fbpx

Az új CLAAS VARIANT 500: Még több változó, még több funkció és még több teljesítmény

Írta: Farkas Imre - 2022 szeptember 08.

Új VARIANT 500 típusú változó kamrás bálázókat mutat be a CLAAS a 2023-as szezonra. A modellt többek között teljesen átdolgozott lágymag tömörítő nyomásvezérlés, nagyobb kerékválaszték, új design és egyszerűbb karbantartás jellemzi.

A termékkategóriában az egyik világvezetőnek tekinthető CLAAS úttörőnek számít a körbálázók tervezése és gyártása terén. A VARIANT 500 sorozat esetében sikerrel integráltak több pozitív változtatást a kezelői kényelem és a könnyű karbantartás terén, valamint az optimalizált bálasűrűség és a tovább finomított hálós kötözés terén, miközben a gyakorlati követelményeknek is megfelelnek a talajkímélő kerékméretek segítségével.

Több kés a VARIANT 565 RC és 585 RC részére

A VARIANT 500 sorozat 6 modellből áll. A VARIANT 560 és 565 típusok 0.9 és 1.6 méter átmérőjű bálákat készítenek, a VARIANT 580 és 585 típusok pedig 1.8 méteres átmérőig készítenek bálákat. A VARIANT 560 RF és 580 RF modellek spirális ROTO FEED rotorral dolgoznak. A négy RC szecskázóval elérhető VARIANT modell (560, 565, 580 és 585) spirális ROTO CUT négyágú csillag-vágórotorral rendelkezik az egyenletesebb terményáram érdekében, amivel kiváló takarmányminőséget és magas bálasűrűség érhető el.

Claas Variant
Az új széria hat modellből áll – fotó: https://dam.claas.com

A termékpalettába tartozik a VARIANT 565 RC és 585 RC, melyek HD nagy igénybevételre tervezett alkotóelemeket használ, mint például megerősített láncokat, erős vágórotort 8 mm méretű dupla fogakkal és speciális késvédelmet a nagyüzemi gazdaságoknak ahol nagy az igénybevétel, és elsősorban szilázzsal/szenázzsal dolgoznak. A két másik, kipróbált és bevált 70 mm elméleti vágáshosszú 14 késes vágómechanizmussal szerelt VARIANT RC modellel szemben a két új HD bálázó 17 késes vágómechanizmussal érkezik, melynek elméleti vágáshossza 60 mm. Az alapfelszereltséghez tartozó PRO fenéklemez a rotornál hidraulika segítségével a traktorból egyetlen gombnyomással leereszthető a dugulások megszüntetéséhez, miközben a kések automatikusan visszahúzódnak. Annak érdekében, hogy a dugulások megelőzhetők is legyenek, a PRO fenéklemez kompenzálja a terményáram egyenetlenségeit azáltal, hogy automatikusan akár 30 mm mértékben leereszkedik, majd visszatért az eredeti pozícióba. Ez egy előfigyelmeztető hangjelzést ad, így a gépkezelőnek van elég ideje a rotor eltömődése („medvézése”) előtt a sebesség csökkentésére.

Optimalizált lágymag-nyomásvezérlés a puha bálaközepekért, mint egy fix kamrás bálázóval

Az egyik fő fejlesztési terület a Metz-Woippy régióban dolgozó mérnökök számára az új kamranyomás-szabályzó rendszer volt. Ehhez tartozik többek között az új vezérlőtömb a hidraulika számára, amiben különálló körök vannak mindkét hevederfeszítő karhoz. Ez azt jelenti, hogy a pozíció és a kamranyomás értékei is külön mérhetők mindkét kar esetében. Az új fejlesztésű vezérlőszoftver nem csak a bálázási folyamatot optimalizálja, hanem azt is biztosítja, hogy még nehéz körülmények között bálázott fűszilázsban is tökéletes formájú bálák készüljenek. Az új vezérléssel a bálák külső részén a sűrűség is magasabb, ami fontos, hiszen ez a rész védi a teljes bálát az időjárás viszontagságaitól. Emellett a fejlesztés egy másik hatása, hogy szükség esetén még finomabban állíthatók a puha belső mag paraméterei, például széna bálázása során. A belső mag mérete és nyomásértéke fokozatmentesen állítható minden üzemi körülményhez igazodva.

