fbpx

Macfrut 2024, Rimini

Írta: Fodor Mihály - 2024 május 04.

A Macfrut kiállításon az ágazat újdonságait mintegy 3000 négyzetméteren mutatják be, két csarnokra osztva: az egyik a gyümölcstermesztésnek (C1 csarnok – Agri Field Solution), a másik pedig a talaj nélküli termesztési technikáknak, a kereskedelmi és ipari kertészetnek és a gépesítésnek (A1 csarnok – Machinery Solutions) ad helyet.

Macfruit

„Mindkét terület eddig is nagy sikert aratott, hiszen a látogatók saját szemükkel láthatják, hogy mit tudnak a gyakorlatban, a saját gazdaságukban megvalósítani” – mondta Luciano Trentini, aki, mint tapasztalt agronómus, évek óta koordinálja a háromnapos Macfrut szakvásár területeit. A kiállítás 2024. május 8-10. között kerül megrendezésre a Rimini Expo Centerben.

„A Macfrut szakvásár egy olyan kihagyhatatlan esemény, mely lehetőséget biztosít a kiállítóknak, hogy az ágazat legfontosabb innovációit speciálisan felszerelt területeken mutassák be a szakképzett olasz és külföldi látogatók számára, akik így megismerhetik a gyümölcs- és zöldségágazat legújabb trendjeit” – tette hozzá Trentini.

„A korábbi rendezvények nagy sikerének megfelelően a kiállítás dinamikus területeinek mérete változatlan marad. Idén a termelési láncok iránt érdeklődő látogatóknak is szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy egy informatív képzésen vegyenek részt, amellyel bővíthetik ismereteiket, hogy a gyümölcs- és zöldségtermesztést korszerűbbé, innovatívabbá, hatékonyabbá és versenyképesebbé tegyék.  

A dinamikus kiállítási területek tehát a tanulás színteréül is szolgálnak: a látogatók ugyanis vezetett túrákon vehetnek részt, sőt, személyesen is beszélgethetnek a gép- és berendezésgyártókkal vagy éppen a cégek technikusaival, akik bemutatják legújabb innovációikat. Így az érdeklődők első kézből juthatnak hozzá minden olyan információhoz, amely a termesztésük megfelelő irányításához szükséges.

A Macfrut 2024 tele lesz újdonságokkal, meglepetésekkel. A C1 csarnokban található gyümölcstermesztési területen három különösen fontos gyümölcsfaj mutatkozik be: a csemegeszőlők, amelyek az idei vásár sztártermékei; a körtefélék, amelyek az elmúlt években némi visszaesést mutattak, de mostanában ismét visszatértek, valamint a cseresznye-és meggyfélék, amelyek az innovatív technológiáknak köszönhetően új termelési lehetőségeket kínálnak. 

Az említett gyümölcsfajok mellett különböző típusú takarórendszereket is bemutatnak, amelyek nemcsak a jégeső ellen védik a különböző növényfajtákat, hanem az új anyagok felhasználásával kedvezően befolyásolják a növény élettani tulajdonságait is, ezáltal javítják a gyümölcs minőségét. Ugyancsak bemutatásra kerülnek majd olyan adatgyűjtő rendszerek és innovatív öntözőrendszerek, amelyek egyre fontosabbá válnak a mindennapjainkban már tapasztalható klímaváltozás idején.

Az A1 csarnokban található további dinamikus terület a termelési lánc helyszíni munkafolyamatainak innovatív szempontjait mutatja be. Érdekes példa erre a burgonya: habár a burgonyatermesztés széles körben elterjedt Olaszországban, az ország egyben jelentős burgonyaimportőr is. Egy másik ilyen lánc az ipari felhasználású paradicsomé, ahol Olaszország a legnagyobb termelő Európában, ugyanakkor a feldolgozásban is meghatározó szerepet játszik A burgonya és a paradicsom mezőgazdasági szempontból számos fejlődő ország számára is nagy érdeklődésre tarthat számot. Ezek az országok a Macfrut rendezvényén való részvételükkel többet is megtudhatnak az európai termelési szabványokról. 

A csarnok egy jelentős részét a talaj nélküli termesztési technológiáknak szentelik, különösen az eper, a csemegeszőlő, a gyömbér és az áfonya esetében.

A helyszínen számos berendezés is megtekinthető lesz, többek között az időjárási és éghajlati adatok rögzítésére szolgáló műszerek, innovatív öntözőrendszerek, fotovoltaikus energiával működő öntözőrendszerek, valamint fagyvédelmi rendszerek. Ez utóbbi témakörök az éghajlatváltozás, az emelkedő hőmérséklet és a csökkenő vízkészlet következtében valamennyi termelő országot – kicsiket és nagyokat egyaránt – érintik, mindeközben pedig az élelmiszerek iránti kereslet folyamatosan növekszik.

A kiállítás mindkét csarnokában külön fórumok is helyet adnak a látogatóknak, akik az ágazat számára érdekes témákról szóló rövid, speciális fókuszált üléseken vehetnek részt.