fbpx

Önjáró rendrevágóból rendsodró

Írta: Farkas Imre - 2021 november 30.

Az Észak-Dakotában, (USA) St, Glen Ullin-ban található Schirado Inventions vállalkozás egy érdekes átalakítással tette tovább használhatóvá és termelékennyé a kiöregedett önjáró rendrevágóját.

A régi Case IH 8630 önjáró rendrevágójuk munkavégző egységei elérték életciklusuk végét ezért már a felújításuk akkora költséget emésztett volna fel, amely nem érte volna már meg. Viszont maga az önjáró eszközhordozó rész 30 éves kora ellenére még nagyon jó állapotban volt, így sajnálta azt is leselejtezni. Miután a rendrevágó adapter „ment a levesbe” Richard és Dick Schirado elkezdett gondolkodni milyen munkára tudnák használni a magajáró gépet. Ekkor született az elképzelés, hogy a vontatott V-elrendezésű csillagkerekes rendsodrójukat összeépítik az önjáró rendrevágó „maradvánnyal”. „Arra gondoltam, hogy ez egy remek projekt lesz” – mondta Richard Schirado. Amikor elkezdte a tervezést azonnal látta, hogy a rendsodrót szinte változtatás nélkül fel tudja csatlakoztatni a rendrevágóra. „Úgy tűnt, hogy a rendsodró hátsó tengelyei pontosan oda illenek, ahová a rendrevágó kaszáló adapter volt csatlakoztatva.

 

Önjáró rendsodró
Munkában a házilag készített önjáró rendsodró – fotó: https://www.farmshow.com/

 

A rendsodró régi vonórúdjának alátámasztásához egy kiselejtezett pneumatikus szemenkénti vetőgép járókerekét szerelte fel.

Mivel a rendsodró csillakeréktartó gerendelyei szekcionáltak voltak így a nagyobb munkaszélesség elérése érdekében egy-egy plusz rendképző csillagkerék felszereléséhez bővítette a sodró gerendelyét mindkét oldalon.
Ezek után még egy nagy feladat volt hátra. Mivel a V-elrendezésű rendsodró szállítási helyzetbe állítását két hatalmas méretű munkahenger végezte, ezeknek a hidraulikus nyomásigénye sokkal nagyobb volt, mint amit maga az önjáró rendrevágó saját hidraulika szivattyújáról szolgáltatni tudott.

Így a rendrevágó adapter meghajtásának helyére egy nagyobb teljesítményű, külön hidraulika szivattyút szerelt, saját olajhűtővel. Ezt igény szerint csak akkor kell aktiválnia, ha kinyitásra és becsukásra van szükség, amúgy nem terheli az magajáró gép teljesítményét.

 

Önjáró rendsodró
Érdekes látványt nyújt munkahelyzetben a két gépből összeépített önjáró rendsodró – fotó: https://www.progressiveforage.com/

 

Arról is mesélt Richard Schirado, hogy az önjáró rendképző milyen előnyökkel bír a vontatott rendsodróhoz képes. „Folyamatosan, hátrafordulás nélkül tudom követni a sodró munkáját, hiszen minden előttem zajlik, így a munka nem annyira megterhelő. Jobb a manőverezhetősége a sodrónak egy vontatott géphez képest, hiszen tolatni is könnyebb vele. Nagyon sok gyepterületen végzünk betakarítás, évente 2500 bálát készítünk. Ezeknek a kaszálóknak egy részére rossz terepviszonyok jellemzők. A talajegyenetlenségek sokszor rontották a vontatott gép munkaminőséget, eltérítették a rendsodrót a helyes menetiránytól, de az önjáró, fixen rögzített sodróval soha sincs ilyen probléma.”