fbpx

Fék az üzemanyagáron

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 10.

Hétvégére nem emelkedik az üzemanyagár, bár a nemzetközi piac eseményei alapján ez nem igazán indokolt. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal kevesebb lesz, a gázolaj ellenértéke azonban nem fog változni, a hét közepén meghatározott szinten fog stagnálni.

Traktor a kúton
Egy kicsit nyugodtabban tankolnak az agrártermelők (fotó: Horizont Média/Archívum)

Az utóbbi hetek rohanása után egy kis fék

Egy hónap alatt közel 50 Ft-tal drágult az üzemanyag, a gázolaj kicsit többel, a benzin kicsit kevesebbel. A nemzetközi nyersolajárak még mindig a magasban hullámoznak, ugyanis több kitermelő is előhúzta a „csökkentem a termelés” kártyát.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia eléri a 102 forintot, gázolajnál ugyanez az érték megközelíti a 120 forintot.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 630 Ft/liter*;
  • gázolaj – 638 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára a csökkenés után 629 forint körül állhat be, a gázolaj literje pedig a hét közepén kialakult szinten, 638 forinton kerül forgalomba.

A szerdai áremelés csak a gázolajat érintette, a benzin díjazása akkor nem változott.

* A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában