fbpx

Spanyol és olasz gépújdonságok a hazai piacon

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 május 29. -Hirdetés

Az év elején rendezett AGROmashEXPO/AgrárgépShow kiállításon mutatkoztak be a hazai felhasználók előtt először a Kond-Coop Kft. kínálatában a Hermanos García spanyol pótkocsigyártó és az olasz Moccia termékei.

A nagy múltú családi vállalkozás története 1905-re nyúlik vissza. Pedro García alapította, aki először lovaskocsigyártással alapozta meg a cég hírnevét. Mára mezőgazdasági szállítóeszközei már 5 kontinensen elérhetők, saját hazájában pedig 19 éve az egyik legsikeresebb pótkocsigyártó. Széles termékportfóliójából a hazai piaci igényeket szem előtt tartva elsőként a Triton szervestrágyaszórókkal és a CT sorozatú tartálykocsikkal bővíti kínálatát a Kond-Coop Kft. Kiválasztásukat hazai körülmények között végzett tesztidőszak előzte, mint ahogy korábban a Kond-Coop Kft. más termékeinek portfólióba való vételét is. A cég a különböző termékek kiválasztása kapcsán a gazdálkodói, felhasználói szemlélet felől közelítve teszi le a voksát egy-egy termék mellett, és csak olyan eszközzel bővíti a kínálatát, amelyet felhasználói szemszögből nézve is hatékonynak, megbízhatónak, illetve ár/érték arányban ideálisnak érzi.

Triton trágyaszóró
A Triton öttagú trágyaszóró-széria vertikális rotorpáros szórószerkezetű

HERMANOS GARCÍA GÉPEK

A Hermanos García termékeknél a gyártástechnológiában minőségi beszállítóktól származó, csak jó minőségű acélokat alkalmaznak. A tartályok, vázszerkezetek hegesztése robot-hegesztősoron történik annak érdekében, hogy mindig állandó hegesztési minőséget garantáljanak a gyártási folyamat során. Hasonló szempontok miatt teljesen automatizált a felületkezelés, illetve a festés, horganyzás folyamata is, maximálisan szem előtt tartva a környezetbarát technológiát. Termékeik teljesen saját tervezésben készülnek, egyszerű, de hosszú élettartamú, felhasználóbarát konstrukciós megoldásokat alkalmazva az eszközök felépítésében. Mindig a gazdák igényeit szem előtt tartva születnek az újdonságok, ill. az újabb generációk. A gyártási idő megrendeléstől számítva 6-8 hét, ami a jelenlegi piaci helyzetben kiemelkedő.

Triton trágyaszóró
A Triton 120 típus az öttagú trágyaszóró-széria 13,1/11,9 m3-es tartálytérfogatú tagja

TRITON TRÁGYASZÓRÓK

A Triton 120 típus az öttagú trágyaszóró-széria 13,1/11,9 m3-es tartálytérfogatú tagja. Szórószerkezete vertikális rotorpáros, spirális elrendezésű tépőkésekkel. A rotorok alsó végét robusztus lapátokkal szerelt, nagy átmérőjű terítőtányér zárja, így a szóráskép rendkívül egyenletes, akár komposzt is hatékonyan kijuttatható vele. A szórószerkezet a traktor TLT meghajtásáról mechanikusan, csuklós tengelyen keresztül, szöghajtások közbeiktatásával kapja a meghajtást. A láncos kaparóléces lehordószerkezet 80/12 láncvastagságú. A lehordószerkezet hidrosztatikus meghajtásának áramlása elektronikusan szabályozható. Természetesen a szórógép ISOBUS kompatibilis.

Hermanos CT tartálykocsi
A CT tartálykocsicsalád teljesen horganyzott szerkezetű

CT TARTÁLYKOCSIK

A CT tartálykocsicsalád teljesen horganyzott szerkezetű, 4 700-20 600 literes tartálytérfogat között 10 féle méretben kapható. A CT széria az adott tartálymérethez igazodó szállítási teljesítményű excenterrotoros, lamellás rotációs rendszerű, Hertell KD vákuumszivattyúval van szerelve. A káros lengések csökkentése és a stabilitás növelése érdekében az állítható vonórúd rugózott, és a tartályba hullámtörőket is beépítettek. Szabványos csatlakozású oldalsó, hátsó szívó-/ürítőcsonkok, illetve felső töltőnyílás is elérhető a tartályokon. Hátul a vázszerkezetet úgy alakították ki, hogy különböző kijuttató, illetve injektálóegységek csatlakoztathatók fel rá.

MOCCIA PERMETEZŐK

Az olasz Grim önjáró permetezők mellett a szintén olasz Moccia vontatott növényvédő gépeivel bővíti kínálatát a Kond-Coop Kft. A Moccia családi vállalkozás a 70-es évek első felében kezdetben permetezési tartozékok gyártására specializálódott, de hamarosan a permetezőkeretek és szántóföldi permetezőgépek tervezéséhez, illetve gyártásához is hozzálátott. Napjainkban már magas gyártásminőséggel készülő komplett permetezőgépeket és egyedi szórókereteket is kínálnak, utóbbiakat a gyártók igényeihez igazodva. Több mint 30 országba exportálnak. Kínálatukból a magyar viszonyoknak és igényeknek leginkább a Rio TR-3000 vontatott, precíziós permetező felel meg, amely 3000 literes tartállyal, 21-28 m keretszélességgel érhető el. Teljesen ISOBUS kompatibilis, továbbá légzsákos szórókerettel is kérhető, és egyénre szabottan bármilyen szakaszolási verzióval.

Moccia Rio TR-3000 vontatott, precíziós permetező
A Moccia Rio TR-3000 vontatott, precíziós permetező első bemutatkozása itthon

A RÉGI MÁRKÁK IS ÚJ TERMÉKEKKEL BŐVÜLNEK

A Kond-Coop Kft. a korábban megismert portfóliót is töretlenül folytatja, úgy mint a Technopol száraprító henger, küllős kapa. Hódmezővásárhelyen debütált szintén a Technopol újdonsága, a Yukon folyékonytápanyag-injektáló berendezés. A vontatott, 3000 literes tartállyal szerelt eszköz, 6-9-12 méteres munkaszélességben, csapos csillagkerekes befecskendezővel juttatja a talajba a tápanyagot.

A Sukov ekék mellett a cseh gyártó portfóliójából a hazai piacon is bemutatkozik a Ceres gyomfésű-újdonság, amely alapkivitelben mechanikus talajnyomás-állítással, Pro verzióban hidraulikus talajterheléssel lesz elérhető. Az év elején eladott első Ceres gyomfésű az idei tavaszon már a hazai körülmények között is nagyon jól bizonyított.

Farkas Imre