fbpx

A John Deere innovációi a fenntarthatóbb gazdálkodásért

Írta: Gépmax-2022/VI. lapszám cikke - 2022 november 20.

A mezőgazdaság számára különösen nagy kihívást jelent, hogy a világ növekvő népessége miatt többet termeljen, ugyanakkor megbirkózzon az éghajlatváltozás következményeivel is. A 2. John Deere Fenntarthatósági Napon a vállalat először mutatta be a gyakorlatban, a szántóföldön, hogyan lehet a termelést modern technológiákkal és innovatív megoldásokkal növelni.

A JOHN DEERE 8R 410 MOSTANTÓL EAUTOPOWR RENDSZERREL IS ELÉRHETŐ

A világ első elektromechanikus teljesítményelosztással ellátott, fokozatmentes elektromos sebességváltója mostantól opcióként rendelhető a 8R 410 csúcsmodellhez, és mindhárom gépkialakításhoz – 8R kerekes, 8RT és 8RX – elérhető. Ez egy jelentős lépés a John Deere villamosítás felé vezető útján, amelyet a Joskinnal közösen fejlesztettek ki. A teljesen új sebességváltó-koncepció, beleértve a munkagépek e-portját is, DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) aranyérmet kapott az AGRITECHNICA 2019 kiállításon. A villamosítás területén végzett sokéves kutatás és fejlesztés után a John Deere mostanra megtalálta a 400 LE feletti lóerőosztályban a fokozatmentes sebességváltót kínáló, rendkívül tartós megoldást. Ez nemcsak a tartósságát növeli, hanem az összteljesítményt is kedvezően befolyásolja.

Az új eAutoPowrTM esetében a John Deere teljesen lecserélte a hidraulikus alkatrészeket elektromos meghajtásra. A két kefe nélküli villanymotor gyakorlatilag kopásmentes, és a hajtáslánc tartóssága meghaladja az iparágban korábban kínált koncepciókét. Ráadásul ez leegyszerűsíti az erőátvitel kialakítását, és lehetővé teszi a valós idejű távoli műszaki diagnosztikát. Az elektromos meghajtást úgy tervezték, hogy nemcsak a meghajtást látja el, hanem 480 V-os, változó frekvenciájú, háromfázisú váltakozó áram (AC) segítségével akár 100 kW elektromos teljesítményt is biztosít a külső munkagépek számára. Az első alkalmazást a John Deere a Joskinnal közösen fejlesztette ki.

A Joskinnál tengelyhajtással kombinálva a hígtrágyaszállító tartálykocsi két tengelyét elektromosan hajtják meg, és így a tartálykocsi súlyát használják ki a vontatásra. Ez nagyobb vonóerőt, kevesebb csúszást és pontos követést jelent. A traktor kevesebb ballaszt mellett is optimálisan teljesíthet, vagy tovább növelheti a termelékenységet azáltal, hogy ugyanazzal a traktorral szélesebb munkagépek is működtethetők. Az eDrive segítségével az elektromos hajtás aktiválódik, hogy megakadályozza a kerekek megcsúszását. A csúszáshatárt a vezető állíthatja be. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer állandóan vagy csak bizonyos helyzetekben, például emelkedőn való haladáskor támogassa a traktort.

A műszaki újítások mellett a vezetési kényelem sem marad el. Az amúgy is nagyon csendes vezetőfülkében a zajszint még tovább csökkent. A vezető a fi nom sebességszabályozás és a jobb gyorsulás előnyeit is élvezheti. Mivel 5 km/h sebességig teljesen elektromos meghajtás történik, ez gyors és nagyon finom átmenetet tesz lehetővé.

A HÁROMDIMENZIÓS ELECTRO-PERFORMANCE FORRADALMASÍTJA A PRECÍZIÓS ÜLTETÉST

A ValoTerra egy új generációs precíziós vetőgép 56 Voltos architektúrával, 100%-os elektromos áramellátással és új, szabadalmaztatott mérőegységgel. A ValoTerra az elektromosságnak köszönhetően optimalizálja a vetési teljesítményt – a teljesítmény három területe egyesül, amelyeket a Monosem háromdimenziós elektroteljesítmény eP1, eP2 és eP3 névvel illet. eP1: Termelékenység a jövedelmezőség érdekében A vetés végső célja, hogy a mag elérje a teljes potenciálját. A ValoTerra vetőgépben egy új adagolóegység található, amely biztosítja a kiváló vetéshez szükséges pontosságot.

