Időutazás a kasza körül

Írta: GÉPmax-2021/VI. lapszám cikke - 2021 december 10.

Egy szín- és alakfelismerő szenzor segítségével a rendek alá is benéztünk

„Na, embör vagy már, fiam” – a szerencsésebb férfiak bezsebelhették ezt az elismerést a tapasztaltabbaktól, mikor már jól tudtak kaszálni, kaszát fenni, sőt, ha már versenybe mertek állni a falu végi lucernásban. A Pro Vértes kaszálóján ezúttal megnézhettük a különbséget, a kézi, a lovas és a traktoros kaszálás között, sőt a legújabb technológiába is bepillanthattunk.

 

TÖRTÉNELEMÓRA OTT, AHOL MÉG TUDNAK A FIÚK KASZÁLNI

Az állattenyésztés alapfeltétele, hogy a téli takarmányt is biztosítsuk. A téli takarmányigényt ugyanis csak úgy lehet kielégíteni, ha a legelőkről még időben betakarítjuk a tömegtakarmánynak számító réti szénát. A gyepgazdálkodás azonban a közelmúltban hatalmasat változott. Ahogy a természetet és a hagyományt is tisztelő Pro Vértes Közalapítványnál Viszló Levente is rávilágított a csákvári technológiai bemutatón: 60 év alatt pontosan 64-szeresére nőtt a kaszálás hatékonysága. Nőtt a technológia sebessége is, hisz a lovaskaszával egy óra alatt akkora kaszálón végeztek, mint egy jól teljesítő kaszás korábban egész nap, és hamarosan a lovas alternálás ugyanígy járt a traktoros betakarítókkal szemben. Ez persze akár jó hír is lehetne. Azonban a fűben megbújó békák ugrótávolsága, a madarak repülési sebessége, vagy a megriadt őzgida reakcióideje ennyit nem fejlődött ez idő alatt… Egy kaszás egy nap alatt legfeljebb fél hektárt tudott lekaszálni, és bár 8-15 fős bandák is dolgoztak, egybefüggő legelőkön a kis lépésekben haladó kézi betakarítás sokszor akár egy hónapig is eltarthatott. A mozaikossá vált tájban viszont akkoriban még voltak frissen kaszált, le nem kaszált, illetve különböző korú, újrasarjadt területek. Így az állatok nem vesztették el élőhelyeiket, a növények magot érlelhettek, és a gyep természetes úton megújulhatott.

 

őz sensosafe
A 2017-es hannoveri AGRITECHNICA kiállításon mutatták be először a SENSOSAFE rendszert

 

A technológia fejlődésével mára viszont nemcsak a betakarítás sebessége változott meg, az egyszerre, rövid idő alatt, nagy területen eltávolított vegetáció a növényzet mozaikosságát és fajtaösszetételét is csökkentette. Ez az állatvilág túlélési esélyét is negatívan befolyásolja. Drasztikusan avatkoztunk bele az élővilág alkalmazkodóképességébe. Ahogy a csákvári bemutatón is elhangzott: a gólyának ugyan teljesen mindegy, hogy egészben, élve, vagy elkaszálva, darabokban eszi meg a békát. Valójában nekünk nem mindegy, hogy a gólyának folyamatosan tudunk-e élőhelyet és táplálékot biztosítani.

 

szenzor
A szenzorok által több hullámhosszon kibocsátott fény elektromos jellé alakul át, és azonnal utasítást tud adni a kasza kiemelésére

 

NEM A GÉPESÍTÉSSEL VAN A PROBLÉMA

A Pro Vértes Közalapítvány a Zámolyi-medence részben védett gyepterületein hosszú évekig kutatta a kaszálás élővilágra gyakorolt hatását, és ezalatt kidolgozta annak gépi technológiáját is, hogy milyen beavatkozással lehet a legkisebb károkozás mellett értékelhető mennyiségű és minőségű takarmányt betakarítani. Ezt a természetgazdálkodási szemléletet ismerte fel az AgroMax Kft. is, amikor a Pöttinger nemrégiben kifejlesztett SENSOSAFE rendszerének magyarországi bemutatására ezt a helyszínt választotta.

