fbpx

Horsch talajművelőgépek: ha aszály után sem gondolkodunk…

Írta: Gépmax-2022/VI. lapszám cikke - 2022 november 15. -Hirdetés

Az idei aszály sem volt elég nagy nagyon sok termelő számára. Jött egy kevés csapadék, és egyből nekiszöktek fejre állítani a földet. Egyik oldalról fogjunk meg minden csapadékot, ne működjön a jégkármentesítő rendszer, legyenek karbantartva a csapadékelvezető, illetve -megtartó árkok. Mindenki tegyen meg mindent azért, hogy majd legyen miből pazarolni. A nyáron nagyon sokan azon dilemmáztak, hogy az aratás után legyen-e tarlóhántás vagy se. Egyik tábor a nemeket erősítette, másik az igeneket. És jó magyar szokás szerint ment a köpködés…

MIÉRT SZOKTUNK TARLÓHÁNTÁST VÉGEZNI?

Lehet, hogy van olyan termelő, akinek sok a pénze, és ezt a gázolaj elégetésének élvezetével pazarolja. Azonban mindig is azt mondtuk, a tankönyvben is az van megírva, hogy a kapillaritás megszüntetése a talajnedvesség megtartása. Oké, de a talaj ki van száradva, nincs benne víz, ugyanis minden elszáradt! Ez is igaz. Azonban nézzük meg, hogy milyen mélyen vannak a növények gyökerei. 1-2 m mélységig lehatolnak. Az alacsony tarló úgy működik, mintha kis kémények lennének a talajban, kipárologtatja a vizet a földből. Igen mélyről is fel tudja hozni. Ezért aki alacsony tarlót vágott, annál szükség van a tarlóhántásra. És akkor itt már el lehet gondolkodni, hogy milyen mélyen végezzük el, mert a nagy melegben, aszályban közel nullára redukálódott a biológiai tevékenység a talajban. Amennyire lehet, a legsekélyebben végezzük a tarlóhántást. Így nem égetünk el feleslegesen gázolajat, és a kiszáradt talajt sem rögöljük fel.

Cultro 9 TC – Repce ultrasekély tarlóhántás

EZT TUDJA A CULTRO!

Erre az idén jó példa volt a Horsch Cultro! A dupla késhenger – nehéz gereblye kombináció! A sekély tarlóhántást egy hüvelykujjnyi vastagon elvégezve a víz nem tudott tovább kipárologni a talajból! A referenciaparcellán „beton” közeli állapotra kiszáradt a föld. Ezen felül a szalmából kiráztuk a magokat, ezek a talajjal kerültek kapcsolatba. Az őszi első esőkre elkezdtek kicsírázni, és a föld szépen bevette a csapadékot.

Cultro 12 TC – Gabona ultrasekély tarlóhántása

Az ultra sekély talajműveléshez, függetlenül a használt munkagéptől, egyenletes talajfelszínre van szükségünk. Másképpen a teljes átfedésért sok helyen túl mélyen kell dolgozni. Arra kell törekedni, hogy minden egyes talajműveléssel a felszínt is egyengessük. A felszínegyengetés akkor a legintenzívebb, ha a vetési irányra 45 fokos szögben haladunk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy minél egyenletesebb a talajfelszín, annál egyenletesebb és precízebb a vetés is!

Cruiser 6 XL – Tarlóhántás, talajegyengetés, szalmaterítés

TALAJFELSZÍNHEZ KAPÁS ESZKÖZÖK

Egyenletes talajfelszínt csak kapás eszközzel lehet készíteni. Felszínegyengetést a tarlóhántással vagy tarlóápolással, ill. az alapműveléssel tudunk végezni. A sekély műveletek folyamán a Cruiser, illetve Finer azok a gépek, amelyekkel a felszínt intenzíven műveljük és egyengetjük.

Cruiser 9 XL – Tarlóápolás – az árvakelés kivágása, talajfelszín egyengetése

A Cruiser XL hatgerendelyes sekély kultivátor, hosszú és így nagyon sok földet és növényi maradványt visz magával, így egyengeti a felszínt és teríti a szalmát. Az egyre szélesebb kombájnasztalok használata következtében a szalmát már nehéz visszajuttatni oda, ahonnan learattuk, ezért fontos a sok kapás eszköz.

Cruiser 8 cm kapa – intenzív bekeverésre

A kapás eszközökkel végzett tarlóhántás költségesebb, mint egy rövid tárcsával, azonban a talajfelszín-egyengetés szempontjából érdemes elgondolkodni rajta. Amennyiben a tarlóhántás pl. egy Jokerrel történt, akkor a második menetet, a tarlóápolást végezzük kapás eszközzel. Jelenleg még sok termelő tudja használni a totális gyomirtót.

