fbpx

Proceed: új vetőgép-kategóriával jelentkezik a Väderstad

Írta: Fodor Mihály - 2021 december 11.

A talajművelés és a vetés területének egyik vezető vállalata, a svéd Väderstad bemutatta a Väderstad Proceed elnevezésű új innovációját. A Proceed egy teljesen új vetőgép-kategóriát teremt, amely alkalmas a kultúrnövények széles skálájának szemenkénti vetésére.

Väderstad Proceed
A Proceed hatalmas előrelépést jelent a jelenlegi vetéstechnológiához képest

 

– A Proceed egyike azoknak a mérföldköveknek, amelyek nem túl gyakran következnek be a mezőgépipar életében, de amikor megtörténnek, akkor bizony megváltoztatják a dolgokat – mondta Mattias Hovnert, a Väderstad értékesítési és marketing alelnöke, majd így folytatta – A Väderstad Proceed milliméteres pontossággal képes akár a legkisebb vetőmagot is a kívánt mélységbe lehelyezni, ami jelentős javulást eredményezhet olyan területeken, mint például a termésszint, a talajművelés szükséges intenzitása.

A szántóföldi kísérletek azt mutatják, hogy a Proceed felére csökkentheti a felhasznált búzavetőmag mennyiségét, miközben a terméshozam változatlan marad. Fontos, hogy a növényállomány erősebb és végig nagyon egyenletes fejlődést mutat a növekedés minden egyes szakaszában.

– A Proceed hatalmas előrelépést jelent a jelenlegi vetéstechnológiához képest. Kiemelkedő a mélységtartása, valamint a soron belüli és a sorvégi pontosság terén. Ugyanakkor a csírázás és a növényfejlődés számára optimális magágy létrehozásában is páratlan teljesítményt nyújt. Az eredmény a gyors és egyenletes kelésben, valamint az életerős növényállomány kialakulásában nyilvánul meg, ahol minden egyes növény számára biztosítottak a teljes terméspotenciál eléréséhez szükséges feltételek – említette meg Lars Thylén, a Väderstad üzletfejlesztési igazgatója.

Az őszi búzával végzett kísérletekben néhány hónappal a vetés után –150 vetőmag/m2 magráta mellett – a növényi biomassza tekintetében 102, míg a gyökér biomassza terén 72%-kal fejlettebb volt a Proceed-del vetett állomány a modern vetőgépekhez képest.

 

szemenkénti vetés Väderstad Proceed
A Väderstad Proceed milliméteres pontossággal képes akár a legkisebb vetőmagot is a kívánt mélységbe lehelyezni

A legnagyobb pontosság minden növénykultúra esetében

Gabonafélék vetésekor a Proceed 225 vagy 250 mm-es sortávolsággal dolgozhat, ugyanakkor egy egyszerű konfigurálással, valamint a magtárcsák gyors cseréjével 450 vagy 500 mm-es sortávolságra válthat, olyan kultúrák vetéséhez, mint például a cukorrépa vagy a repce. Az új gép klasszikus szemenként vetett kultúrák, mint például a kukorica, a napraforgó vagy a gyapot vetésére is alkalmas, 750 mm-es sortávolsággal. Minden kultúrát kiemelkedő pontossággal vet el, maximalizálva az egyes vetőmagok terméspotenciálját.

A Proceed szívét a nagy pontosságú soregységek alkotják. A vetőmagok lehelyezése előtt az egyedi előtömörítő kerekek egyengetik a felszínt, így azonos feltételeket biztosítsanak minden egyes vetőmag számára. Az előtömörítő kerekek egyedi felfüggesztésűek, a nagy teljesítmény érdekében hidraulikus terheléssel vannak ellátva.

– Amikor a vetőmagok a központi tartályból elérik a vetőegységeket, a Väderstad saját fejlesztésű PowerShoot magszállító rendszerének egy adaptált változata ellenőrzés alá vonja azokat egészen a talajig. A rövid vetőcsőből kilépve minden egyes vetőmagot egy nyomókerék fogad. Ez biztosítja az optimális mag-talaj kapcsolatot a beállított mélységben a teljes munkaszélesség mentén – mondta Lars Thylén.

Annak érdekében, hogy a gép kezelője teljes körű ellenőrzés birtokában dolgozhasson, minden egyes soregység elektromos hajtással rendelkezik, a vezérlés pedig az iPad-alapú Väderstad E-Control-on keresztül valósul meg. A főbb funkciók közé tartozik a soronkénti szakaszolhatóság, a változtatható magmennyiség, a dinamikus művelősáv kialakítás, az egyedi kalibrálás, valamint a vetés valós idejű figyelemmel követése és vezérlése. Mindezek valódi technikai újdonságoknak számítanak a gabonavetés területén.

A Väderstad Proceed nyilvános premierje a tervek szerint a 2022-es Agritechnica nemzetközi szakkiállításon lesz, a németországi Hannoverben. 2022-ben a Väderstad tovább folytatja az új technológia bevezetését és megismertetését, teljes körű szántóföldi kísérletek, valamint a kutatókkal, a vetőmag előállító cégekkel és haladó gazdákkal való együttműködés keretében a világ minden táján.