fbpx

A világ első, több gyártóból álló autonómia-csoportja

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 22.

Fokozzák együttműködésüket a nagymértékben automatizált és autonóm mezőgazdasági gépek és munkafolyamatok területén a CLAAS, az AgXeed és az Amazone márkák. Az első több gyártót tömörítő autonómia-csoport a találó „3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY” nevet kapta; cél, hogy a résztvevők együttes szakértelmük révén felgyorsítsák a félig és teljesen autonóm traktor-munkagép kombinációk fejlesztését, szabványosítását és piaci bevezetését, miközben megközelítésük nyitott más gépgyártók számára is.

:

Autonóm gép munka közben

3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY: több gyártóval, több márkával való partnerség a nagyobb hatékonyságért

A világ számos régiójában meghatározó tényező a szakképzett munkaerő hiánya az ipar és a mezőgazdaság területén alkalmazott, erősen automatizált és autonóm technológiák fejlődésében. A cél nem az, hogy kiváltsák a szakképzett munkavállalókat, mindössze képességeiket a nehezebb feladatokra összpontosítsák, különösen csúcsidőkben. A 2023-as nyári aratási szezon Közép- és Észak-Európában jó példa erre: a késések miatt a betakarítást, a tarlóhántást, az alapművelést és a következő kultúrák vetését egyszerre kellett elvégezni, olyan időszakban, amikor a szakképzett munkavállalók gyakran nem álltak rendelkezésre. Az új technológiák képesek kezelni ezeket a csúcsokat, és lehetővé teszik a jövőben az optimális eredmények elérését még kevésbé tapasztalt személyzet esetén is.

Azonban a mezőgazdasági folyamatok további automatizálása még szorosabb együttműködést igényel a traktorok-, az eszközhordozók-, illetve a munkagépek gyártói között. Ezt felismerve a CLAAS, az AgXeed és az Amazone összefogott, hogy létrehozza a „3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY” nevű kezdeményezést. A három partner már egy ideje együtt dolgozik az autonómia területén – a CLAAS és az Amazone kisebbségi részvényesek a holland AgXeed vállalatban. A 3A létrehozásával a vállalatok szorosabban integrálják a különböző szaktudásokat és további partnerségeket hoznak létre annak érdekében, hogy a fejlesztett technológiákat gyorsabban és szélesebb körben lehessen bevezetni.

Kezdeti megoldások a gyakorlati felhasználáshoz a mezőgazdaságban

A 3A csoport által kifejlesztett piacra kész technológia magában foglalja a tervezési és végrehajtási szoftvert, amely korábban csak autonóm mezőgazdasági robotokhoz volt elérhető, de most már használható az AgXeed eszközével együtt, hogy irányítsa a traktorokat és a munkagépeket is. Az irányítás szintje a követelményektől és a rendelkezésre álló hardvertől függően lehet a nagyon automatizálttól akár az önállóig is terjedő. A tervezéstől kezdve a végrehajtásig és az elemzésig a technológia megkönnyíti mind a gazdálkodók, mind a működtetők munkáját, miközben növeli a mezőgazdasági folyamatok hatékonyságát. „A mezőgazdasági robotok jelenleg főként zárt rendszerekben működnek korlátozott felhasználással, ráadásul nincs lehetőségük párhuzamos vagy más járművekkel és eszközökkel kombinált használatra” – magyarázza a fejlesztőcsapat. „És itt jön képbe a 3A innovatív megközelítése: a csoporton belül kifejlesztettük az AgXeed Box technológiát, amely először csatlakoztatja a traktorokat és a munkagépeket a tervezéshez és az önálló végrehajtási folyamathoz, a standardizált ISOBUS interfész használatával. Ezen az interfészen keresztül az eszközök képesek kommunikálni a mezőgazdasági robotokkal, az AgBots-szal, illetve a traktorokkal az automatizált vagy autonóm folyamat-optimalizálás érdekében.

Az első 3A által kifejlesztett termékek közé tartozik az Amazone AutoTill kultivátorokhoz készített megoldás, illetve a CLAAS Autonomy connect, amely magában foglalja az egész talajművelés tervezési és végrehajtási folyamatát. Ezek a terepen is tesztelt fejlesztések a kiindulási pontját képezik további, több gyártóval való együttműködésnek, melyek minden elképzelhető gépkombinációt felölelnek a szántóföldi munkavégzés során.