A vákuumrendszernek köszönhetően a legkülönfélébb magok precízen és szabályosan vethetők el. Az egyszerűbb vetőmagváltás érdekében csak a vetőtárcsát kell cserélni! Mostantól soronként kevesebb mint egy percet vesz igénybe az egyik vetésről a másikra való váltás! Az új mérőegység kiváló vetési rendszerrel rendelkezik. A ValoTerra éles behatolási szöggel és a piacon kapható legnagyobb (450 mm átmérőjű) dupla tárcsás nyitókkal együtt garantálja a fokozott behatolást és a talaj korlátozott bolygatását. Ugyanakkor az egyes vetőelemek beállításai kombinálva vannak, a nagyobb hatékonyság érdekében!

A ValoTerra innovációinak egyesítésével a Monoshox termékcsalád többi tagjához képest 2 km/h-val javul a vetési kapacitás! eP2: Az intelligencia az ökológiai felelősségvállalás előnyben részesítésére A ValoTerra rendelkezik az alapvető Isobus-funkciókkal, beleértve a TCGEO (változó sebesség) és a TC-SC (szakaszvezérlés) funkciókat. Az új FertiSmart trágyázórendszer a fedélzeti intelligencia előnyeit élvezi. Durva hengere a műtrágyák széles skáláját egyenletesen juttatja ki, még lejtős talajon is. A Monosem Smart Motorok (MSM) lehetővé teszik az adagolóegységek egyéni vezérlését és a szerszámok nélküli könnyű szétszerelhetőséget.

Az új MicroSmart mikrogranulátor az ultraprecíziós mezőgazdaság élvonalában áll. Hatékony, precíz és környezetbarát! Soronként egy adagolóegységgel és két kijuttatósorral a lehető legpontosabban juttatja ki a termékeket, hogy minden termesztési programhoz alkalmazkodjon. eP3: Kényelmet és üzemeltetési élményt nyújtó technológia.

A ValoTerra új menedzsment- és felügyeleti szoftverrel rendelkezik, amely megfelel az Isobus-szabványnak. Az elosztásirányítás intuitívvá, a vetés minősége valós időben láthatóvá válik. Az új Monosem Plus alkalmazás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy minden ValoTerra adagolóegységet egy ujjmozdulattal vezéreljen egy okostelefonon keresztül, közvetlenül a vetőgép mellett. A szolgáltatások új dimenzióját kínálja a ValoTerra-felhasználóknak a myjohndeere.com webportál. A felhőben az Operations Center, egy új, a ValoTerrához kapcsolódó felület, dokumentációs eszközként működik, és lehetőséget biztosít az agronómiai adatok átvitelére.

Ugyanakkor a ValoTerra a JDLink segítségével összekapcsolt gépként működik. A Monosem mindenki számára elérhetővé teszi a precíziós mezőgazdaságot, és kétirányú kommunikációt biztosít a gép és a felhasználó között a felhőn keresztül. Végül a ValoTerra egy exkluzív karbantartási rendszerrel rendelkezik, amely nagyobb felhasználói kényelmet biztosít. A tartály és az adagolóegység szemmagasságba emelhető, hogy megkönnyítse az vetőegység beállítását és karbantartását. Végső soron a ValoTerra a mai gazdák számára tervezett innovációk fúziója, amely készen áll arra, hogy megfeleljen a mezőgazdaság kihívásainak, és folyamatosan mozgásban legyen. A ValoTerra a 2023-as szezonban limitált darabszámban lesz kapható.

