fbpx

A mezőgazdasági gépműhelyek felszerelése

Írta: GÉPmax-2022/V. lapszám cikke - 2022 október 12.

Ha új traktort vásárolunk, a garancia érvényességi idejében mentesülhetünk a gépkarbantartás és a gépjavítás költségei alól. Sokan a garancia lejárta után is a kereskedő márkaszervizében javíttatják a gépeiket. Az újraeladáskor elérhető árban számít majd, mennyire szakszerűen javították és dokumentálták az előforduló hibákat. Nemcsak ez a fontos azonban, hanem az is, hogy gépüzemeltetőként megteremtsük a gépek helyes karbantartásának és üzemeltetésének szakszerű műszaki hátterét.

A helyes üzemeltetés és karbantartás nagyban meghatározza egy gazdaság működését. A szakszerűen karbantartott gépek nemcsak megbízhatóbbak, üzembiztosak, de az értékmegőrzésük is jobb. Egy jobb áron eladott vagy újabb gépbe beszámított traktor saját pénzforgalmi szempontból is előnyös. Egy időszakos használatra tervezett, fűthető gépműhelyre a hozzátartozó minimális garázsipari berendezéssel azoknak is szükségük van, akik esetleg átalánydíjas szervizháttérrel rendelkeznek. Nem beszélve azokról, akik akár a nagyjavításokat, szezonális felkészítéseket is maguk végzik.

A legtöbb mezőgazdasági gép, eszköz igényli a megfelelő műszaki hátteret az üzemeltető részéről. Ideális esetben a saját javítás releváns mezőgazdasági gépszerelői tapasztalattal vagy remek műszaki érzékkel párosul. A ritkább márkák, típusok szerelése sokszor nehézségekbe ütközik. Sokan önállóan javítják a gépeket, a használt nyugati márkáknak itthon nem alakult ki márkafüggetlen szervize. A legügyesebb szerelők, akik önállóvá váltak, egy bizonyos márkára vagy márkacsoportra specializálták magukat. Sokszor gazdaként azzal is sokat spórolhatunk, ha a telephelyünkön biztosítani tudjuk a műhelykörülmények között való javítás hátterét, így elkerülhetjük a nehezen és drágán szállítható gépek mozgatásának költségét.

Megemelt Fendt traktor
A műhelyben vagy a multifunkciós csarnok gépszerelésre berendezett sarkában a gép biztonságos szétszereléséhez megfelelő tér álljon rendelkezésre (fotó: https://www.fendt.com/)

Minden gépszerelőműhelyben érdemes kialakítani egy sarkot, ahol a legszükségesebb szerszámokat helyezhetjük el a szerszámfalakon, a satupaddal együtt. Ezen a ponton mindenképpen alakítsunk ki elektromos és sűrítettlevegő-csatlakozási pontokat. A kompresszort jobb, ha távolabbi ponton vagy az épületen kívül, esetleg külön helyiségben telepítjük. A műhelyben vagy a multifunkciós csarnok gépszerelésre berendezett sarkában legyen lehetőségünk a javítandó gépet körbejárni, a gép biztonságos szétszereléséhez álljon rendelkezésre megfelelő tér. A leggyakrabban cserélendő alkatrészek és javítási segédanyagok lehetőleg a saját raktárunkból álljanak rendelkezésre. Az elmúlt évek készlethiányai, a szállítási és elérhetőségi feltételek romlása miatt jobb, ha nemcsak a kereskedő, de a gazda is nagyobb alkatrészraktárt tart fennt. Ennek az átlátható kivitelezéséhez használjunk nagy teherbírású polcrendszert, és vezessünk nyilvántartást. A permetezőgépekhez, vetőgépekhez kimondottan jó, ha a szezonban azonnal rendelkezésünkre áll néhány fontos apróság.

