fbpx

Tarlóhántás, direktvetés: a Horsch-sal mindenre van megoldás

Írta: GÉPmax-2023/VI. lapszám cikke - 2023 november 28. -Hirdetés

A globális ellátási lánc problémái és a magyar mezőgazdaságra ledobott kisebb atombomba el kell indítsa a tényleges párbeszédet és gondolkodást! Az extremitások nőnek! A régi egyenletesebb éves csapadékeloszlás megváltozni látszik, ezért amikor van csapadék, azt valahogy jobban a talajban kellene tartani, megfogni, hogy minél kevesebb folyjék el. A különböző támogatások sokszor igen nagy fejtörést okoznak, miként lehet megfelelni, miként lehet úgy termelni, hogy akár maximális támogatást is arassunk. Vannak kötelezettségek is, és vannak természeti ellenségek is.

Takarónövény- és tarlóhántás-titkok a Horsch-tól

Az egyik ilyen a takarónövények termelésbe vonása. Természetesen macera, de van olyan termelő is, aki már több mint tíz éve termel takarónövényeket, majdnem olyan odafigyeléssel, mintha kultúrnövény lenne. Ott ezzel már nincs gond.

Sokszor halljuk, bárcsak ki se csírázna, mert ha kikel, akkor csak a vizet viszi el, és nem lehet utána termelni. Ebben is van igazság – amennyiben túl korán vetünk, vagy mégis kipróbáljuk csak azért, mert „kötelező”. Azon vidékeken, ahol biztos a nyári csapadék, lehet akár egyből a tarlóba is vetni, azonban ezen régiók nagysága relatíve kicsi Magyarországon. Általában az aratás után az „jön be”, ha azonnal a kombájn mögött elvégezzük a tarlóhántást! Még akkor is, amikor nagyon nagy a szárazság, érdemes nagyon sekélyen teljes átfedéssel elvégezni a tarlóhántást. Sokszor sokan erre azt mondják, igen, de a talajban annyi nedvesség sincs, hogy a kihullott magvak kicsírázzanak, minek foglalkozni vele? – Aki notill-ezik, az a termelő magas tarlóval (min. 2 nódusz) arat. Azonban a termelők nagy hányada alacsony tarlót hagy. Ez az alacsony tarló úgy viselkedik, mintha kis kémények lennének a földben: még jobban kiszárítja a földet. Ezért, ha az ultrasekély tarlóhántást elvégeztük, akkor adtunk a földnek egy vékony takaróréteget.

Avatar 6 SL
Avatar 6 SL – takarónövény közvetlen tarlóba vetése

Ezek után, amikor majd némi csapadék jön, akkor a sekélyre kevert magvak, ill. a föld felszínén, de a szalma alatt levők ki fognak csírázni, és nem ekkor fogjuk a földet felkaristolni és nedvességet veszíteni!

Optimális idő, optimális művelés

Azon területeken, ahol aratás idején van még nedvesség a talajban, az árvakelés nagyon gyorsan kijön. Az árvakelésre is érdemes odafigyelni, mert ez is nagyon sok vizet tud elpazarolni! A takarónövények optimális vetésideje általában akkor van, amikor a repcét is szokták vetni. Így augusztus végén, szeptember folyamán vagy ez idő után az alapművelést is el lehet végezni! Amikor a talaj állapota optimális, el tudjuk végezni az alapművelést. Ezzel egyidőben a műtrágya depóban való lehelyezésére is van lehetőség, valamint a takarónövény vetésére. Ezekre a feladatokra az összes Horsch mulcskultivátor alkalmas. A Terrano FX fronttartállyal kombinálva és az FX-re szerelt MiniDrill tartállyal, a Terrano GX a Partner 2800 HT hárompont-függesztésű osztott (40:60) tartály, amelyikből akár kétféle műtrágya is kijuttatható. Az aprómagot itt is a MiniDrill tartályból adagoljuk, és a henger elé juttatjuk ki. Másik lehetőség amikor az alapművelést elvégezzük, a műtrágya bekerül a talajba, és vetőgéppel vetjük a takarónövényt. Egy további lehetőség az, amikor a talaj kezd olyan állapotba kerülni, hogy már nagyon minimális talajbolygatást végzünk, és ez is igencsak a talajfelszín egyengetésére korlátozódik, és vetőgéppel min-till-ben vagy no-till-ben kerül a takarónövény a talajba.

