fbpx

Talajművelés: íme, a Horsch kifizetődő megoldásai

Írta: - 2021 november 24. -Hirdetés

Az árak, a terményárak is veszélyes magasságokban, ami az „elmaradott világban” akár lázongásokat is okozhat. A termelőket néhány hónapja a magas műtrágyaár foglalkoztatja, illetve az, hogy egyáltalán lehet-e még majd kapni? Elfogyott az AdBlue? Ennek semmi értelme, hiszen a gép nélküle nem megy – mindegy hogy mi az ára, meg kell venni! A gyártó meg arra hivatkozik, hogy magas a gáz ára, és ezért nem állít elő…?

Mi ez, ha nem átverés?! Különböző elöljárók Európa nyugati felén az utóbbi időben megpróbálnak elég sok öngólt rúgni – és azt tudjuk, hogy a meccset el is lehet veszíteni a sok öngóllal… Azonban a mezőgazdaság még próbálja állni a sarat, és köszönhetően a feltörekvő fiatal generációnak is, elég innovatívok vagyunk! A zöld hullámot a vele járó nehézségekkel és a lehetőségekkel együtt ki kell használni!

 

Az egyik forgatókönyv – áldások és lehetőségek!

Az igen magas műtrágyaárak hatására több forgatókönyvet is hallottam. Van, aki a bio felé mozdul el. Nincs műtrágya, így kevesebb költség, plusz van baktériumhasználat, ami a talajt és a növényeket egészségesebbé teszi. Van, aki mindent úgy csinál, mint eddig, a magas input-ár mellett is mindent megad, mert azzal számol, hogy sokan kevesebb műtrágyával kevesebbet termelnek, az árak esetleg tovább emelkednek, és akkor kifizetődik a befektetett energia. És van, aki egyszerűen csak kevesebbet fog műtrágyázni, és kivárja, hogy ez a boom odébb álljon.

Amennyiben a zöldhullámot megszeretnénk lovagolni, akkor nézzünk körül, mit is jelent ez! Ha CO2-kvótát tesznek mindjárt a gatyánkra is, azzal elkezdenek kereskedni – de ha mindenki kibocsájtó, akkor ki lesz a másik oldalon a profitáló? Szerintem a termelők, akik CO2-t tudnak bepumpálni a talajba! Ez azt jelenti, hogy megnövelik a talaj humusztartalmát!

A humuszt az intenzív talajműveléssel elégetjük. Mit lehet csinálni, hogy beépüljön, és ott is maradjon? Egyik oldalon a no-till technológia áll, amiben azonban sokan nem hisznek. Ez olyan, mint 15-20 évvel ezelőtt a mulcsos technológia elindulása. Manapság már nem kérdés, hogy működik-e. A következő a takarónövények. Ennek sem sokan örvendenek, de csinálják, mert támogatás van rá. Jó lenne intelligens takarónövény-termesztést végezni, és azonnal rájönnénk, hogy ez áldás, nem átok!

 

A másik út – okos szabályokkal lehetséges!

A termelők nagyobbik hányada számára marad a vassal való küzdelem. A sekély művelés és a föld felszínének feketén tartása lehet a másik célra vezető út. Igaz rögös, nehezebb, de nem lehetetlen, azonban be kell tartani a szabályokat.

A kombájn mögött azonnal végezzük el a tarlóhántást! Ez olyan sekély legyen, hogy a kihullott magvakat éppen be tudjuk keverni, és a kapillaritást megszüntetni. A szalma maradjon a föld felszínén minél jobb minőségben szétterítve. Erre a munkaműveletre az egyik legalkalmasabb Horsch munkaeszköz a Cruiser! A 150 kg-ra előfeszített kapák pontosan vezetik a lúdtalpkapákat a talajban. A hatgerendelyes kivitelnek köszönhetően a föld és a szalma sokáig bent marad a gépben, így óriási az egyengetőképessége. A Cruiser után a föld olyan, mintha kivasaltuk volna. És az egyenletes talajfelszín a záloga a következő ultra sekély műveleteknek, ahol majd az árvakelést és a gyomokat fogjuk mechanikailag kiszedni! A Cruiser mélységállítása a mellső kerekeken és a hengeren történik. Elég nagy a távolság e két pont között. Ezért is van az, hogy a munkagép relatíve nehezebben vontatható, és sokan ódzkodnak a tarlóhántásba ilyen sokat fektetni. Olcsóbb egy Joker rövid tárcsával végezni ezt a műveletet, de amennyiben sekélyen szeretnénk később dolgozni, ahhoz kell az egyenletes talajfelszín, ezt valahogy el kell érni!

