fbpx

A Fendt legnagyobb traktora 673 lóerő teljesítménnyel rendelkezik

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2020 december 23.

Idén 20 ezer traktor készült el a marktoberdorfi gyárban

A Fendt a közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján ismertette legfontosabb eredményeit, terveit, fejlesztéseit. A traktorgyártásban jelentősen növelte forgalmát, ugyanakkor nem titkolt szándéka, hogy full-linerként a teljes mezőgazdasági termékpalettát le tudja fedni.

 

Fendt: az egész világ a piacunk

A Fendt is megérezte a koronajárványt, de legerősebb szegmensében, a traktorgyártásban még jelentősen növelni is tudta a forgalmát. A német mezőgépgyártó fejlesztéseit a világpiac meghódításának igénye vezérli, legnagyobb traktorával 673 lóerőig nyújtózkodott.

„Az elmúlt 16 évben mintegy 2 milliárd eurót fektettünk be épületekbe és gépfejlesztésekbe. Ez alatt 70 százalékkal nőtt az eladott Fendt traktorok száma”– mondta büszkén októberben egy élő közvetítésen Martin Riechenhagen, az AGCO igazgatótanácsának hamarosan nyugdíjba vonuló elnöke, aki 16 éven át irányította a mezőgépcsoportot. Helyét 2021 januárjában Eric Hansotia veszi át.

 

Tovább terjeszkedik

Az AGCO vezérmárkája a Fendt, emellett Challenger, Massey Ferguson és Valtra márkákat forgalmaz a világ minden táján. 2019-ben 9 milliárd dolláros forgalmat bonyolított. Németországban, a Fendt hazájában, minden harmadik erőgép a jól ismert zöld színeket viseli, de Franciaországban is minden ötödik traktor Fendt. Idén 19 ezer traktort készült el a marktoberdorfi gyárban (Bajorország), de a cég kapacitásai 30 ezer darab gyártását is lehetővé teszik. A márka sikeréhez hozzájárul, hogy az AGCO globális szervezete kiváló háttértámogatást ad az értékesítéshez. A vállalat célja, hogy más kontinenseken is gyártóegységeket építsen, elsősorban Észak-Amerikában, de Brazíliában és Afrikában is erőteljesebben jelen szeretnének lenni. További cél, hogy full-liner mezőgépgyártóvá váljanak, azaz a teljes termelési folyamatot képesek legyenek kiszolgálni, valamint a telemetriában is előrelépjenek.

A nézőtér soraiban ülő szakújságírók egyike felvetette, hogy nem lát például szervestrágyázókat a Fendt kínálatában. Riechenhagen ezt éppen a márka globális pozícióival magyarázta: „Traktorok, kombájnok és permetezők mindenütt a világon szinte egyformán bevethetők. A szervestrágyázók azonban a lokális szabályok és elvárások szerint másképp üzemelnek. Éppen ezért nagyon sok helyi, kisebb gyártó specializálódott rájuk Európában, így nem kívánunk ebbe a szegmensbe belépni.” Az AGCO-vezető ugyanakkor megjegyezte, a portfólióbővítésnek az is egy módja, ha más cégek megvásárlásával szélesítik a kínálatot. „Ha az Amazone-nál hajlandóságot látnánk például az együttműködésre, akkor ezt szívesen vennénk” – árulta el Riechenhagen, merre tapogatózik a cégvezetés.

 

Fendt traktor
A legnépszerűbb Fendt 200-as széria öt típussal fedi le a 79 és 124 LE közötti teljesítménytartományt

 

A koronavírus hatásai

Az idei év számaira azonban rányomja bélyegét a koronavírus. Áprilisban 5 hétre teljesen leállt a traktorgyártás Marktoberdorfban, mert az olasz és francia beszállítók nem tudták teljesíteni a megrendeléseket. Májustól már zavartalanul folyik a termelés, a gyártásbeli lemaradást augusztusra tudta behozni a Fendt. „Mostanra megtanultuk, hogyan kell együtt élni a vírussal. Örömmel tapasztaljuk azt is, hogy az élelmiszeripart és háttérországát szinte egyáltalán nem érintette a koronajárvány. Szeptemberben már 6 százalékkal több traktort tudtunk eladni, mint tavaly ilyenkor” – sorolta a biztató számokat az AGCO vezetője. A várakozások szerint Európában idén várhatóan 10 százalékkal több traktort (16 700 db) tud értékesíteni a cég a tavalyi évhez mérten. A szálastakarmányok betakarítása terén ennél is nagyobb ugrást érhetnek el: kaszákból 32 százalékkal, körbálázókból 7 százalékkal nőhet a forgalmazott mennyiség. Ugyanakkor a silózók és permetezők értékesítése stagnál, kombájnból pedig 4 százalékkal kevesebb lehet az eladott gépek száma. Nagyok az eltérések az egyes országok között is. A járványtól sújtott Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban erősen visszaesett a Fendt gépek forgalma, tartják a tavalyi darabszámokat Magyarországon. A koronavírus teljes gazdaságokat képes megrengetni, ez pedig igenis hatással van a fizetőképes keresletre. A járvány másik nehezen megjósolható következménye a kiállításokra lesz hatással. A jövő évi nagy expók is elmaradnak, két év kiesést pedig aligha él túl a kiállítói szektor. A termékforgalmazás egyre nagyobb hányada a virtuális térbe tevődik át, ahogy a marketing minden eleme is.

