fbpx

Agrilevante, robottechnológiák a reflektorfényben

Írta: Fodor Mihály - 2023 szeptember 23.

A mediterrán térség mezőgazdasági gépeinek nagy kiállítása, amelyet október 5. és 8. között rendeznek meg Bariban, megnyitja a REAL szekciót, amely teljes egészében a robotikának és a fejlett elektronikának van szentelve. A területen egy kísérleti területet is felállítanak, ahol a látogatók a gyakorlatban is láthatják a legújabb generációs technológiák némelyikét a tipikus szőlőművelési feladatokhoz.

A 300 négyzetméteres próbaterületet három 14 méteres sorral rendelkező szőlőskertként alakítják ki. Ebben a környezetben – amelyet a Fiera del Levante szabadtéri területén, az Új Pavilon és a 19. pavilon között alakítottak ki – az Agrilevante rendezvény négy napja alatt a szőlőművelésre specializálódott mezőgazdasági robotok gyakorlati tesztjei zajlanak. A szerszámhordozó gépektől kezdve a permetezéshez használt drónokon át egészen a termesztési és vegetációs térképeket készítő intelligens érzékelőkig (amelyek hasznosak a termés becsléséhez, valamint a növényvédő szerek hatékonyságának és a termés érési indexeinek értékeléséhez) mutatkoznak be a friss fejlesztések. A REAL (Robotics and Electronics for Agriculture Live) nevű robotika és fejlett elektronika részleg a legújabb generációs technológiák széles skáláját mutatja be, amely a kiállítás 2023-as kiírásának egyik újdonságát képezi.

A mezőgazdasági automatizált rendszerek vezető gyártóit ezért október 5. és 8. között várják Bariba.  A Merlo, a Vitibot, a Pek Automotive és a DJI mellett – ismertette a FederUnacoma, a mezőgazdasági gépgyártók olasz szövetsége, amely egyben az Agrilevante közvetlen szervezője is – a Niteko, a ReAgri és a Xagrifly márkák is hivatalosan bejelentették részvételüket a Bariban működő egyetemmel együtt, amellyel fontos kutatási projekteket folytatnak, valamint a bolognai egyetemmel együttműködő Field Robotics céggel. A robotok és elektronikus eszközök használata a mezőgazdaságban exponenciálisan fog növekedni, mivel ezek lehetővé teszik a termelési tényezők optimalizálását, jelentősen csökkentve a költségeket, az erőforrás-felhasználást.  Ezek a technológiák stratégiai jelentőségűek a mediterrán régió számára – hangsúlyozza a FederUnacoma –, amely a többinél jobban ki van téve az éghajlatváltozás következményeinek, a nyersanyagok növekvő árának és a növekvő munkaerőhiánynak. A REAL kezdeményezéssel együtt az Agrilevante kiállítás egy másik kiállítási területet is magában foglal – az Új Pavilonban –, amelyet a precíziós mezőgazdaság és a gazdaságok digitalizálása érdekében alkalmazott fejlett elektronikus eszközöknek szentelnek.