fbpx

Kond-Coop Kft. – „A tűz és a jég tánca”

Írta: GÉPmax-2022/III. lapszám cikke - 2022 május 20.

A fenntartható fejlődés és a digitalizáció szerepe a családi gazdaságok gépesítésében.

A szántóföldi permetezésre és annak szabályozására az elmúlt években egyre komolyabb hangsúlyt fektet a világ agrárközössége. Hazánkban, a decemberben hatályba lépett jogszabályváltozás szerint júliustól a gazdaságok számára kötelezővé válik az elektronikus permetezési napló vezetése és az integrált növényvédelem elveinek alkalmazása. Noha az agrárdigitalizáció kérdése kifejezetten megosztó a hazai gazdák körében, fontossága a jövőre nézve megkérdőjelezhetetlen. A gazdaság méretétől függetlenül az első és legfontosabb cél, hogy anélkül növeljük a termelési hatékonyságot, hogy az a környezet rovására menjen. A növényvédelem a termelés biztonságát szolgálja, magas szintű művelése pedig hozzájárul a gazdaság ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

permetező

Tapasztalataink szerint a vegyszeres permetezés sikere két dologra vezethető vissza, a sokéves szakértelemre és a megfelelő gépesítési háttér biztosítására. Saját gazdaságunkban az érkező változásokra reagálva, apró lépésekben, de hosszú távra tervezték meg a permetezési rendszerünk fejlesztését. A folyamatot a fokozatos megtakarítás elvére alapoztuk, azaz megvizsgáltuk, miből, mennyivel és hogyan használhatnánk kevesebbet a termelési hatékonyság megőrzése mellett.

2017-ben, a Bolognai Mezőgazdasági Világkiállításon a vegyszerek világpiaci árának növekedéséről és hozzájuk köthető vízgazdálkodási problémákról hallgattunk előadást. A szintén komoly aszályok sújtotta Olaszországban az agrárium a gépesítés technológiai fejlesztésében kereste a megoldást. A gazdák azokat a gépeket kezdték előnyben részesíteni, amelyek precíziós gazdálkodásra már alkalmasak, de még nem túl bonyolult rendszerekkel vannak felszerelve. A gyártóipar is felismerte az igényeket, és egyre hatékonyabb kijuttatórendszereket, alacsonyabb fogyasztású, de technikailag fejlettebb gépeket kezdett gyártani.

6 méteres PT száraprító henger
6 méteres PT száraprító henger

Gazdaságunk számára járható útnak tűnt a gépesítés ilyen irányú fejlesztése, hiszen a termelés egyéb területein is hasonló megoldásokat alkalmazunk. Az olasz, Grim önjáró vegyszerezőket gyártó cég gépbemutatója után pontosan tudtuk, hol és hogyan kell megtennünk az első lépéseket. Mindenképpen olyan gépeket kerestünk, amelyek integrálható, GPS-alapú, automata rendszerekkel működnek, és megfelelnek minden hatályban lévő szabályozásnak. Mivel kukoricával gazdálkodunk, a megfelelő kapacitás mellett a magasság is kulcsfontosságú volt számunkra. A tesztelés során kétfajta géppel is dolgozhattunk éles körülmények között, a GT széria 3500 literes és a 4500 literes MAXI széria 10-es önjáró vegyszerezővel. A GT egy professzionális, többcélú önjáró permetező, amely állítható magasságával lehetővé teszi a nagyon magas termények permetezését is. Négykerék-meghajtású, hidrosztatikus erőátvitel hidraulikus kerékmotorokkal. A gép közepén elhelyezett Stage V. 4 hengeres dízelmotor, és a kombinált pneumatikus + hidropneumatikus első felfüggesztési rendszer biztonságos és professzionális géppé teszi. A mérések alapján a legnagyobb különbséget az idő és a kijuttatott vegyszer hasznosulásában tapasztaltuk. A MAXI 10-es esetében is könnyedén ráéreztünk a gép finomságaira. Az EasyPilot automata kormányzás és az 1,8 méteres hasmagasság mellett a szintezési automatika pontossága győzött meg minket igazán. A permetező kialakítása, a gépekre felszerelt szórófejek és fúvókák jelentősen befolyásolják a kijuttatott permetlé hasznosulását. A szakaszvezérelt fúvókarendszer eszméletlenül hatékony és könnyű munkát tett lehetővé. Természetesen a légzsákos keret is elengedhetetlen a precíz munkavégzés tökéletes eredményéhez. Speciális kialakításának köszönhetően nagyobb méretű cseppeket képez, ezzel csökkentve az esetleges elsodródás esélyét.