Szétbontott New Holland Traktor
Ha szakmai tudásunk lehetővé teszi, egy jól felszerelt műhelyben bérjavítást is vállalhatunk a téli hónapokban

Az ékszíjak, csapágyak, kardántengelyek, szűrők, olajok szakszerű cseréjéhez széles kínálatot biztosítanak a szerszámgyártók. Nemcsak az önjáró gépeket, erőgépeket kell karbantartani, hanem a munkagépeket is. Ha szakmai tudásunk lehetővé teszi, egy jól felszerelt műhelyben bérjavítást is vállalhatunk a téli hónapokban. Így már rentábilisabb lehet jobb minőségű szerszámokat választani vagy jobban felszerelni a műhelyt.

Felesleges mindenkinek külön, korszerű mezőgazdasági gépek szerelésére specializált műhelyt berendeznie, de a mezőgazdasági gépek mostani méretei mellett már egy kerékcsere sem biztos, hogy egyedül, segédeszköz nélkül bevállalható.

Kerékcsere kombájnon
A mezőgazdasági gépek mostani méretei mellett már egy kerékcsere sem biztos, hogy egyedül, segédeszköz nélkül bevállalható (fotó: https://www.petitan.hu)

A legtöbb munkagép üzemeltetése során szükség van csapágycserékre, kopó alkatrészek, művelőelemek cseréjére, ezért jobb, ha legalább az elektromos ívhegesztés lehetőségeit megteremtjük. Sokszor jól jöhet azonban a CO és az AWI. A csapágylehúzó készletek és esetleg egy egyszerűbb hidraulikus prés szintén óriási segítség. A nagy szerszámgyártó (pl. Berner, Beta, Gedore, Würth) márkákon kívül megjelentek a kézi és elektromos szerszámok terén is a nagy mezőgazdasági gépalkatrészgyártók és kereskedők (pl. Frank, Granit, Kramp) a saját márkás termékeikkel. Az autó- és építőipar ismertebb márkái elterjedtek, de az alkalomszerű javításokra az egyszerűbb, belépő szintű szerszámok is alkalmasak lehetnek. Hosszabb távon kifizetődőbb jobb minőségű, tartósabb szerszámot választani.

A kötelező, meghatározott üzemóránként történő kenőanyagcserék, szűrőtisztítások és -cserék mindennaposnak számítanak, azokat a gép kezelője is elvégezheti. A nagygazdaságoknak általában már érdemes külön mezőgazdasági gépszerelőt alkalmazniuk. A saját házon belüli javítás lehetősége mindig rugalmasabb és gyorsabb, ami a termelés biztonságát növeli, főleg betakarítási időszakokban. A reggeli gépkarbantartásokat nagyban megkönnyítik és meggyorsítják az akkumulátoros vagy levegős gépek. A kötelező zsírzásokban a kézi, elektromos vagy levegős zsírzóprések lehetnek segítségünkre. Az akkumulátoros vagy pneumatikus ütvecsavarozók a legtöbb szét- és összeszerelési munkát meggyorsítják. A nyomatékkulcsokkal pedig minden értéket ellenőrizhetünk. A leggyakrabban használt szerszámokat, szerszámcsoportokat tároljuk fiókos, mobil szerszámkocsikban vagy rendszerkofferekben.

Beta szerszámkocsik
Különböző méretű mobil, fiókos szerszámkocsik (fotó: https://www.beta-tools.com/)

A magas nyomású, korszerű dízelmotorok vagy a fokozat nélküli váltók, a hidraulika-rendszerek és a hidromotorok javítása természetesen már egy-egy szakműhely feladata. A rengeteg költséges célszerszámot nem érdemes mindenkinek megvennie, de sok hasznos eszközt érdemes beszerezni, akár használtan is. Annyira mindenképpen érdemes felkészülnünk, hogy a kérdéses fődarabot lebontsuk. Gyárilag felújított fődarabok vásárlására sok márka teremtett lehetőséget cseredarab leadásával. Sok márka a felújított fődarab újbóli eladása után az összeg nagyobb részét jóváírja. A felújított, gyári garanciával újra eladott alkatrészek aránya növekedni fog. Nyilván nem fog nekiállni senki klímát szerelni és tölteni, de az nem baj, ha minél jobban szerszámozott a műhelyünk. Nem kell túlzásokba esni, olyan szerszámot, amit nem vagy alig használunk, ne vegyünk meg. Hosszú távon egy kézi vagy elektromos csörlő, néhány egyszerűbb szerkezetű emelő megsokszorozza a lehetőségeinket. A motor kiemelésére vagy a fülke levételére sajnos szükség lehet. Mindenre felkészülnie a szakműhelynek kell, de profi emelőkre már a rendszeres kerékcseréknél szükség van (pl. művelőkerekek, ikerkerekek le- és felszerelése). Ehhez egyre komolyabb kerékszerelő kocsikat gyártanak.

