fbpx

Precíziós műtrágyaszórók üzemeltetése

Írta: Fodor Mihály - 2023 február 14. -Hirdetés

A mai műtrágyaárak mellett minden apróságra oda kell figyelnünk, amivel csökkenteni tudjuk a műtrágya hasznosulási veszteséget és növelni tudjuk a kijuttatás pontosságát. Még jobban felértékelődik a differenciált műtrágya-kijuttatás szerepe. Akkor tudjuk biztosítani a műtrágyaszórás pontosságát és költséghatékonyságát, ha kiemelten foglalkozunk a gép, munkagép, az AMS egységek tudásának kihasználásával. A legjobb tudáskihasználást akkor érjük el, ha magas szinten ügyelünk a helyes gépüzemeltetésre.

Lassan megkezdjük a tavaszi tápanyagutánpótlási feladatokat. Fontos, hogy olyan géppel dolgozzunk, ami hibamentes, kifogástalan műszaki állapotú.

Elsőként tisztáznunk kell, hogy mikor tekintünk egy műtrágyaszórót precíziós műtrágyaszórónak. Egyszerűen fogalmazva, minden olyan műtrágyaszóró precíziós, amely előírás-alapú kijuttatásra alkalmas.

Ha elővesszük a műtrágyaszórót a téli tárolásból, mindig mosással kell kezdeni, hiszen el kell távolítani a konzerváló anyagot a gépről és minden olyan szennyeződést, ami a téli tárolás során a gépre rakódott. Óvatosan kell a mosást végezni az elektromos csatlakozóknál és a vezérlő motoroknál, hiszen nagynyomású mosás esetén a víz behatolhat az elektromos eszközök belsejébe és akár végzetes hibát is generálhat.

Mosás után össze kell csatlakoztatni a traktorral és ellenőrizni kell, hogy minden funkció megfelelően működik-e. Az összekapcsolásnál ügyelni kell a hidraulika csatlakozások helyes bekötésére és egyes típusok esetében a kardántengely biztonságos csatlakoztatására.

Következő lépés a fizikai méretek beállítása, hiszen csak a pontosan beméretezett műtrágyaszóró képes a megfelelő szakaszvezérlésre és az előírás-alapú kijuttatásra.

Ha kiválasztottuk, hogy milyen műtrágyát akarunk szórni, akkor következik  a műtrágyaszóró leforgatása, a megfelelő röpítőtárcsa kiválasztása. Nagyon fontos, hogy minden esetben forgassuk le a műtrágyaszórót, még akkor is, ha mérleggel is fel van szerelve, hiszen csak így érhetjük el az előírásoknak megfelelő pontos dózis kijuttatását.

A leforgatáshoz szükséges egy láda és egy mérleg. Elindítjuk a leforgatást és minimum egy percig csináljuk, majd megmérjük a lefolyt műtrágyát és a kapott mennyiséget beírjuk a monitorba. Így megkapjuk a folyási tényezőt, ami a pontos adag beállításához elengedhetetlen. A röpítőtárcsát mindig a műtrágyához és a munkaszélességhez kell igazítani.

Van még egy nagyon fontos tényező, amit mindig be kell állítani, ez pedig az OptiPoint. Ez a pont fogja meghatározni, hogy a műtrágyaszóró mikor kapcsoljon ki és be a szakaszvezérlésnél, és ez alapján fogja a zónák közötti dózisváltást elvégezni.

Látható, hogy egy egyszerűnek tűnő műtrágyaszórásnál is mennyi mindenre oda kell figyelni. Ügyelni kell a traktor-munkagép kapcsolat kialakításra, a megfelelő beállításra minden egyes műtrágyatípusra, kalibrálni és dokumentálni kell, majd az elvégzett munkák adatainak ellenőrzését követően felhasználhatók a következő műveletekhez. Így tudjuk a műtrágyaszórónk maximális tudását kihasználni.

Természetesen a KITE Zrt.  elkötelezett az iránt, hogy a partnerei számára legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsa, ezért minden intelligens gép és munkagép mellé gépüzemeltetési szolgáltatást nyújt. A következő szolgáltatásokkal tudjuk támogatni a hatékony műtrágyaszórást:

  • Szezon előtti gépkezelői oktatás
  • Törzsadatbázis-kialakítás
  • Szezon előtti traktor-munkagép kapcsolat kialakítás
  • Dokumentációs oktatás és beállítás
  • Telefonos segítségnyújtás
  • Szezon közbeni gép-munkagép beállítás

A gépüzemeltetési szolgáltatással kapcsolatos bővebb információért látogasson el a www.kite.hu, a www.pgr.hu weboldalra, vagy keresse a régiós precíziós gépüzemeltetési szaktanácsadó kollégáinkat!

Hodos Lajos
gépüzemeltetést támogató vezető