Claas Variant
A kötözés és csomagolás terén az első szembetűnő változás a hálótekercs ideális elhelyezése – fotó: https://dam.claas.com

A széleket lefedő csomagolás mostantól alapfelszereltség

A kötözés és csomagolás terén az első szembetűnő változás a hálótekercs ideális elhelyezése, ami 25 cm mértékben lejjebb került az előző generációhoz képest, így kényelmes és biztonságos a tekercsek cseréje. Az új, háló átmérőjétől független hálóféknek köszönhetően konstans feszesség érhető el, miközben a továbbfejlesztett hálóvezető lemez és az új késkioldó megbízható és problémamentes kötözést kínál, bármilyen üzemi körülmény esetén.

A kipróbált és bevált Komfortkötést a teljesen automatikus kötözési folyamathoz a VARIANT 500 előző generációjából vették át. Ugyanez igaz a COVERED XW kötözésre is, ami 1.3 méter szélességével a bálák szélét is betakarja, az alapfelszereltség részeként. Az állásidő minimális a Komfortkötésnek, valamint a 3 m/s értékű nagy hevedersebességnek és a gyors kilökésnek köszönhetően. Kérés esetén minden modell elérhető hagyományos zsinegkötözéssel is.

Talajkímélő kerekek

A talajvédelem egyre fontosabbá válik a gazdálkodók és bérvállalkozók számára, különösen a kényesebb talajösszetételű területen dolgozó gépek esetében. A CLAAS megoldása választ kínál erre a problémára az új kerékopcióknak köszönhetően, melyek akár 560/45 22.5 típusok is lehetnek 1.05 méternél is nagyobb külső átmérővel a VARIANT 500 számára. Ezt többek között az újratervezett kasztni és váz teszi lehetővé. Igény szerint a VARIANT 500 légfékkel is kérhető.

Egyszerűsített összekapcsolás és karbantartás

Minden VARIANT 500 bálázó gyárilag Kennfixx csatlakozókkal érkezik az alapfelszereltség részeként, melyek színkódolásuk miatt gyorsan és egyszerűen párosíthatók. Emellett új beépített szűrők választják ki az idegen anyagokat a hidraulikaolajból. A vonórúd áttervezett kialakításának köszönhetően a gép jobban illeszthető a traktorhoz és egyúttal a VARIANT horizontálisan igazítható minden kerékmérethez. A rendfelszedő kerekeinek beállítása szintén áttervezett, így még könnyebben és pontosabban állítható az adott körülményekhez.

Claas Variant kenőkefe
változott a kenőkefék pozíciója – fotó: https://dam.claas.com

A központi olajkenés új tartállyal, valamint szintén új, mechanikusan hajtott pumpával működik, valamint a kefék pozíciója is változott, hogy jobb kenést nyújtsanak kevesebb olajfelhasználással. Ez csökkenti a környezeti terhelést és a működési költségeket, a láncok hosszabb élettartamának köszönhetően. Részletes zsírozási útmutatók találhatók a gép mindkét oldalán, valamint központosított zsírzópontok segítik a munkát, melyeken jelölve vannak a kenési intervallumok.

 CEMIS 700 terminál
A VARIANT 500 változó kamrás bálázók is élvezhetik a CEMIS 700 ISOBUS terminál nyújtotta előnyöket – fotó: https://dam.claas.com

A CEMIS 700 helyettesíti az OPERATOR és COMMUNICATOR II terminálokat

A VARIANT 500 változó kamrás bálázók is élvezhetik a CEMIS 700 ISOBUS terminál nyújtotta előnyöket. Az ergonomikus design és klasszikus fekete kivitelű terminál könnyen tisztán tartható. A 10 háttérvilágítással ellátott ISOBUS nyomógomb mellett használható egy tekerős nyomógomb is a terminál irányításához. A nagy kontrasztarányú színes érintőképernyő 7 colos méretben érkezik, változatható nappali és éjszakai kijelzéssel. A kamera bemenet két kamera valós idejű képének megjelenítésére használható, ami között egyetlen gombnyomással vagy akár automatikusan is lehet váltani.

Az AUX-O és AUX-N, valamint UT1 és UT2 funkciók, valamint a ISO 11783 kompatibilitás az AEF (Agricultural Industry Electronics Foundation) által igazolt. A CEMIS 700 egyúttal az IP 65 védettségi értéknek is megfelel. Alternatívaként a bálázó más univerzális ISOBUS terminálok segítségével is vezérelhető, valamint a traktor beépített ISOBUS termináljának segítségével is.