Gondoljuk végig, milyen szaktudással, tapasztalattal rendelkező emberünk van, saját magunk mennyire vagyunk felkészültek. Vegyük sorra, milyen gépeket szeretnénk üzemeltetni, javítani, és annak megfelelően költsünk a műhelyre. Például egy nagy állattartó gazdaságnak, ahol a szálastakarmány-betakarítás gépei folyamatosan üzemelnek, hosszú távon megérheti egy automata késélező gép beszerzése. Kisteherautó majdnem minden gazdaságban van, érdemes lehet a régebbi szerszámokból összeállítani egy csomagot, amit magunkkal vihetünk mentésre az elromlott munkagép földről történő beszállításakor. A kisteherautókhoz sokféle polcrendszert és kiegészítőt találhatunk, ha berendeznénk egy minimum műhelyautót.

Szervíz furgon
Kisteherautó majdnem minden gazdaságban rendelkezésre áll, amelyhez sokféle polcrendszert és kiegészítőt találhatunk, ha egy minimum műhelyautót berendeznénk (fotó: https://www.modul-system.fr/)

A mai, korszerűnek számító használt mezőgazdasági gépeknél sok hibának elektronikus a forrása. Ha nagyobb területen gazdálkodunk, több gépet üzemeltetünk, érdemes lehet beszerezni a legalapvetőbb diagnosztikai hardvert és szoftvert. Fontos a saját magunk szervizelte gépek javítási dokumentációja is. Ne felejtsük el, ne csak az erőgépeknél, a munkagépeknél is így járjunk el. Szívesebben veszünk és adunk el igényesen üzemeltetett gépet. A GPS-rendszernek nem biztos, hogy nekiállunk, de egy ISOBUS-csatlakozó cseréjére és hibakódolvasásra jobb, ha felkészülünk. Ha lehetőségünk van rá, a műhelyben legyen egy sarok, ahol a járművillamossági szerszámokat és számítógépet tároljuk. Ma már a legtöbb nagy márka javítási segédletei, robbantott ábrái és alkatrész-katalógusai megtalálhatók az interneten. Ettől függetlenül jó, ha a gépeink dokumentációját a műhely irodai sarkában tároljuk. Németországban 2021-től elérhető egy szoftver, amely márkafüggetlen mezőgazdasági gépadatbázist tartalmaz (Fricke Gruppe – Rep. Guide).

Satupad
Minden gépszerelő műhelyben érdemes kialakítani egy sarkot satupaddal együtt, ahol a legszükségesebb szerszámokat szerszámfalakon helyezhetjük el (fotó: https://www.svlfg.de/)

Az agrárszaklapokban kevés szó esik a márkákra vonatkozó szerviztapasztalatról, a típushibákról és javításukról. Ha valaki használt traktor vagy kombájn vásárlására készül, magyar nyelven nagyon kevés gyakorlati teszt, beszámoló vagy javítási segédlet férhető hozzá. A duális szakképzés ellenére kevés a tanuló a középfokú szakmaképzésben. A mezőgazdasági gépszerelő hiányszakma, bár egyre többen látják be, hogy a mai traktorok, kombájnok és munkagépek javítása sokrétű, összetett folyamat, ahol a mechanikai és a digitális kompetenciákra egyaránt szükség van. Aki saját maga tudja gazdaként vagy termelő cégként a saját gépparkját szervizelni, javítani, az szinte már fél siker. Ha használt gépet veszünk, gondoljunk a javíthatóságra, az alkatrészellátás biztonságára és rugalmasságára, az előforduló legjellemzőbb gyenge pontokra, típushibákra.

Söjtöri Andor