fbpx

A hőségben egymást érik a géptüzek

Írta: Farkas Imre - 2022 június 23.

A betakarítási időszak beindulásával egymást érik a géptüzek. Valószínű, hogy a következő néhány hétben még tovább fog sokasodni a számuk.

Június 19-én pedig egy bálázó gép gyulladt ki vasárnap hajnalban Orosháza külterületén, a 4428-as út közelében. A teljes terjedelmében égő mezőgazdasági gépet a helyi hivatásos tűzoltók vízsugár segítségével eloltották, majd a szerkezeti elemeket hőkamerával átvizsgálták. A tűzeset során senki sem sérült meg.

Június 21-én a betakarítási munkálatok közben kigyulladt egy kombájn, a tűz pedig a gabonatáblára is átterjedt a 7511-es út mellett, Nagykanizsa közelében. A három hektárnyi területet érintő lángokat a riasztott nagykanizsai, zalakarosi és marcali hivatásos tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal, valamint munkagépek segítségével fékezték meg. A helyszínre a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is kiérkezett.

oltják az égő kombájnt
Betakarítás közben gyulladt ki a kombájn nyitókép: – fotó: Fotó: Kaposvár http

Sajnos még kevés gazdaságban veszik a fáradságot arra, hogy betakarítás előtt egy egységes gépszemlén ellenőrizzék le a betakarításban résztvevő kombájnok szállító járművek és bálázó gépek tűzrendészeti szempontból való felkészítettségét. Pedig az ötnél több mezőgazdasági járművet alkalmazó betakarítási munka megkezdését megelőző műszaki ellenőrzés kötelező lenne, melynek tervezett időpontját 10 nappal előbb írásban a tűzvédelmi hatóságnak be kell jelenteni. A műszaki ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek egy példányát a járművön el kell helyezni.