 

Szélesebb célpiacra tervezett traktorok

A Fendt leginkább a traktorairól ismert. A legnépszerűbb a 200-as széria, amely öt típussal fedi le a 79 és 124 LE közötti teljesítménytartományt. A sorozatot több mint tíz évvel a piaci megjelenése után most teljesen áttervezték, a nagy traktorok dizájnját kapta meg. Az új fülke tágasabb és magasabb, a szélvédő és a tetőablak közötti kereszttartó keskenyebb, az ablak megnagyobbodott. Ez különösen hasznos a homlokrakodóval végzett munkák esetén. A vezérlőpult multifunkciós joystickja kényelmes gépkezelést tesz lehetővé. A FendtONE kezelési filozófia szintén része lett a szériának, ezen keresztül az irodából küldhetőek át feladatok a munkagépnek. A munkafolyamatok dokumentációja és térképes megjelenítése pedig visszaküldhető az irodába. Újságírói kérdésre elhangzott, hogy a FendtONE a korábban értékesített traktorokba is beszerelhető, továbbá kombájnokba való beépítését is tervezik. A FendtONE gépek és operációs rendszerek közötti adatcsere akkor lehetséges, ha azok rendelkeznek az „agrirouter” elnevezésű független adatcsere-platformhoz megfelelő interfésszel. A 3 hengeres, 3,3 literes AGCO motor kipufogógáz-visszavezetés nélkül is megfelel az V. fokozatú kibocsátási normának.

 

Fendt traktor
A Fendt gondolt a nagyobb táblákban dolgozó kelet-európai gazdákra is, ezért megalkotta eddigi legerősebb traktorát, a Vario 1100 MT-t

 

A tempomatban két menetsebesség is eltárolható (közúthoz, szántóhoz), ezenkívül a motor adott fordulatszáma is rögzíthető az állandó TLT-fordulatszám tetszőleges előhívásához. A Fendt gondolt a nagyobb táblákban dolgozó kelet-európai gazdákra, ezért megalkotta eddigi legerősebb traktorát, a Vario 1100 MT-t. A 27 tonnás monstrumot már csak hevederes kivitelben viseli el a talajszerkezet. A széria négy típussal fedi le az 511 és a 673 LE közötti teljesítménytartományt. 6 hengeres, 15,2 literes MAN motor dolgozik bennük, ami teljesíti a Stage V kibocsátási normát. A traktor többféle felsúlyozási lehetőséget kínál nemcsak az orron, hanem a járószerkezeten is. Képes viszonylag kevés pótsúllyal és nagyobb sebességgel is egy nagy precíziós szemenkénti vetőgépet elhúzni. A feladathoz nagy teljesítményű hidraulika-rendszerrel is rendelkezik, opcionálisan két terhelésvezérelt szivattyúval (2 × 220 l/perc). Így mindig megfelelő olajnyomást és -mennyiséget tud biztosítani a pneumatikus vetőgépnek. A traktor különlegessége, hogy az aktívan elforgatható alsó húzó és hátsó emelőmű révén a munkagépet sokkal pontosabban a traktor nyomvonalában tartja, így az akadályok és szabálytalan táblaszegélyek is könnyebben lekövethetővé válnak. A kisebb terhelés csökkenti a kopásokat és az üzemanyagfogyasztást, növeli a precizitást. Az 1100 Vario MT szériához is elérhető a Fendt VarioGuide automatikus kormányrendszer. A gazdálkodók választhatnak a Trimble vevő és az új generációs NovAtel vevők közül. Ez utóbbi a kínai Beidou műholdak jeleit is képes fogadni, és így összesen mintegy 30 műhold jelét tudják feldolgozni. Ez csökkenti a jelkiesésből eredő hibákat.

 

Gönczi Krisztina