A JOHN DEERE BEMUTATJA AZ AUTOPATH™ RENDSZERT A PONTOSABB SORVEZETÉSÉRT AZ EGÉSZ SZEZONBAN

– Az új dokumentálási lehetőség a sorok helyét határozza meg minden későbbi terepi művelethez, függetlenül a munkagép szélességétől. – Az irányvonalak automatikusan létrejönnek az egyes szántóföldek sorvonalait tartalmazó térképből. – Az AutoPath a 4. generációs automatizálási csomag részét képezi, és a 4600 CommandCenter™ integrált kijelzőhöz vagy a 4640 univerzális kijelzőhöz érhető el.

Annak érdekében, hogy a termelők pontosabban dokumentálhassák és követhessék az egyes növénysorokat a szántóföldeken a szezon során, a John Deere bemutatja az AutoPath™ rendszert. Ez az új precíziós mezőgazdasági alkalmazás a szántóföldön az első menetben – az akár vetés, akár sávos talajművelés – gyűjtött adatokat használja fel a sorok pontos vezetéséhez minden további menetben, függetlenül a géptípustól vagy a berendezés szélességétől. John Mishler, a John Deere precíziós mezőgazdasági marketingmenedzsere szerint a hagyományos nyomvonal kezelése kihívást jelenthet egyes ügyfelek számára a szezon során.

Az AutoPath a John Deere 4. generációs automatizálási csomag része

„Az AutoPath használatakor a nyomvonalak automatikusan létrejönnek az egyes területek növénysorainak térképéből. Ezeket a feltérképezett sorvonalakat arra használják, hogy az év későbbi szakaszaiban automatikusan létrehozzák a teljes szántóföldre vonatkozó nyomvonalakat az összes többi szántóföldi művelethez, például permetezéshez, tápanyag-kijuttatáshoz vagy betakarítási műveletekhez” – mondta Mishler. „Ezzel a megoldással a kezelők tudják, hogy melyik sorokon kell elindulniuk, és pontosan követhetik az automatikusan generált nyomvonalakat, függetlenül a szántóföldi alkalmazástól vagy a gép szélességétől. Ez növeli a kezelő bizalmát abban, hogy a megfelelő soron van, és növeli a szántóföldi műveletek hatékonyságát a vegetációs időszak és a betakarítás során.”

Az első szántóföldi menet során a vetőgép vagy a sávos talajművelő eszköz és a traktor StarFire™ vevőkészülékkel van felszerelve, hogy az AutoPath segítségével pontosan rögzítse az egyes sorok helyét. Így a következő szántóföldi meneteket a ténylegesen dokumentált sorhelyzet alapján végzik, nem pedig egy statikus AB-vonal alapján, amely az oldalirányú dombokon vagy kanyarokban történő munkagépes elsodródás miatt nem feltétlenül mutatja a beültetett sort. Ez csökkenti az irányítósor beállításának idejét és a sorok kezelését az összes későbbi szántóföldi művelet megkezdésekor álló kultúrákban, kiküszöböli a sorok számlálásának szükségességét, optimalizálja az összes szántóföldi műveletet, és segít csökkenteni a terméskárokat. „A gépkezelők különböző méretű vagy szélességű munkagépeket és platformokat használhatnak a későbbi szántóföldi műveletekhez, mivel az AutoPath automatikusan beállítja a sorvezető vonalakat az egyes gépek mérete alapján” – teszi hozzá Mishler.

A következő szántóföldi meneteket a ténylegesen dokumentált sorhelyzet alapján végzik, nem pedig egy statikus AB-vonal alapján

„Segítségével a kezelők automatikusan megtalálják a megfelelő sort, maximalizálják minden egyes szántóföldi áthaladásnál, hogy csökkentsék az átfedéseket és a lábon álló növények károsodását, miközben időt, üzemanyagot és munkaórákat takarítanak meg.” Az AutoPath a John Deere 4. generációs automatizálási csomag része, és a 4600 CommandCenter™ integrált kijelzőhöz vagy a 4640 univerzális kijelzőhöz egyaránt elérhető. Traktorokhoz, permetezőgépekhez és kombájnokhoz használható, és egybeépíthető aktív és passzív munkagépvezető rendszerekkel a vetőgépekhez, tápanyag-kijuttatókhoz és más szántóföldi berendezésekhez.

Fodor Mihály