fbpx

Manitou MLT 850 NewAg XL

Írta: GÉPmax-2023/I. lapszám cikke - 2023 február 16.

Az új teleszkópos rakodógép bevezetése

A Manitou Group az Eurotier nemzetközi vásáron mutatta be új NewAg XL teleszkópos rakodógép modelljét. Az MLT 850-145 V+ teleszkópos rakodógép az MLT 841, 1041 és 961 modellek után a NewAg XL termékcsalád negyedik modellje.

Manitou MLT 850

Az 5 tonna teherbírású és 7,6 méteres munkamagasságú új modell kiegészíti a meglévő termékcsaládot, hogy megfeleljen a nagy gazdaságok és szövetkezetek, de az élelmiszeripar és az újrahasznosítási ágazat igényeinek is. A nagyon intenzív használatra, különösen ömlesztett áru, gabona, faforgács rakodására tervezett MLT 850 tökéletes szalmabálák és big-bag zsákok kezelésére is.

FOKOZOTT TERMELÉKENYSÉG

Az MLT 850 5 tonnás teherbírásával, erőteljes tartozékaival és nagy hidraulikus kapacitásával a legjobb munkasebességet kínálja a kategóriájában. Ez a modell több mint 600 Nm nyomatékot kínál, több mint 9160 daN húzóerővel. A 200 l/perc LSU szivattyú által biztosított dinamikus munkavégzést több mint 8670 daN szakítóerő egészíti ki. A nagy kapacitású üzemanyagtartállyal kombinálva a felhasználó egész nap megszakítás nélkül csak a munkára fi gyelhet. A hatékonyság optimalizálása érdekében a gémfejre szerelt HighView kamera lehetővé teszi, hogy a pótkocsi töltöttségi szintjét közvetlenül a vezetőfülkéből felügyelje. Az M-Vario Plus fokozatmentes váltómű lehetővé teszi, hogy a gép viselkedése a kényelmi és dinamikus üzemmódoknak köszönhetően minden igényhez igazodjon.

Manitou MLT 850

KÉNYELEM: A NEWAG XL TERMÉKCSALÁD VÉDJEGYE

A Manitou Group, mint mindig, most is az innovációt állítja stratégiája középpontjába, és egy új, szabadalmaztatott kormányzási rendszert mutat be. A felhasználó mostantól egy mini joystick segítségével könnyedén irányíthatja a gépet, hogy csökkentse a fáradtságot és az ismétlődő kormánykerék-használatból eredő mozgásszervi megbetegedések kockázatát. Ez jelentős előrelépés az ergonómia és a termelékenység szempontjából a teleszkópos rakodógépek piacán.

Annak érdekében, hogy a felhasználók számára a lehető legnagyobb kényelmet biztosítsa, a Manitou Group a NewAg XL termékcsalád adottságait követve tágas, de a kiváló hangszigetelésnek köszönhetően csendes fülkét alakított ki, amely a zajszintet mindössze 69 dBA-re korlátozza. A fülke emellett a kisebb kapacitású NewAg XL modellekhez képest magasabban helyezkedik el, hogy maximalizálja a kilátást. A ferde lamellákkal ellátott nagyméretű tetőrostély és az opcionális Safeview kettős kamera teszi teljessé ezeket az újításokat, így a műszerfali kijelzőn 360°-os kilátás nyílik a gép körül.

A fülkébe való be- és kiszállást a két Easy-step lépcsőfok az ajtó alatti világítással kombinálva még biztonságosabbá teszi akár nappal, akár éjszaka. Az MLT 850 NewAg XL alapfelszereltsége még a JSM Autopower (az M-Vario Plus sebességváltóval együtt rendelhető), amely automatikusan a JSM-en keresztül vezérelt hidraulikamozgásokhoz igazítja a szükséges motorfordulatszámot. Ez csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a kezelő terhelését.

Manitou MLT 850

PÁRATLAN JÖVEDELMEZŐSÉG

Arnaud Sochas marketing innovációs menedzser szerint „mindezen innovációk eredményeként az MLT 850 a kategóriájában a legalacsonyabb üzemeltetési költséget kínálja, 8%-kal alacsonyabbat, mint a versenytársak. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyag-fogyasztás közel 20%-kal alacsonyabb a versenytársakénál. Ez jelentős, 4800 eurós megtakarítást jelent 2000 óra éves használat mellett. A megelőző karbantartási költségek szintén 4%-kal csökkennek”. A TCO ilyen mértékű csökkentése érdekében a Manitou Group az MLT 850-et alapfelszereltségként Stop & Start funkcióval látja el. Ez a funkció csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és ezáltal a zajkibocsátást, mivel a gép leállása esetén a motor kikapcsol anélkül, hogy a kezelőnek bármit is tennie kellene (automatikus újraindítás). Az óraszámláló tehát a ténylegesen ledolgozott órák alapján működik. Így a karbantartást 1000 óránként elvégzett olajcserével ütemezhetővé teszi, és növeli a gép maradványértékét.

A nagy igénybevételű alkalmazásoknál, a karbantartás egyszerűsítése érdekében a motortér felett elhelyezett öntisztító levegő-előszűrő csökkenti a fő légszűrő tisztítási gyakoriságát. A motortér két részre nyílik, hogy a főbb alkatrészekhez könnyen hozzáférjen. Egy gyorskioldó panel lehetővé teszi a hűtők előtti törmelék és por elfújását is. A kritikus hidraulikus alkatrészek karbantartásának biztonságosabbá tétele érdekében a kenési pontok központosítva vannak (az automatikus kenőrendszer opcionálisan rendelhető) és könnyen hozzáférhetőek.

Az MLT 850 (Stage V) és az MLT-X 850 (Stage IIIA) teleszkópos rakodógépek már kaphatók, és 2023 második negyedévétől szállítják a Manitou márkakereskedésekbe Európában és világszerte.

Összeállította: Fodor Mihály