fbpx

Rendterítés helyett rendlazítás és szellőztetés

Írta: Farkas Imre - 2022 június 24.

A JD Russell Hay & Straw, Inc. egyszerű, de nagyon elmés fejlesztésű rendlazítója terítés helyett, a rend fellazításával gyorsítja annak száradását.

„Lehet, hogy ez nagyon egyszerűen hangzik, de a rendlazítónk úgy lett kialakítva, hogy a széna sokkal gyorsabban száradjon. Egy egész napot megspórolunk a szénakészítés során, így egy nappal hamarabb bálázhatunk, mint korábban” – mondta a különleges rendlazítóról a fejlesztője, John Russell.

rendlazító
Munkában a rendlazító – fotó: https://jdrussellhay.com/

Sokszor az időjárás hirtelen változása miatt a szénakészítés négynapos időszaka háromnapossá válik. A bálázás előtt eső miatt megázó széna minősége néhány óra alatt jelentősen romlik. A gazdasági károk itt sem maradnak el, hiszen annak érdekében, hogy széna minél hamarabb visszaszáradjon.

„A rendszellőztetőnk sokkal kíméletesebb a szénával szemben is, mint a hagyományos rendterítők. A jó minőségű lucernaszéna levélben gazdag. Ha hagyományos rotoros rendterítővel agresszíven kezelik, akkor viszont nagyobb a levélpergés” – mondta John Russell.

Az önjáró rendrevágó a széles szőnyegrendeket úgy helyezi el, hogy az egyes rendek között a gép kerekeinek nyomvonala szabad marad. A magajáró rendrevágóra, a vágószerkezet helyére szerelt rendszellőztetővel a gép kerekei ugyanott haladva, magukat a szőnyegrendeket meglazítva, ugyanott hagyják azokat. Ahogy a széna szárad, a rendsorok közötti talaj is kiszárad. A széna rendképzéskor két rendsor összeér, és száraz talajra kerül, ami szintén segíti a száradást.