fbpx

Rózsaszín autonóm gépsor kínai mérnök csapattól

Írta: Farkas Imre - 2021 december 10.

Európában sok vita folyik az autonóm gépekről, míg Kínában már zajlanak az autonóm gépek bemutatói.

A kínai Hongkong közelében ez érdekes bemutatót rendezett a Country Garden cégcsoporthoz tartozó Haoyun Technology, amelyet tavaly szeptemberében alapítottak. Ebben még nem lenne benne semmi rendkívüli, elvégre mezőgazdasági bemutatók százai, ha nem ezrei zajlanak szerte a világon. Viszont ez kivételes volt, mert a bemutatók alatt működő gépek autonóm gépek voltak, és emberi részvétel nélkül dolgoztak a területeken.

 

autonóm kombájn

 

A Haoyun Technology célkitűzése, hogy autonóm gépek használatával működő intelligens megoldásokat biztosítson az gazdaságok számára. A társaság célja továbbá a mezőgazdasági termelésnek a kezelő nélküli gépekre való átállásának elősegítése.

A lehető legtöbb high-tech gépet és technikát tesztelik, illetve alkalmazzák a cégnél. A rózsaszínre festett gépek között egy 300 LE teljesítményű kombájn is volt, melyet kukorica betakarításban mutattak be. A gépet a Haoyun Technology tervezte és gyártotta. A Haoyun főmérnökeként dolgozó Gao Zhigang szerint a betakarítógép a világ első nagyteljesítményű, pilóta nélküli kombájnja. A gép vezérlése táblagéppel történik. A kombájn képes felismerni és elkerülni az akadályokat, illetve elvégezni a különböző növények betakarításához szükséges beállításokat.

A bemutatón – a kombájn mellett – a cég által tervezett és épített, további tíz mezőgazdasági gép prototípusát mutatták be. Köztük néhány talajművelő gépet, vetőgépet, illetve egy 300 LE-s autonóm kerekes és egy azonos teljesítményű gumihevederes robottraktort.

Az egészet egy számítógépes platform vezérli a „felhőben” amelyet a Country Garden másik leányvállalata, a Hao Xing Technology fejlesztett. Ezen a platformon keresztül a farm összes gépe üzemeltethető, és egyszerre megtekinthetők a céggel kapcsolatos információk. A platform nem áll meg a robotgép irányításában, az öntözést is működtetheti rajta keresztül.

 

autonóm traktor