fbpx

A Joker tényleg joker: tarlóra, hígtrágyázásra is kiváló!

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 május 30. -Hirdetés

Az elmúlt év nagy aszálya és az idei tavaszi porviharok után nagyon sokan csak bólogatnak: igen, kellene valamit tenni a talajművelés terén. Jó lenne valamit változtatni. De sokan a NoTill-t sem merik bevállalni, nem ismerjük, félünk tőle, mi lesz, ha nem válik be…? A megfelelő eszközökkel – ilyen például a Horsch többféle célra kifejlesztett Jokere – azonban a kihívás megválaszolható.

joker

EZÉRT JÓ MEGOLDÁS AZ ULTRASEKÉLY MŰVELÉS, A MULCS

Amióta hozzányúlunk a földhöz, romboljuk azt. Hol kisebb, hol nagyobb intenzitással. A gyomirtás, a takarónövények terminálása körül sem egészen tiszta a helyzet, hogy mechanikus úton vagy totálissal való leégetéssel történjen. Mindegyiknek éppúgy van előnye és hátránya, a kérdés csak az, hogy melyik érint minket közelebbről?

A mulcsos technológia egy járható út. Az intenzív forgatástól egy kicsit eltávolodni, a talajt a szükséges minimumon bolygatni, a talajéletet pluszban támogatni. Óriási előrelépés lenne, ha az igen intenzív forgatásos talajművelést csökkentenénk. Előbb-utóbb úgyis fog csökkenni, mert ha a klímaváltozás tovább folytatódik (miért ne folytatódna? – természetes dolog!), akkor a sivatagosodás szélén, csapadék nélkül csakis az segíthet, még öntözés mellett is, ha minél tovább takarjuk a felszínt, és már ultrasekélyen elvágjuk a kapillaritást!

Joker – párosával szerelt tárcsák
Joker – párosával szerelt tárcsák

EZT TUDJA A JOKER

A Horsch Joker rövidtárcsa egy ilyen speciális gép. A rövidtárcsa a kiegészítőkkel nagyon univerzálisan, sokoldalúan használható.

A gömbsüveges-csipkés tárcsák még a legnehezebb körülmények között is behatolnak a talajba, így a kemény talajokon is biztonsággal elvégezhető a sekély, teljes átfedésű talajművelés. A széles gumibakos felfogatás biztosítja, hogy bármilyen körülmény között a tárcsák megtartják a beállított szöget.

A Joker mélységtartása a mellső támasztókerekeken és a hengeren történik. A futómű SoftRide rendszere és a mélységállítás biztosítja a Joker nyugodt járását. A vonórúd úszó pozícióban való használata által a traktor mozgása nem kerül át a rövidtárcsára. Ennek dombos körülmények közepette van igazán fontossága, ugyanis akár hajlatban, akár dombtetőn húzzuk át a Jokert, mindig leköveti a felszínt. A mélységállítás lehet Clips-es vagy fokozatmentes hidraulikus. A hidraulikus mélységállítást a fülkéből végezzük, jóval kényelmesebb, és mindig a legoptimálisabban állíthatjuk a gépet. A tárcsák olajban futó csapágyai karbantartásmentesek. A gyárban robot szereli össze, a legnagyobb pontosság így érhető el. Egy rövidtárcsa használatánál többek között egyik legfontosabb a csapágyak élettartama!

Kétsoros kúpgörgős olajban futó csapágy
Kétsoros kúpgörgős olajban futó csapágy

MINDEN TALAJHOZ VAN MEGFELELŐ HENGER!

A talajművelés egyik legfontosabb elemei a lezáróhengerek. A Horsch Jokerben nagyon sokfélét találunk azért, hogy a különböző talajokhoz a legoptimálisabbat tudjuk konfigurálni.

A régebbi SD, RollPack, RolFlex, pálcás henger mellé megtaláljuk a Ring és dupla RingFlex hengert. Ez a henger hasonló munkát végez, mint a RollPack (U), azonban abban különbözik, hogy az U profil eltűnt. A laprugó nem visz annyi földet, és így a talajhigiénia terén jobb a helyzet. Az U profil által összeszedett és száradás után az udvaron hagyott földmennyiség megszűnik. A dupla RingFlex nyitottabb, így egy kicsit jobban aprítja a talajt, nedves körülmények között hajszálnyival tovább lehet üzemeltetni. A dupla RingFlex henger után a talajfelszín még egyenletesebb.