 

Cruiser 6 XL_tarlóhántás
Tarlóhántás a Cruiser 6 XL-lel

Azután, hogy a gép kapamezője elvégezte az egyengetést és a sekély keverést, a felszínt le is kell zárni. A visszatömörítés esetében sokszor többet várunk el, mint amit a természet és a fizika megenged. Amennyiben nagyon sekélyen dolgoztunk, a felszínen olyan nagy arányban van jelen a szalma, hogy ezt munkagéppel lehetetlen tömöríteni, ezért marad laza a felszín. Ugyanakkor a sok kapa intenzív mozgatása miatt a kihullott magvak a földdel találkoznak, és a fent szétterített szalma védi a felszínt a napsugaraktól, így ki fog csírázni a kihullott mag. Fontos, hogy a henger minél apróbb morzsás talajt hagyjon maga mögött. Úgy kell elkezdeni a talajművelést, hogy a föld felszínén komposztálódás induljon be.

 

SteelFlex henger
SteelFlex henger

 

Talajkötöttségnek megfelelően, különböző hengereket lehet a Cruiserhez rendelni. A kemény, kötött talajokra a SteelFlex, a középkötött lazább földekre a dupla RingFlex, a laza földekre az OptiCover. A StellFlex az SD és RingFlex kombinációja. Az első sorban mélynyomó, nagyobb hantok törésére alkalmas hengert találunk. A második sorban a széles laprugós henger nyitott, így a föld be tud ömleni a küllők közé, és ez tovább aprít, ill. a felszínt tömöríti.

 

DuplaRingFlex magágy készítés
DuplaRingFlex magágykészítés

 

A dupla RingFlex két sor laprugós henger. Úgy dolgozik, mint egy malom. A hengerekbe beömlő földet intenzíven „darálja”, és szétteríti a felszínen. Az aprómorzsás rész alulra kerül, jó talajkontaktust ad a kihullott magvakra, és felszínlezárást biztosít.

Az OptiCover henger egy sor RingFlex és egy lappálcás henger kombinációja. A RingFlex hordja a Cruiser súlyát, és a munkahengeren keresztül a lappálcás hengerre erőt tudunk terhelni. Nedves talajon pl. kisebb nyomással, szárazabb, rögösebb talajon nagyobb nyomással terheljük a pálcáshengert. A kisebb átmérőjű pálcáshenger nagy fordulattal dolgozik, és a rögöket aprítja.

 

OptiCover henger_tavaszi magágykészítés
Tavaszi magágykészítés OptiCover henger segítségével

 

OptiCover_munkája
OptiCover munkája

 

Cruiser intenzív talajművelés, takarónövény vetés
Cruiser intenzív talajművelés, takarónövény vetés

 

Mindhárom henger úgy lett kitalálva, hogy a második henger aprómorzsás szerkezetet terítsen szét a felszínen. Ez biztosítja a mag–talaj-kontaktust, ill. a minél jobb felszínlezárást, a minél kevesebb levegő keringést.

 

Finer 7 SL
Finer 7 SL – henger és gereblye kombinációja

 

Finer
Finer – itt mindent hidraulikusan a fülkéből állítunk

 

Egy könnyebb, ugyancsak feketén tartó gyomirtó vasból a Finer. Hárompont-függesztésű, négygerendelyes. Szűk osztástávolsággal, teljes átfedésben átdolgozza a földet. Itt abból indultak ki, hogy a felszín már relatíve egyenletesebb, így nem kell az a nagy egyengetőképesség, mint a Cruisernél, ezáltal könnyebb a vontathatósága is. A Finer kimondottan a biogazdálkodók körében kedvelt. A kapamező mögött flexibilisen cserélhető a henger–gereblye-kombináció. Amikor kell a henger, pl. tarlóhántásnál, akkor henger–gereblye-kombinációban működik, amikor viszont nincs szükség rá, akkor ki lehet hagyni, és egy mélységtartó kerékkel helyettesíteni. Ekkor csak a gereblye dolgozik, ami a gyomokat felhúzza a talajfelszínre, ahol elszáradnak.

A sekély talajművelés a vegyszeres gyomirtás helyettesítése, amellyel a közeljövőben egyre többször fogunk majd szembesülni! Lépjünk időben, és csakis előre!

Szász Zoltán
+36-30-7430302

 

Horsch GmBH