Arco-Argo 6+1+1 váltvaforgató eke
Arco-Argo 6+1+1 váltvaforgató eke

Az egyedi megoldású szórórendszerek a műtrágyázás folyamatában is jól jöhetnek. A korlátozott elérhetőség, a minőség és a gyorsan változó piaci árak mellett okos döntésnek bizonyulhat a technikailag hatékonyabb kijuttatási rendszerek telepítése a gépparkunkba. A szintén olasz D.C.M által szabadalmaztatott klikkes szórólapátrendszer az M36-os 4200 literes szórójukon igazán lenyűgöző megoldás, ami rögtön felkeltette az érdeklődésünket. A teszteken kényelmesen dolgoztunk vele, a 8 szakaszra bontott szóráskép és az egyszerű kezelhetőség mellett a visszamért adatok okot adtak a bizakodásra. Az Isobusos szakaszvezérelt működéssel, inox palástokkal, határszóróval felszerelt, 1500 literes alapmodell nagyon meggyőzően teljesített a kisebb területeken, míg a 4200 literes M36-ost nagyobb területen használtuk sikerrel. Tapasztalataink alapján ezen az áron, ezt a felszereltséget ritkán láthatjuk ilyen minőségben, így természetesen nem csak a gazdaságba érkeztek újabb gépek. Mivel egyre több hazai gazda néz szembe hasonló nehézségekkel, igyekszünk hosszú távon is fenntartható, alternatív, gazdaságosabb gépekkel szélesíteni kereskedelmi flottánkat. Az olasz cégek által vállalt minőség és kapacitás, valamint a gyors és hatékony ellátási lánc lehetővé teszi, hogy raktárról biztosítsuk, úgy a gépeket, mint a hozzájuk tartozó alkatrészeket, specifikus kiegészítőket.

A gazdasági innováció evolúciós elmélete szerint azok a gazdaságok, amelyek nehéz körülmények között termelnek, olyan hatékony megoldásokat kénytelenek alkalmazni, amelyek kevésbé vannak kitéve a környezet változásainak. Azok az innovatív megoldások, amelyek hatékonyak, átmeneti előnyt biztosítanak, ezzel egy pillanatnyi egyensúlyi zavart okozva a piacon. Az előny addig tart, míg az innováció széles körben el nem terjed, és általánossá nem válik, fejlesztő hatást gyakorolva ezzel a termelés hatékonyságára. A cég gépesítési rendszerének fejlesztésekor arra törekszünk, hogy az elsőként a saját gazdaságban tesztelt gépek hosszútávon beépíthetők legyenek a termelési és a kereskedelmi modellünkbe. A cseh Sukov ekék is ez alapján kerültek célkeresztbe, ma pedig az egyik legkedveltebb márka a palettánkon. Legújabb gépük, az ArcoArgo 6+1+1 váltvaforgató eke a barázda melletti és a barázdában történő szántáskor is remekül teljesít. A trendeknek megfelelően réselt kormánylemezekkel, előhántókkal, lemeztoldatokkal felszerelt gép szakítócsavaros rögzítéssel és minőségi STRENX acéllal készül. Kell hozzá lóerő, de nem szenved a gép előtte, és elképesztő rögképződéssel dolgozik. Az ár-érték arány és az eke minősége, munkabírása a legtöbb gazdaság számára mérettől függetlenül, remek hosszú távú befektetésnek bizonyulhat. A Technopol növényápoló gépei is bizonyították már, hogy a kedvező ár mellett hozzák az elvárt minőséget és strapabírást. A BRN típusú küllőskapák kiváló mechanikai gyomirtók a korai gyomok vagy a cserepesedés ellen, így minden más mellett elengedhetetlen eszközei egy biogazdaságnak. A 6 méteres PT száraprító henger mindamellett, hogy akár 80 lóerőtől használhatóvá válik, hatékony munkát végez a kések elrendezése és a megfelelően kiválasztott sebesség révén, a megfelelő nedvességtartalom mellett.

Grim GT 4500 vezetőfülkéje
Grim GT 4500 vezetőfülkéje

A precíziós gazdálkodás, a termelési adatok pontos követése napjaink egyik legfontosabb területévé nőtte ki magát. A digitális technológiák lehetővé teszik a termelés pontos gazdasági képének kialakítását, nyomon követését, azonban nem kevés hibaforrást és rejtett költséget hordozhatnak magukban. Az üzembiztos és könnyen használható gépek rengeteg pénzt tarthatnak a gazdaságoknál, hiszen általuk soha nem látott módon növekedhet az elvégzett hasznos munkaórák száma.

„Gazdáktól-Gazdáknak”
www.kondcoop.hu