fbpx

Kapásnövényekhez alkalmas gumiabroncsok

Írta: - 2022 szeptember 08. -Hirdetés

A gépek mérete egyre nő, ennek következtében a talajtömörödés veszélye is egyre jelentősebb. A gazdaságoknak a magas termelési költségek mellett is életképesen kell működniük, ha hosszú távon is meg akarnak maradni. Ezért fontos szempont többek között, hogy milyen gumiabroncs kerül a munkagépre.

Mezőgazdasági munkagép, Alliance VF típusú gumiabroncs
A gépek mérete egyre nő, így a talajtömörödés veszélye is egyre jelentősebb

Miért fontos a tájékozottság? Milyen a jó gumiabroncs?

Mielőtt döntést hoznának a mezőgazdasági termelők, utánanéznek a piaci kínálatnak, kikérik mások véleményét, elbeszélgetnek a többi gazdával, és összehasonlítják az adott terméket a hasonló megoldásokkal.

Okkal teszik mindezt, hiszen manapság jelentős nyomás nehezedik a mezőgazdaságra. A gépek mérete egyre nő, így a talajtömörödés veszélye is egyre jelentősebb. Másrészt ugyanakkora területen egyre többet kell termelni, ugyanis a gazdaságoknak életképesen kell működniük, ha hosszú távon is meg akarnak maradni.

Ezért különösen fontos a tájékozottság és a megfontolt döntéshozatal.

Bízzon más gazdák tapasztalataiban!

A többi gazda által megosztott tapasztalatok és a független, gyakorlati kutatások egyaránt hasznos információforrások. Ez még inkább igaz, ha ezeket a külső jelentéseket a saját tapasztalatok is megerősítik.

A holland gazdák által használt gumiabroncsok nem bizonyultak kellően tartósnak, ezért az ajánlások alapján az Alliance Agriflex+ 363 és/vagy az Agriflex+ 354 – kapásnövényekhez alkalmas – gumiabroncsok mellett döntöttek.

A tapasztalatok magukért beszélnek: „olcsóbb, de kétszer annyira tartós (…), és sokkal kevésbé kopik, mint bármely más korábban használt gumiabroncs” és „óriási a különbség: míg más gumiabroncsok csak két idényt bírnak, addig az Alliance négyet vagy ötöt is” – mutattak rá a fontos szempontokra a holland termelők véleményeikkel.

Az Alliance Agriflex+ 363 és 354 gumiabroncsokat kifejezetten a nagy igénybevételnek kitett önjáró permetezőgépekhez és traktorokhoz terveztük. Ezek a kapásnövényekhez alkalmas gumiabroncsok nemcsak a talajtömörödés mértékét csökkentik, hanem jobb vezetési élményt is kínálnak, ráadásul kiemelkedően tartósak.

Mezőgazdasági munkagép, Alliance VF típusú gumiabroncs
A kapásnövényekhez alkalmas gumiabroncsok a talajtömörödés mértékét nagyban csökkentik

Tudományos bizonyítékok

A Yokohama Off-Highway Tires (YOHT) örömmel osztja meg Önnel más gazdák tapasztalatait. A tudományos kutatások azonban talán még meggyőzőbbek – hiszen ezek teszik lehetővé, hogy a gazdák a lehető legjobb, megalapozott döntést hozzanak.

A YOHT ezért számos olyan tereptanulmány elvégzését támogatta vagy kezdeményezte, amely az Alliance gumiabroncsok talajtömörítő és terméshozamra gyakorolt hatását vizsgálta.

A márka VF típusú, kapásnövényekhez alkalmas gumiabroncsait nagy talpfelületűre terveztük, egyrészt jelentősen csökkentve a talajra gyakorolt nyomást, másrészt pedig fokozva a tapadást és a teherbírást: a tudományos vizsgálatok és a szakértői vélemények semleges, a gyártótól független képet adnak a gumiabroncsokról.

Ennek megfelelően a YOHT csapata már alig várja annak az új terepen végzett kísérletnek eredményeit, amelyet a SEGES Innovation független kutatói végeznek Dániában. A tereptanulmányban az Alliance VF típusú, kapásnövényekhez alkalmas gumiabroncsait más, szélesebb gumiabroncsokkal hasonlítják össze: a feladat kukoricasorok ültetése egy adott területen. Az ültetést követően felmérik a talajsűrűséget és a terméshozamra gyakorolt hatást.

Egy korábbi, Németországban végzett kutatás alapján arra számítunk, hogy a kapásnövényekhez alkalmas gumiabroncsok használata jobb terméshozamot fog eredményezni.

Mezőgazdasági munkagép, Alliance VF típusú gumiabroncs
A gyakorlati tapasztalatok nagyon jók, de agrárrendezvényeken is megtekinthetők ezek az abroncsok, esetenként még munka közben is

Terjed a hír

A tájékoztatás csak az első lépés, a tapasztalatok megosztása is legalább ennyire fontos. Ezért szeptember elején a YOHT-hoz tartozó Alliance a Potato Europe keretein belül bemutatja majd különböző futófelületű gumiabroncsait, kiemelt figyelmet szentelve a kapásnövényekhez alkalmas termékeknek.

A Potato Europe a burgonyatermelők egyik legfontosabb rendezvénye, így kiváló lehetőséget kínál a gazdáknak, hogy tájékozódjanak a különböző abroncsokról, megtekintsék és összehasonlítsák őket, majd levonják a saját következtetéseiket.

Végső soron az ár, a teljesítmény és az élettartam a legfontosabb szempont. Az eddigi pozitív visszajelzések tudatában az Alliance csapata reméli, hogy a kapásnövényekhez alkalmas gumiabroncsok idén a német Bockerode burgonyaültetvényein is belopják magukat a gazdák szívébe.

További információk érhetők el a speciális gumiabroncsról és a gyakorlati tapasztalatokról a YOHT honlapján.