Több mint feladattervezés: előre tervezés valós gépi paraméterekkel

Az automatikus kormányzáshoz és az útvonal-optimalizáláshoz szükséges A-B vonalak és A-B kontúrok mellett a traktorok munkautasításai ma már kijuttatási terveket is tartalmazhatnak. A 3A egy lépéssel tovább megy, hiszen lehetővé teszi a kifejezetten folyamat-optimalizáláshoz igazított előzetes tervezést. Ez magában foglalja az kijuttatás kezdő- és végpontját, a táblaszélen történő fordulókat és a helyspecifikus eszközvezérlést is. A valós gépparaméterekkel történő előzetes tervezés (például a hátsó függesztőpont beállításai és a munkamélység és a munkaintenzitás beállítására szolgáló hidraulikus funkciók) lehetővé teszi a gépkombináció dinamikus beállításainak programozását a végrehajtás előtt, a kívánt munkaminőség érdekében.

A zárt rendszerek eddig nem tartalmazták a munkagépek és velük végrehajtott tényleges kijuttatás tervezését és felügyeletét, a mennyiség-szabályozás kivételével. Az Autonomy connect rendszerrel azonban a CLAAS traktorok és a rájuk kapcsolt munkagépek magas fokú automatizálással vagy akár önállóan is végezhetik a szántóföldi feladatokat. Az automatizáltsági foktól függően a vezető a fülkében, de akár a szántóföldön vagy a közeli telephelyen is végezhet egyéb feladatokat. A munkavégzés megtervezése a CLAAS jól ismert mezőgazdasági gazdálkodási információs rendszerében (FMIS) vagy az AgXeed portálon történik, ahol már régóta lehetőség van a nyomvonalak és a kijuttatási térképek ütemezésére.

Eddig a talajművelés automatizálásának megközelítései a kényelmi funkciókra korlátozódtak. Az Amazone kultivátorokhoz készült Autotill folyamatosan összehasonlítja a talajművelési műveleteket a traktoroktól származó adatokkal, ezáltal átveszi a kezelő felügyeleti feladatait.

A CLAAS Autonomy connect, az Amazone AutoTill és az AgXeed AgBot számos jelentős előnyt kínál a felhasználók számára:

  • Mind a traktor, mind a munkagép minden műveletet pontosan úgy végez, ahogyan azt a gazdálkodó vagy a vállalkozó megtervezte.
  • A tervezési funkció nemcsak a legjobb lehetséges útvonalat számolja ki, hanem biztosítja, hogy a traktor-munkaeszköz kombináció optimálisan legyen beállítva. Ez megakadályozza a rossz minőségű munkát és az olyan hatékonysági problémákat, amelyek a helytelen beállításokból adódhatnak.
  • Az első tervek alapját képezik a későbbi években a munkavégzés egyszerűsítésének, mivel csak szezonális beállításokra van szükség – például a fő növénykultúrától-, a következő kultúrától-, illetve a vetésforgótól függően.
  • A gépkombináció hibáit érzékelő szenzorok automatikusan korrigálják a problémákat, hogy folyamatosan magas minőséget biztosítsanak. Például a rendszer automatikusan észleli, amikor a kultivátornál eltömődés keletkezik, és ennek megfelelően módosítja a munkamélységet és a sebességet.
  • Az optimális eredmények előállításának felelőssége már nem kizárólag a gépkezelőre hárul, ami csökkenti a nyomást a dolgozókon, különösen hosszú munkanapok során.
  • Az előzetesen tervezett és folyamat-optimalizált gép-munkaeszköz kombinációk energiatakarékosabbak, és így költséghatékonyabbak a működtetés szempontjából.
  • A gazdák és a magasan képzett gépkezelők közben más fontos feladatokat is végezhetnek, mivel nincs szükség állandó felügyeletre. Az autonóm traktorokon a technológia lehetővé teszi kevésbé képzett vagy tapasztalatlan operátorok számára is az optimális eredmények elérését.

Jelenleg tárgyalások folynak más gépgyártókkal, akik érdekeltek abban, hogy csatlakozzanak a több gyártóból álló csoporthoz, így aktív szerepet vállaljanak az felhasználás körének bővítésében.

Forrás: AXIÁL