No-till takarónövény-vetés – a talaj még elég nedves, a mag jó helyen van

A takarónövények terminálását és az ebbe történő vetést megint „mindenki” másként csinálja. Van olyan, aki késő őszön, kora télen már terminál, így tavaszig a takarónövény eltűnik a felszínről. Azonban nagyon sokan hagyják tovább élni a takarónövényeket, így ezek vagy kifagynak, vagy tavasszal kell terminálni. A csapadék megtartása szempontjából az az optimális, ha legalább a tél beálltáig a növények lábon állnak. Így az őszi napokon óriási mennyiségű pára csapódik ki a növényeken, ami pedig beszivárog a talajba, így még eső nélkül is gyűjti a nedvességet.

Mindenre van megoldás

A tavaszi nagy mennyiségű takarónövénnyel is kell valamit kezdeni. Akinek van direktvetésre alkalmas vetőgépe, az egy menetben el tudja végezni a vetést. Azonban azt is kell tudni, hogy a felszínen levő nagy mennyiségű szármaradvány hatására a talaj lassabban melegszik fel. Sokáig nedves, nyirkos marad, ami különböző talajok következtében nehézkessé is teheti a vetést.

A téli, kora tavaszi takarónövény-terminálásra, -bedolgozásra is van megoldás. Az a jó, amikor jól megfagyott talajon tudunk akár műveletet végezni, így a traktor nem hagy káros tömörödést a talajon. Ekkor egy késhengerrel átszaladva a parcellán igen könnyen össze lehet vágni, törni a megfagyott növényzetet. Ennek elmaradása esetén tavasszal kell a takarónövényt lezúzni. Itt akkor érdemes már megvárni azt az állapotot amikor kevésbé vagy egyáltalán nem ragad a föld. Ekkor már egy Joker rövidtárcsával vagy késhengerrel kombinálva be lehet dolgozni a talajba a növényzetet.

Amennyiben télen már megtörtént a darabolás, úgy tavasszal a műtrágyaszórást követően a Cruiser mulcskultivátor keskeny kapáival be tudjuk dolgozni azt, és a kelő gyomokat kivágjuk. Vetés előtt a Cruisert lúdtalpkapákkal szerelve néhány cm mélyen járatjuk, így teljes keresztmetszetben átvágjuk a talajt, sekélyen, intenzíven megmozgatjuk, ezáltal a kelő gyomokat eltüntetjük.

A takarónövény felszínen hagyása hozza magával, hogy állományban nem lehet sorközművelni, így más technológia után kell nézni a műtrágya állománybéli utánpótlása szempontjából is. A takarónövény termesztése van, akinek áldás van, akinek átok. Az intelligens takarónövény-termesztést úgy kell elképzelni, hogy nem a legolcsóbb mustárral kipipáljuk, oszt’ kész van! Érdemes olyan keveréket választani, amelyben a különböző növények gyökerei különböző mélységekbe járnak. A minél nagyobb gyökértömeg jobban átjárja a talajt, építi azt, ezáltal jobb lesz a víz- és tápanyagtározó képessége is. Azon termelők számára, akinek átok, jobb is, ha nem foglalkoznak vele, mert a végén többe fog kerülni, mint amennyit hoz. A takarónövényekkel talajt lehet építeni, de a mezőgazdásznak tájépítő szerepe is van: jó, ha minden évben legalább annyi fát ültet, amennyi parcellája van.

Szász Zoltán, 30-7430302

Horsch GmBH