fbpx

A Manitou lépései a hidrogénüzemű gépekkel kapcsolatban

Írta: GÉPmax-2023/II. lapszám cikke - 2023 május 31.

A rakodó- és a földmunkagépek terén világszinten referenciának számító Manitou bemutatta a hidrogénüzemű gépekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztési ütemtervét. A vállalat emellett demonstrálta az első innovatív, zöld hidrogénnel működő teleszkópos rakodógép prototípusát.

Az energetikai átállás felgyorsítása

A Manitou Group azzal a céllal, hogy 2030-ra 34 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását gépeinek egy órányi használatára vetítve, ambiciózus pályára állt, összhangban a 2022 januárjában közölt és az SBTi által júliusban jóváhagyott alacsony szén-dioxid-kibocsátási pálya kötelezettségvállalásaival. A teleszkópos rakodógépek sorozatának közelmúltbeli elektromos meghajtása után a csoport a hidrogént is középtávú alternatívaként tekinti a felhasználók számára. A Manitou Group szeretné, ha elektromos és hidrogénes termékcsaládjait az egyes felhasználói alkalmazásoktól függően egymás mellett látná, és 2030-ra 43 százalékban alacsony károsanyag-kibocsátású termékeket kíván forgalomba hozni.

Egy célzott hidrogénfejlesztési terv

A Manitou Group a közelmúltban újságíróknak mutatta be a hidrogénfejlesztési tervének sikerre viteléhez szükséges új létesítményeit. Azzal, hogy a tesztközpontját egy zöld hidrogénállomással szerelte fel, a vállalatcsoport mostantól rendelkezik a vadonatúj teleszkópos rakodógép prototípusának teszteléséhez szükséges eszközökkel.

A terv első lépése a hatótávolság és a megbízhatóság garantálása valós körülmények között, valamint az alkatrészek tartósságának tesztelése. A vállalatcsoport ezt az első prototípust építőipari gépei kínálatának egy meglévő modelljére alapozta, amely akár a teher 14 méter magasra történő emelésére is képes. 2023 végéig ezt a gépet tesztelik és küldik ki építkezésekre, hogy értékes visszajelzéseket gyűjtsenek a felhasználóktól a prototípus továbbfejlesztése érdekében. A hidrogéntechnológia két típusát értékeli jelenleg a piac: a belsőégésű motort és az üzemanyagcellát. A csoport első prototípusa az üzemanyagcellára épül, de a majd az ügyfelek igényeinek leginkább megfelelő hidrogénmegoldásokat fogja kiválasztani. Michel Denis, a Manitou Group ügyvezető igazgatója kifejtette: „A felhasználók igényei alapján tanulmányozzuk az összes hidrogénnel kapcsolatos technológiát. Ez a prototípus csak az első lépés. Az elkövetkező hónapokban egy második teleszkópos rakodógép prototípust is kifejlesztünk. A zöld hidrogénnek számos előnye van, mivel a gyártás a szélenergia felhasználásával lehetséges, amely egyáltalán nem jár üvegházhatású gáz kibocsátásával.”

Ezzel az első prototípussal a vállalatcsoport megmutatja innovációs képességét, hogy felmérje az ebben az új energiaforrásban lévő lehetőségeket, miközben ügyfeleinek az igényeiknek leginkább megfelelő hidrogénmegoldást kínálja, anélkül, hogy a teljesítményben kompromisszumot kötne. Közel 50 mérnök és technikus dolgozik ezen a megközelítésen, amelyet 2021-ben indítottak el.

Ezekkel az új létesítményekkel a Manitou Group új, innovatív perspektívákat szeretne kínálni ügyfeleinek, és 2026-ra egy 100 százalékban hidrogénnel működő teleszkópos rakodógépet szeretne a piacon elérhetővé tenni.

Fodor Mihály