A talajszinten fészkelő madarak költési idejétől, a különféle gerincesek menekülési szokásain és az évről évre máshol kaszálatlanul hagyott búvósávok optimális kialakításán át a kasza típusáig, és a traktor ideális nyomvonaláig számtalan paraméterre kiterjedő kutatás szerint ugyanis gépi technológiával is megvalósítható az, ami kézzel. Minden csak a szemléleten múlik, nem igényelne elvileg többet, mint a megszokottnál komplexebb gondolkodást. Illetve még sok odafigyelést, így például kaszálási struktúrát vagy optimálisan minimalizált sebességet. Mindezeket Viszlóék már régóta bevezették a Pro Vértes kaszálóin. A pásztázást végző optikai szenzorok alkalmazásában viszont még lát fantáziát Viszló Levente. „A láncfüggönyök alkalmazását minden AKG-s és természetvédelmi területen kötelezővé tenném, sőt az intenzív termesztést folytató gazdaságoknak is csak ajánlani tudom, bár csak alacsony sebesség mellett van értelme. 10-20 km/h-s sebességnél már a láncok zörgése sem hagy elég időt a menekülésre a vadaknak, madaraknak vagy épp békáknak. A most bemutatott szenzoros érzékelő és annak hangja viszont a vadat és a gépkezelőt is figyelmezteti. Az élővilág érdekében tett minden fejlesztést örömmel fogadunk. Kipróbáljuk.”

 

traktor
Az oldalérzékelők elegendő teret hagynak arra, hogy hangjelzés esetén a gépkezelő megállítsa a traktort

 

SENSOSAFE SZENZOROKKAL A JOBB TAKARMÁNYÉRT ÉS A VADVILÁGÉRT

Korunk intenzív állattenyésztésében a tömegtakarmányon múlik a tehenek egészsége és teljesítménye, lényegében ezen alapul az üzemi működés eredménye. A kaszálás minősége, a széna földmentes rendre rakása és veszteségmentes begyűjtése ennek alapfeltétele. A vadak védelme a széna minőségének megóvása szempontjából is kulcsfontosságú: a takarmányba keveredett tetem feletetése botulizmust okozhat a haszonállatokban. (A Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin idegméreg, halálos izombénulásokat is okozhat – a szerk.)A kaszálón meglapuló őzgidákat különösen tavasszal veszélyezteti az első növedék biztonságos kaszálása. A gidák ráadásul vészhelyzetben nem menekülnek, becslések szerint évente közel 10 ezer őzgida kerül a kaszapengék közé. A Pöttinger világelső volt ennek felismerésében, a 2017-es hannoveri AGRITECHNICA kiállításon mutatta be először a SENSOSAFE rendszerét. A kaszagerendelyt megelőző szenzorsort egyből ezüstéremmel díjazta az akkori szakmai zsűri.

Munka közben a szenzorok által több hullámhosszon kibocsátott fény elektromos jellé alakul át, amely akadályba ütközve azonnal utasítást ad a hidraulikának a kasza kiemelésére. Ugyanekkor egy figyelmeztető hangjelzést kap a gépkezelő a lassításra. Hátsó függesztésű kaszákhoz az elülső kaszagerendelyről nyúlik ki oldalirányban egy kibe csukható, szenzorhordozó tengely. Az oldalérzékelők elegendő teret hagynak arra, hogy hangjelzés esetén a gépkezelő megállítsa a traktort, és leszállva kimenekíthesse az őzgidát a pengék útjából. Megteheti persze azt is, hogy kiemeli a hátsó kaszát, és egy kisebb kaszálatlan terület hagy maga mögött.

 

Forrás: Pöttinger – Sensosafe

 

Sándor Ildikó