A csipkés tárcsa és a késhenger kombinációjával elérhető az ultrasekély talajművelés, tarlóhántás, takarónövény-terminálás. A tárcsa előtt szalad a 30 cm átmérőjű késhenger, ami ledönti és aprítja a növényi maradványokat, a többit a tárcsalevelek vágják, és a talajjal összekeverik. A Joker–késhenger-kombinációt különböző felületeken úgy is használhatjuk, hogy csak a késhenger dolgozik. Ilyen pl. egy repcetarló, így tényleg a legsekélyebb műveletet végezzük, és az apró magokat sem keverjük mélyebbre, mint 2-3 cm.

Joker 8 RT
Joker 8 RT – egyenletes talajfelszín a dupla RingFlex-el

késhenger
Dolgozik a késhenger

TÁRCSÁK, LAZÍTÓK A TARLÓGONDOZÁSRA

A Jokerre, a csipkés tárcsák helyére szerelhetjük a CoverCrush tárcsákat is. Közel hasonló eredményt érünk el vele, mint a késhenger-kombinációval – különbség, hogy ha mélyebben szeretnénk dolgozni, akkor minden egyes alkalommal vissza kell szerelni a csipkés tárcsákat. Előnye, hogy nagy felfekvő felületének eredményeként, amikor ultrasekélyen szeretnénk dolgozni, akkor nem lehet véletlenül sem mélyre járatni.

A Joker RT kisebb testvére a hárompont-függesztésű Joker CT. A kisebb traktorral rendelkező és relatíve lazább talajokon gazdálkodók gépe. Kisebb súlya végett kisebb a vontatási igénye is, így a művelési költségek csökkennek. Minden eleme hasonló, mint a Joker RTben. A Joker 3 CT már 120 LE-s traktorral biztonságosan működtethető.

A Joker CT kombinálható a MonoTG lazítóval. Igaz, ekkor már nagyobb vonóerő szükségeltetik, de a tarlóhántás vagy tarlóápolással egybekötve a MonoTG-vel a mélylazítást is el tudjuk végezni. Sok helyen a tarlóhántás pillanatában szárazabb a talaj, minthogy lehetne lazítani, így itt a lazító műveletet későbbre hagyjuk. Amikor az őszi csapadék besegít, a talaj nyirkosabb, anélkül, hogy a földben és a gépben kárt okoznánk, el lehet végezni a mélylazítást és a felszín sekély elművelését. Mindezt egy menetben, így a lazított felszínt nem tapossuk feleslegesen. A Joker végére felszerelt gereblye a zöld, gyökeres részt a felszínre húzza, így ezek nagyobb biztonsággal ki is száradnak.

CoverCrush tárcsa Joker 5 CT
CoverCrush tárcsa Joker 5 CT – tarlóhántás

Joker RT
MonoTG – Joker RT őszi művelés

A JOKER MINT HÍGTRÁGYAKIJUTTATÓ?!

Az állattartófarmok számára a Joker átalakítható hígtrágya-kijuttatónak is, a kijuttatótartályra vagy a traktor-hárompontra szerelve. Kétféle változat létezik. Az egyik a standard Jokerre elosztófej, kijuttatók és pálcás henger, vagy a speciális Gülle Joker, ahol a mélységtartás csak a mellső támasztó kerekeken történik, és a rövidtárcsa henger nélkül üzemel. A Joker egy olyan univerzális sekély-ultrasekély és intenzív rövidtárcsa, amelyik a termelők kezében tényleg egy ütőkártya lehet.

A minimális víztakarékos talajműveléshez egyelőre hozzátartozik a takarónövények termesztése. Ezt intelligens zöldítésnek is nevezhetjük. A takarónövények amellett, hogy vizet visznek ki a talajból, lazítják, szenet kötnek meg, nagyobb a diverzitás, és a legvégén a jól eltalált terminálási időpont után a talaj nedvességtartalma is pozitív szaldós szokott lenni.

Az egészségesebb talajból egészségesebb terményt is lehet előállítani, erre a jövőben igenis lesz igény. A termelő, mindamellett, hogy élelmiszert állít elő ember és takarmányt az állat számára, a természet őre is kell, hogy legyen. Nem mellékes, hogy jó lenne a parcellák köré bokrokat, fákat, akár őshonos gyümölcsöt is telepíteniük.

Szász Zoltán
30-7430302

Horsch GmBH