónapján adták át „Az év magyar mezőgépe 2022” innovációs díjat. A GTE Mezőgépipari Szakosztálya és a mezőgazdasági szaklapokat kiadó Magyar Mezőgazdaság Kft. által alapított díj a hazai mezőgazdaságigép gyártók termékfejlesztési eredményeinek szakmai és erkölcsi elismerését, az innovációs tevékenységük ösztönzését, valamint a korszerű magyar gyártmányok iránti vevői bizalom növelését szolgálja.

Noran Strip-Till 6+
A Noran Strip-Till 6+ típusjelzésű sávművelő berendezés – fotó: Farkas Imre

A GTE Mezőgépipari Szakosztálya szervezésében felkért zsűri a bábolnai rendezvényen kiállító 12 hazai mezőgépgyártó legújabb fejlesztéseire volt kíváncsi. Az értékelés során a pártatlan bírálóbizottság (Antos Gábor, Farkas Imre, Hajdú József, Hatala László, Kelemen Zsolt) az alapítólevélben felsorolt szempontok alapján választotta ki a három legjobbnak ítélt konstrukciót. Harmadik helyre sorolták a mosonmagyaróvári Amazone Technology Kft. Cayros márkanevű, XS jelzésű, változtatható fogásszélességű, váltvaforgató ekéjét, másodiknak pedig a makói VGM Hungary Kft. Everest fantázianevű, EV 22 típusú, billenőszekrényes nehéz pótkocsiját.

VGM Everest EV 22 pótkocsi
A VGM Everest EV 22 pótkocsi – fotó: Farkas Imre

„Az év magyar mezőgépe 2022” rangos elismerésre a tiszakécskei NorAn Technologies mezőgazdasági gépgyár újdonsága, a Strip-Till 6+ típusjelzésű sávművelő berendezés szolgált rá.  A függesztett munkagép főtartó gerendelye hidraulikusan felhajtható kivitelű. Erre a vázkeretre 75 cm sortávolsággal hat, 55 cm-es esetén nyolc, de toldatokkal meghosszabbított változatára, egymástól 45 cm-re tizenkét kombinált művelőegység helyezhető el, így kukorica, cirok, napraforgó és szója mellett repce vagy cukorrépa termesztésénél is használható. Ez a speciális talajművelő eszköz csak a vetéshez szükséges sávban, beállítástól függően 18-32 cm mélységéig lazítja, keveri a talajt és egyúttal lezárja, elegyengeti a felszínt, miközben megfelelő adapterrel tápanyag is kijuttatására is alkalmas.

Amazone Cayros XS
Amazone Cayros XS változtatható fogásszélességű, váltvaforgató eke – fotó: Farkas Imre

A NorAn cég új fejlesztésű Strip-Till 6+ sávművelője megoldást kínál a korszerű sávműveléses technológia megvalósítására. A fiatal szakemberekből álló dinamikus kisvállakozás tavaly az N-Max folyékony műtrágya injektálójával érdemelte ki a hasonló elismerést.
(GTE Mezőgépipari Szakosztály)