fbpx

HORSCH Leeb permetező, aktív szórókeret-vezérléssel

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 szeptember 22. -Hirdetés

Az egyre változó klíma a mezőgazdaságban is változtatásokat igényel. Még jobban oda kell figyelni a termőföldre, mint bármikor eddig. A szakemberek azt mondják, hogy az elmúlt 30–50 évben nagyon lerombolódott a termőföld. Így a klimatikus változásoknak nehezebben is tud ellenállni.

A talajt jó lenne minél kevesebbet bolygatni, és folyamatosan takarni. Addig, amíg nem lesz egyöntetű összhang, folyton a különböző kórokozókkal fogunk kínlódni. Amennyiben kisebb régiókban egységesen történnének a dolgok, úgy a talajban felszaporodó kórokozók ellen idővel felszaporodnak az őket gyérítő ellenfelek is, és a kis régióban könnyebb lenne a védekezés.

Leeb FT – növényvédelemnél, sorközművelésnél, akár tőzoltóvíz tárolásra

A természet az egyensúlyról szól! Azonban addig, amíg beáll az egyensúly – ha egyáltalán elérünk oda –, a növényvédelemre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A takarónövényekkel, különböző kombinációkkal, ha nem figyelünk oda, akkor a betegségeket egyik évről a másikra fel is szaporíthatjuk. A rovarok is szaporodnak, de itt hamarabb be tud állni az egyensúly.

LEEB BoomControll

Fel is tehetjük a kérdést, hogy ha eddig működött a növényvédelem, úgy, ahogy volt, ezután mit kell rajta változtatni?

Folyton azt hallani, hogy egyre kevesebb szer van, amivel védekezni lehet. Ebből adódóan azzal szemben, ami van, ha helytelenül használjuk, akkor hamar kialakulhat a rezisztencia. Ezek után akkor mi lesz?

Azért, hogy például a gyomirtásban ne alakuljon ki rezisztencia, az összes növény, amit eltalált a gyomirtó szer el kell pusztuljon. Teljes dózist kell, hogy kapjon a növény! Az a permetező, amelyiknek a kerete illeg-billeg, ott a fúvóka nagyon messze van a célfelülettől, nagy az elsodródás, így a veszteség is, ami relatív hamar kialakíthat rezisztenciát.

3D applikáció

Sávpermetezés

Leeb szögben álló fúvókatartók

Takarónövény november végi terminálása

A másik a csökkenő haszonkulcs. Minél hatékonyabbak vagyunk akár a növényvédelemben is, ha mennyiséget nem is spórolunk ki a gépből, a nagyobb hatékonyságnak köszönhetően a menetek számát csökkenthetjük. Kevesebb inputanyaggal ugyanazt a hasznot elérni; ami megmarad, az a zsebünkben marad.

A Leebnél, amikor megértették, hogy miből tevődik össze az elsodródás, és hogy az elsodródásra a legnagyobb hatással a fúvóka és célfelület közötti távolság van, adva volt a feladat, hogy valamit kell kezdeni a szórókeret-vezérléssel. A rugós-lengéscsillapítós megoldással lehetetlen nagyon közel vinni a keretet a célfelülethez, ugyanis a keret továbbra is billeg. A fejlesztések oda vezettek, hogy egy aktív szórókeret-vezérlés került a keret keresztirányú stabilizálásába. Két munkahenger (levegős vagy hidraulikus) tartja a keretet stabilan, így nagyon közel tudjuk tartani a fúvókát a célfelülethez, és ennek köszönhetően akár 30–40%-kal is csökkenthetjük az elsodródást, vagyis a veszteséget.

Az elsodródott permetlé lebeg, és már csak a súlyától kerül a növényre, talajfelszínre. A cseppeknek különböző környezeti hatások mellett különböző az élettartamuk. Az elsodródott igen apró cseppek így sokszor azelőtt elpárolognak, mire a kívánt felületre érkeznének. A Leeb képes a szórókeretet 3040 cm-re a célfelülettől tartani, így az 50 cm-es fúvókaosztás helyett itt már szükség van a 25 cm osztásra, és csakis ebben az esetben kell ez az osztás.

A 25 cm-es fúvókaosztással a 3 D applikáció már lehetséges. Ez azt jelenti, hogy egy fúvókatartóban dupla sugarú, a következőben egyes lapos sugarú fúvókát helyezünk, így egy növényt három irányból ér el a permetlé. Preemergens gyomirtásnál is ez bizonyult a leghatékonyabbnak. A rögárnyékba így verődik be legjobban a gyomirtó szer, és azokat a kis gyomokat is eltalálja, amiket szabad szemmel esetleg nem is látunk. A különböző vontatott Leeb permetezők közül a Leeb AX a belépő modell. Habár ebben a permetezőben a fúvókaosztás 50 cm-es, a szórókeret-vezérlés a kompromisszummentes BoomControll. A belépő modell azt jelenti, hogy a felszereltsége alacsonyabb, de az egyedülálló keretvezérlésben nincs kompromisszum.

A következő modelleknél, legyen az vontatott (LT, GS, TD) vagy önjáró (PT, VN, VL), mind megtalálható a 25 cm-es fúvókaosztás. A legújabb fejlesztésű permetezője a Leebnek, a hárompont-függesztésű CS. Itt egy kis önjáróról beszélünk. A kisebb gazdaságok, ahol elhiszik, hogy a függesztett gépekkel is ugyanolyan termelékenyek tudunk lenni, mint a vontatottakkal, egy picivel több technika kell a traktorba, de a másik oldalon a munkagépeken tudunk többet spórolni. Mellesleg a függesztett gépek súlya még kisebb is, így az üzemeltetés során kevesebb gázolaj is fogy.

A Leeb CS összvolumenben 4000 literes lehet, ezt úgy oldották meg, hogy a frontra is tesznek tartályt.

A fronttartály ezután alkalmazható a sorközművelő kultivátornál (Transformer), a talajművelő mulcskultivátornál (Terrano).

A CS permetező felszereltsége hasonló, mint az LT-é. Itt is választhatjuk a 25 cm-es pneumatikus fúvókaosztást; egy profi permetező konfigurálható. A mezőgazdászoknak nemcsak az a feladatuk, hogy megtermeljék a mindennapi falatot, nemcsak kiveszünk a természetből, hanem adjunk is vissza valamit; formálják a tájat, így ültessen mindenki csemetéket a parcellái köré!

Szász Zoltán 30-7430302

Horsch GmBH