Cruiser OptiCover henger

Azonban, ha betiltják vagy valaki más meggondolásból nem szeretné többé használni, akkor kell egy olyan munkaeszköz, amivel sekélyen teljes munkaszélességben át tudjuk vágni a talajfelszínt. Ezt olyan mélységben kell megejteni, hogy a növények ne hajtsanak ki újra.

Ezeket a feltételeket megint csak akkor tudjuk teljesíteni, ha egyenletes talajfelszínnel rendelkezünk.

OptiCover – tavaszi magágykészítés

A Cruisert különböző kapákkal tudjuk szerelni. A sekély teljes felszíni talajművelésre a lúdtalpkapákkal, az intenzív keverésre és talajegyengetésre a keskeny, 5 vagy 8 cm széles lándzsakapákkal.

Cruiser StellFlex hengerrel, tarlóápolásban

TALAJEGYENGETÉS

A kapamező mögött egy sor egyengetőtárcsát találunk, amelyik a talajfelszínt egyenletesre varázsolja a henger előtt.

Különböző talajokra különböző hengereket használunk. A kötött talajokra intenzívebben tömörítő, rögaprító hengerre van szükség. Ez a SteelFlex henger. Ez a henger egyben a leguniverzálisabb is. Lazább talajokra, illetve tavaszi magágykészítésre az OptiCover henger az optimális. A laprugós henger tartja a mélységet, a lappálcás henger pedig morzsás talajt nagy maga mögött. Tarlóhántásnál is olyan munkát végez, amivel a szalma rothadását a komposztálás irányába tudjuk elvinni. A lappálcás henger által képzett vékonymorzsás talajréteg lezárja a felszínt, így kevésbé intenzív a levegőcsere a felszínen, ez elindítja a komposztálási folyamatot.

A különböző hengervariációkhoz egysoros gereblyét is lehet konfigurálni. Ez a gereblye a kivágott árvakelést felhúzza a felszínre, és a gyökerekből kirázza a földet, így kisebb az esélye, hogy a kivágott, kiforgatott növények egy kisebb eső következtében könnyen visszagyökerezzenek. A bio-farmok részére a sok kapás kultivátor egy szükséges munkaeszköz, ugyanis a sok keskeny kapa a szűk kapahúzással, az intenzív gyomokat a talajfelszínre húzza, amelyek ott kiszáradnak.

ALAPMŰVELÉS

Az alapművelést végezzük a Tiger AS kultivátorral! Azon területeken, ahol relatíve kevesebb a szármaradvány és nem okoz gondot akkor, ha a felszínen marad a vetésben, a kelésben, akkor nyugodtan alkalmazzuk az LD+ kapákat. A keskeny kapák a szűk húzástávolság mellett intenzíven lazítanak, de kevésbé kevernek.

Tiger 5 AS – intenzív talajművelés, mély lazítás

Így a megmaradt felszíni takarás mellett a gyökereknek lazított, ellenben visszatömörített talajban tökéletes körülményeket hagyunk hátra. A szármaradvánnyal vagy takarónövénnyel borított felszín bedolgozására a MulchMix kaparendszert használjuk! Az orrbetét és fordítólemez intenzíven kever, egyenletesen bedolgozza a növényi maradványokat a talajba. A kapamező mögött itt is találunk egy sor egyengetőtárcsát, amely a kapák nyomát egyenletesre varázsolja. A gumikerekes hengert SD hengerrel kombinálhatjuk.

Tiger 4 AS – árvakelés, zöldítés bedolgozása

A futóműves rendszernél SteelFlex, ill. dupla RollPack hengerek közül választhatunk. Az alapműveléssel egy mentben a műtrágyát is ki tudjuk juttatni a kapák mögött. Ennek óriási előnye, hogy az osztott Partner FT/HT tartályból vagy nagyobb parcellákkal rendelkező termelők esetén a nagy vontatott tartályokból, mono műtrágyákból tudunk kevert műtrágyát létrehozni, és a helyspecifikus kijuttatással kombinálva „minden” m2-re olyan és annyi mennyiség jut, amennyit szeretnénk. Ezen felül a depó műtrágyázásnak az előnyeit kihasználva, a növények gyökereit mélyebbre tudjuk irányítani.

A hengerek mögötti gereblye nem csak biotermelőknek

A Tiger AS hasonlóan a sekély kultivátorokhoz földet visz magával és egyengeti a talajfelszínt. Azon termelők, akik az intelligens takarónövények termesztésével foglalkoznak, a Tigerrel az alapműveléssel egy menetben a vetésüket is el tudják végezni.

Cultro 5 TC – takarónövény-terminálás

Ez azt jelenti, hogy a takarónövények terminálásánál már nem kell mélyen művelni a talajt. Elégséges egy sekély menet a Cultróval! A takarónövényeknél érdemes odafigyelni, hogy ne hozzanak magokat! Az egészségesebb termés feltétele az egészséges talaj. A takarónövényekkel egészségesebbek lesznek a talajaink is!

Szász Zoltán, 30-7430302

Horsch GmBH