fbpx

Komoly fellendülés tapasztalható a mezőgépiparban

Írta: Fodor Mihály - 2021 december 11.

A mezőgazdasági gépgyártás forgalma először haladja meg a 10 milliárd eurót Németországban

A mezőgazdasági technika fejlődése komoly fellendülést mutat. A VDMA ágazati szövetség arra számít, hogy a német gyártásból származó eladások 14 százalékkal nőnek az idei évben. „Ez azt jelenti, hogy a hazai termelésben először lépjük át a 10 milliárd eurós határt. Európai és globális szinten az iparág hasonlóan magas növekedési szintet mutat, 10, illetve 12 százalékos növekedési rátával” – mondta Dr. Bernd Scherer, a szövetség ügyvezető igazgatója. Az új rekord szilárd alapokon nyugszik, a beérkező megrendelések már a második egymást követő évben jó kétszámjegyű növekedést mutatnak.

 

A fellendülés vége nem látszik

„A gazdasági fellendülés, amelyből jelenleg részesülünk, két figyelemre méltó pilléren nyugszik: egyrészt az ágazatból érkező erős innovációs lendületen, másrészt pedig a kiváló termelői árakon, amelyek jó jövedelmi helyzetet eredményeznek a gazdálkodók számára” – magyarázza Scherer.

A növekedési szakasz vége még nem látszik. Egy nemrégiben végzett iparági felmérés szerint az európai mezőgazdasági gépipar felsővezetői a növekedés folytatására számítanak. Mind a jelenlegi üzleti környezet, mind a következő hat hónapra vonatkozó előrejelzések egyöntetűen pozitívak. „A gyárak teljes gőzzel működnek, és az iparág rendelésállománya jelenleg közel hat hónapos termelési időszaknak felel meg – ennél magasabb értéket még soha nem értünk el” – mondja Scherer.

 

Massey Ferguson
A VDMA ágazati szövetség arra számít, hogy a német gyártásból származó eladások 14 százalékkal nőnek az idei évben

 

Magas fázis szinte minden piacon

Érdemes megjegyezni, hogy a mezőgazdasági gépek idei fellendülése világszerte szinte minden értékesítési piacra kiterjed.

Az egyetlen jelentős kivétel jelenleg Kína. „Elemzőink azonban 2022-ben óriási felzárkózási hatásokat várnak, különösen Kelet-Ázsiában, az egész évre kiterjedő erős növekedéssel kombinálva” – hangsúlyozza Bernd Scherer. Az Egyesült Államokban, Japánban és Európában, a legfontosabb, már kialakult mezőgazdasági gépek piacain a meglévő növekedési tendencia várhatóan a jövő évben is folytatódik.

 

Az ellátási szűk keresztmetszetek megakasztják a folyamatokat

Az alkatrészszektorban tapasztalható globális ellátási szűk keresztmetszetek miatt azonban a gyártási folyamatok sok helyen ismételten leállnak. „A folyamatos ellátási problémák aggodalomra adhatnak okot” – mondja Scherer. Az acélbeszerzésben a hosszú távú átlaghoz képest olykor 95 százalékos költségnövekedést kellett elfogadni, a mikrochipeknél pedig még a beszerzési árak ötszöröséről is beszélnek.

„Ehhez jönnek még a nemzetközi szállítási–logisztika érezhető súrlódásai, a kapacitásszűkületek és a késések” – összegez Scherer. Ennek ellenére már van fény az alagút végén: A nyersanyagszakértők különösen az acélpiacokon várják az enyhülés első jeleit a következő hónapokban. Hasonló forgatókönyv rajzolódik ki a logisztikai ágazatban is, amely a pandémia mélypontja után fokozatosan küzd vissza a normális szintre.