fbpx

Megdobta az öntözőgép-forgalmat a tavalyi iszonyú aszály

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 18.

… ezzel pedig az öntözött területek is rekordot értek el 2022-ben. Mutatjuk, mit vettek a gazdaságok.

120 éven át nem volt ilyen aszály

Untig hallottuk, de még sokadjára is kétségbeejtő hallani-olvasni: tavaly az országos évi csapadékmennyiség már nem érte el az 500 millimétert sem. A 497 mm egész pontosan 17 mm-rel kevesebb az előző aszályos évinél, a 2020-asnál pedig összesen már 120(!) milliméterrel kevesebb. A szárazság ráadásul hónapokon át kitartott: 8 hónapban hullott az átlagosnál kevesebb csapadék, és a legszárazabbnak a január-február, a május, a július és az október hónapok voltak. Ezekben több mint 50 százalékkal maradtak el a havi csapadékösszegek a sokéves átlagtól, így a tavalyi volt az utóbbi 120 év legszárazabbja.

öntözőgép öntözés
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Lineárok, csévélők és körforgók 13 milliárdért

Miután nem pusztán a „szokásos” nyári aszályról volt tehát szó, nem csoda, hogy már a tavalyi év elejétől nagy lendülettel vették az öntözőgépeket a gazdák. Az egészéves öntözőgép-vásárlás jelentősen, mintegy 30 százalékkal felülmúlta a 2021-est. A tavalyi, majdnem 13 forintos összeg kevés híján épp 3 milliárddal több a 2021-estől. A gazdaságok többek között csévélős öntözőberendezéseket vettek (295 db, 1,9 milliárd; lineár öntözőberendezéseket 14412 m hosszúságban 2,3 mrd, körforgó rendszerűt pedig 65406 m hosszúságban 7,3 milliárd).

Nem csoda, hogy tavaly ezzel az öntözött területek nagysága is nőtt, sőt, történelmi rekordot állított fel 133 ezer hektárral. A korábbi években ez alig érte el vagy haladta meg a 100-110 ezer hektárt.

öntözőgép öntözés
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Az idei esők elmosták a vásárlókedvet

Hogy az állam által jó okkal szorgalmazott öntözésfejlesztés egyelőre nem tudott átütő növekedést elérni, annak számos oka van – az osztatlan birtokok lassú ledolgozásától a bérleti viszonyokon át a még mindig kissé nehézkes bürokráciáig. Idén ráadásul nem volt olyan komoly aszály sem – sőt, jellemzően csapadékos az idő az ország legtöbb termőhelyén –, ami további beruházásokra kényszerítette volna a gazdákat. Míg az AKI szerint 2022 első 3 hónapjában 1,3 milliárdért vettek a gazdaságok ilyen berendezéseket, az idei első negyedévben ennek csak alig több mint felét költötték ilyen beruházásra: 700 milliót.