fbpx

Waltcher WTG-21.28 traktor – A nyugati import pótlására

Írta: Farkas Imre - 2024 május 04.

Miután az Oroszország elleni szankciók miatt, lényegében a nyugati erőgépek közvetlen importja megszűnt és maximum szürke útvonalon jutnak be nyugati gyártású traktorok, a nagy kínai mezőgazdaságigépgyártók nyomban léptek és megpróbálják kitölteni a hirtelen keletkezett piaci rést. A Waltcher márkát pont ebből a célból hozta létre az egyik legnagyobb kínai gyártó.

Waltcher márkanév alatt egyelőre kínai traktorokat, teleszkópos rakodókat, rövidtárcsákat, küllőskapákat kínálnak az orosz mezőgazdasági felhasználóknak, de már targoncákat, építőipari és erdészeti gépeket is elkezdték bevezetni az orosz piacra.

A legnagyobb választékkal a traktorok terén várják az orosz vásárlókat. Könnyű, középnehéz és nehézuniverzális erőgépeket kínálnak, átcímkézve Waltcher márkanévre. A WTB, WTC, WTD, WTF és WTG sorozatok közül az utóbbi, a maga 280 lóerős teljesítményével, a kínálat legnagyobb modellje.

waltcher traktor
A Waltcher WTG 21.28 a széria legnagyobb modellje –  https://waltcher.tech/

Az eredeti nem különbözik az orosz verziótól, csak azon gyártó Weifang Taihong Tractor Co., Ltd. logója van, a Tiger Lightning (Tigris Villám) szérianévvel, míg az oroszra a Waltcher márka brandlogóját pingálják. A gyártó és az orosz importőr tájékoztatása szerint az erőgépek – bár kínai gyártásúak – német mérnökök tervei alapján fejlesztett konstrukciók, nyugati főegységek licence alapján készült elemekből.

A nyomatékot szolgáltató, 280 LE teljesítményű, hathengeres, 6,5 literes dízelmotor kínai, Weichai gyártmány. Kínában most szinte minden középnehéz és nehézuniverzális erőgépbe Weichai dízelmotort építenek. A Weichai dízelmotorok mára nemzetközi elismertségnek örvendő, magas emissziós előírásokat is teljesíteni képes, korszerű, kimagasló hatékonyságú erőforrások. Szóval emiatt fanyalgásra még nincs ok. Azt az idő majd eldönti, hogy a LUK tengelykapcsoló, a ZF licenc alapján készülő 16/16, vagy 32/32 fokozatot biztosító kínai sebességváltó és a Carraro licenc alapján, szintén Kínában gyártott mellső hajtott híd mennyire válik be megbízhatóság terén.

Taihong traktor
Az eredeti annyiban tér el az orosz verziótól, hogy azon a Weifang Taihong Tractor Co., Ltd. logója van, a Tiger Lightning (Tigris Villám) szérianévvel – fotó: Weifang Taihong Tractor Co.

A traktor és a Waltcher márka ebben az évben kezdte a piaci tevékenységét Oroszországban, de annyi már megjósolható, hogy a legnagyobb erőgép, 15 335 000 rubeles árával, messze eléri a korábbi nyugati erőgépek árszintjét. A hatékonyság és megbízhatóság vizsgája viszont majd csak most következik.