fbpx

Rákeni a gyomra a vegyszert az új gyomírtó henger

Írta: Farkas Imre - 2024 március 24.

A holland ZIBO gyomírtó henger egyedi bevonatú dobot használ, amely az ellenkező irányba forog. Ez a mozgás biztosítja, hogy a henger folyamatos gyomirtószerrel rendelkezzen, amely gyakorlatilag a megcélzott gyomokat végig dörzsöli a szerrel.

Ahogy a henger forog, a gyomirtót a szárra és a levél alsó oldalára juttatja, mivel ez az egyik legfogékonyabb terület a gyom számára, hogy felszívja a gyomirtót. A kis gyomnövények kis nyomást gyakorolnak a henger bevonatára, ezért csak kevés gyomirtót távolítanak el, míg a nagy gyomok nagyobb nyomást gyakorolnak, ezért több gyomirtószer kerül rájuk.

Zibo gyomírtó henger
Ahogy a henger forog, a gyomirtót a szárra és a levél alsó oldalára juttatja – fotó: https://zibo.nl/

Ezzel a megoldással csak a szükséges mennyiségű gyomirtó kerül felhasználásra, és nem pazarol feleslegesen szert. Ahogy a gyomirtó lefolyik a száron, körülveszi a szárat, és eléri a gyom tövét. Mint minden gyomirtószer-kijuttatási rendszernél, a legjobb eredményeket úgy érhetjük el, ha megtervezzük, mit és milyen vegyszerrel fogunk kezelni. Az egyes hengerek nedvességtartalma a kabinból szabályozható. A forgó gyomirtóhenger alapfelszereltsége a hidraulikus szintezés, amely a hengert vízszintesen tartja. A Zibo gyomírtó hengert kétféle munkaszélességben kínálják, 3 méteres és 6 méteres kivitelben, utóbbit mechanikus vagy hidraulikus hengerhajtással.