fbpx

Robot, a szamóca teljesen autonóm betakarítására

Írta: Farkas Imre - 2024 április 04.

A Future Farming számolt be arról, hogy DFKI Robotics Innovációs Központ a Shivaa eperbetakarítón dolgozik. Ezt a költséghatékony, kisméretű és mobil rendszert jelenleg a RoLand (Robotic Systems in Agriculture) projekt keretén belül fejlesztik a németországi Bremen Robotics Innovation Centerben (RIC).

A tábla szélén elhelyezett robot egy 3D kamera segítségével önállóan felismeri a tábla szerkezetét, és az első növénysorhoz lép. Odaérve különböző kamerák, amelyek a láthatatlan fényt is feldolgozzák, azonosítják az eper helyzetét és érettségét. A robot alatti növényekről két megfogórész segítségével szedik le az érett gyümölcsöket. A fogó ujjai az emberi kézhez hasonlóan körbefogják az epret, és csavaró mozdulattal elválasztják. A robotkar és a megfogó gyorsan a fenti ládához mozdul, és óvatosan helyezze el az epret.

Shivaa robot
A projekt célja egy félautonóm, mobil rendszer megtervezése és fejlesztése, amely emberi beavatkozás nélkül is képes a gyümölcsök betakarítására.

A Shivaa-t kifejezetten szántóföldi használatra fejlesztették ki, ahol az eper természetes ültetésével bio végterméket kapnak. Ott a robot az emberek mellett is válogathat, és így zökkenőmentesen integrálódhat egy vállalatba. Emellett éjszakai működés is lehetséges, ahol az állandó mesterséges megvilágítás még kedvezőbb feltételeket teremt a robot képfeldolgozó algoritmusai számára.

A projekt célja egy félautonóm, mobil rendszer megtervezése és fejlesztése, amely emberi beavatkozás nélkül is képes a gyümölcsök betakarítására. Míg jelenleg főként üvegházakban alkalmazzák a robotrendszereket, addig a tervezett projekt célforgatókönyve nyílt terepen való használat, figyelembe véve az ehhez kapcsolódó tipikus környezeti hatásokat. Az alkalmazások széles skáláját és az alacsony beruházási volument figyelembe véve olyan rendszert kell kialakítani, amelyet a kisebb vállalkozások is gazdaságosan üzemeltethetnek. A munkateljesítmény cégspecifikus igényekhez való alkalmazkodóképességét a párhuzamosan működő kisegységek száma biztosítja.