fbpx

Jön a többlettámogatású hitel agrárcégeknek

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 25.

A tavalyi aszály és a háború miatt kialakult gabonapiaci helyzet miatt a magyar állam egy többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt dolgozott ki.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint a jelenleg elérhető „normál” Agrár Széchenyi Kártya támogatási mértéke a jelenlegi magas kamatkörnyezetben csupán kismértékben tudja csökkenteni az agrárvállalkozások fizetendő kamatterheit. Ezért a tárca egy többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt dolgozott ki. A „többlettámogatott” folyószámlahitel a jelenlegi szankciós kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, 5 százalékos kamatot tesz elérhetővé az agrár mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A lehetőség a maximum 100 millió forint összegű, a programot szabályozó rendelet hatályba lépésétől 9 hónapon belül megkötött hitelszerződések esetén vehető igénybe az Agrár Széchenyi Kártyát forgalmazó hitelintézeteknél.

Az állam tavaly már indított egy kedvezményes agrár-folyószámlahitelt a Széchenyi Kártya Programon belül, de ezt csak az aszálykárosult gazdálkodók vehették fel, így nem fért hozzá minden mezőgazdasági termelő. Itt a kamattámogatás mértéke 1 havi BUBOR + 1 százalék, de maximum 14 százalék volt. Az eredetileg 2022 végéig élő lehetőséget aztán további három hónappal meghosszabbították. A most bejelentett lépéssel lényegében az Agrár Széchenyi Kártyára is kiterjesztik azt a fix 5 százalékos kölcsönlehetőséget, ami más vállalkozások számára jelenleg is él a Széchenyi Hitel MAX+ keretében folyószámlahitelként.