fbpx

Címvédés – Északerdő tudott javítani a délutáni fordulóban

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 16.

Az első fordulóban nem nyújtottak tökéletes teljesítményt, de délután már javítani tudtak az Északerdő 100+ csapat tagjai, ezzel meg is nyerték a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság 2022-es döntőjét. A Bábolnai Gazdanapokon, 2022. szeptember 10-én zajló, rendkívül jó hangulatú megmérettetésen a Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt. gárda szerezte meg a második helyet, míg a harmadik a Gemenc Zrt. négyese lett.

Láncfűrésszel végzett munka, de most verseny
A versenyzőknek a felkészültség mellett a szerencsére is nagy szüksége volt (fotó: Fakitermelő Verseny)

Négy regionális forduló előzte meg a döntőt

A STIHL Országos Fakitermelő Verseny döntőjében 7 pályán összesen 28 csapat mutathatta meg szakmai tudását két fordulóban. A versenyzőkre váró cser rönkök ugyan nem voltak vastagok, ám néhány darab nehezen hasadt, és kifogott egy-egy csapaton, így a felkészültség mellett a szerencsére is nagy szükség volt. Nem mindegy ugyanis, hogy a sorsolást követően melyik csapat milyen alapanyaggal dolgozhat.

Császárról, Ásotthalomról, Ropolypusztáról és Bükkzsércről 7-7 csapat jutott be a döntőbe, ahol a favágóknak és tűzoltóknak két versenyszámban kellett bizonyítaniuk rátermettségüket.

Döntés, darabolás, gallyazás, hossztolás, hasítás, sarangolás

A résztvevőknek először a döntés feladatot kellett minél precízebben elvégezniük, majd a kombinált darabolás, a gallyazás, a hossztolás, a darabolás és a hasítás következett, végül pedig a sarangolás.

A döntő során ezúttal sem csak a gyorsaságon múltak a helyezések, bár az izgalmak tekintetében, a nézők részéről egyértelműen ez állt a középpontban. A fő cél viszont az volt, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, de közben a lehető legpontosabban és legbiztonságosabban történjen a feladatok végrehajtása.

Ahogy ez már megszokott, a STIHL Országos Fakitermelő Verseny 2022-es döntőjében sem történt semmilyen baleset, ami a versenyzők felkészültségét és a szervezés magas fokát is bizonyítja.

A kombinált versenyszámok szüneteiben folyamatosan zajlott a szerelés feladat teljesítése is, ahol már az első körben egy 18 másodperces lánccserélést láthatott a közönség Szép Szabolcstól, a Legények csapat versenyzőjétől. Ezt később a Nyírerdő Zrt.-től Magyar Márk múlt felül 16 másodperccel. Sokáig azt lehetett hinni, hogy a napi rekord is megszületett, de ekkor jött a barcsi tűzoltó, Vidák Balázs, aki még 1 másodpercet ezen is faragni tudott, így a szerelés legjobb ideje végül 15 másodperc lett, ami fantasztikus eredménynek számít.

A mezőgazdaság mindenhol.
A döntő legjobbjai (fotó: Fakitermelő Verseny)

A legjobbak 2022-ban:

  • A 2022-es döntőt végül a tavalyi jubileumi megmérettetés bajnoka, a Lengyel Lajos, Máté Viktor, Kiss Attila, Pankotai Zoltán összeállítású Északerdő 100+ csapat nyerte meg nagyszerű teljesítménnyel, beváltva az augusztusi, bükkzsérci regionális fordulóban tett ígéretüket, miszerint az országosban is diadalt aratnak.
  • Szintén jelentősen tudott javítani délelőtti formáján a Rittlinger Róbert, Juhász István, Bakó László és Bakó András összeállítású Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt., így 2019 után ismét dobogóra állhattak fel.
  • A Gemenc Zrt. csapata a délelőtti forduló után még a második helyen állt, ám egy előzésnek köszönhetően végül a harmadik helyen zártak. A Mézes Gergely, Hideg Bence, Papp László, Bottyán Péter négyes komoly teljesítménnyel állhatott fel a dobogóra.

A díjátadón Bakon Gábor, az Andreas STIHL Kft. ügyvezetője, Szentesi Levente marketingvezető, valamint Szeremley Csaba főszervező adta át a díjakat és okleveleket: a harmadik helyezett 4×100 000 Ft értékű vásárlási utalvány érdemelt ki, míg a második helyezett 4×150 000 Ft-ot, a győztes gárda pedig 4×200 000 Ft-ot.

A döntő legjobb nyolc csapata meghívást kapott a Bajnokok Bajnoka fakitermelő kupára

Ez a megmérettetés a szegedi Hídivásáron rendeznek meg 2023 májusában. A dobogósok mellett negyedik helyen kiharcolta az indulást az Amindenfáját gárda, ötödik helyen a délelőtti eredményükhöz képest sokat javító Silvanus 2001 Kft. – Molnár Ervin e.v. csapat, hatodik helyen a Kaszó Zrt. – Dél-Alföld STIL Kft. négyese, hetedik helyen a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete, valamint nyolcadik helyen a császári győztes Alba Berkenye Kft.

A tervek szerint jövőre ismét lesz STIHL Országos Fakitermelő Verseny, és visszatér a szegedi Bajnokok Bajnoka favágó kupa is.

Láncfűrésszel végzett munka, de most verseny
További képek megtekinthetők a STIHL által fenntartott Fakitermelő Verseny portál galériájában

Forrás: STIHL/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc