fbpx

Ismét nyílt napokat tartott a KITE Zrt. – fókuszban a digitális átállás

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 26.

A KITE Zrt. a precíziós és talajkímélő gazdálkodáshoz kapcsolódó technológiák széles körét kínálja. Ezzel segíti a gazdálkodók versenyképességének fokozását, valamint felelősen hozzájárul a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatósághoz. A hazai agrárium legnagyobb integrátora ennek jegyében rendezte meg a Hódmezővásárhelyi KITE Napokat.

A KITE-TŐL AKÁR MÁR A NYÁRI SZEZONRA BESZEREZHETI ÚJ KOMBÁJNJÁT

Az idei Hódmezővásárhelyi KITE Napok kiállítás fókuszában az állt, hogy partnereiket miként segíthetik a digitális átállás pályázat megvalósítási időszakában. A rendezvény első napján, a gépbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón egy jubileumi gépátadásra is sor került.

A jelenlévőket Kiss Sándor, a KITE Zrt. Gépkereskedelmi Üzletágának kereskedelmi igazgatóhelyettese köszöntötte. Ezt követően arról tájékoztatta a vendégeket, hogy a koronavírus-világjárvány utóhatása és a szomszédunkban kialakult háború a beszállítói láncokban további fennakadásokat okoz, melyek hatása napjainkban is folyamatosan érezhető. Ezek következménye a megnyúlt szállítási határidő, amely akár a megszokott többszöröse is lehet. Az alapanyag-, energia-, humán jellegű és a szállítási költségek növekedése beépül a gyártók áraiba, aminek egyenes következménye a folyamatos áremelkedés. Ezzel egyidejűleg az árfolyamváltozások és a finanszírozási költségek is ugyanezt az irányt erősítik.

E hatásokat a KITE Zrt. komplexitása, stabilitása és megbízhatósága mérsékelheti, amely lehetővé teszi az előrekészletezést és a korai, nagy volumenű előrendelést. Ennek köszönhetően csökken a szállítási határidő. Ezek mellé ráadásul kedvezőbb árak is társulnak, és ez a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című pályázattal kapcsolatos beruházás esetén korábbi megvalósítást tesz lehetővé a gazdálkodók számára.

Gyapjas Károly, Szabó Levente
Gyapjas Károly cégvezető átvette a Gorzsai Zrt. harmincötödik John Deere gépét Szabó Leventétől, a KITE Zrt. vezérigazgatójától

A KITE Hiteliroda saját, egyedi megoldásokkal várja a beruházni szándékozókat, kedvezőbb finanszírozási feltételt biztosítva – hívta fel a figyelmet Kiss Sándor. Hangsúlyozta továbbá, hogy a John Deere olyan bővítési lehetőséget jelentett be a KITE Zrt. számára, amelynek köszönhetően több tucat olyan kombájnhoz jut hozzá, amit partnereik már akár a nyári szezonra is munkába foghatnak.

JUBILEUMI JOHN DEERE GÉPÁTVÉTEL

A sajtótájékoztatón ünnepélyes gépátadásra is sor került. A Gorzsai Zrt. vezetője, Gyapjas Károly átvette a gazdaság harmincötödik John Deere gépének, egy S790-es kombájnnak a kulcsait. A betakarítógép a jövőben az állatállomány takarmánytermelésének feladataiban és a kukorica aratásában segíti a társaság működését. Az átadott John Deere S790 kombájnról Kiss Sándor elmondta, hogy ez a modell a gyártó, egyben a KITE Zrt. betakarítógép-portfóliójának kiemelkedő teljesítményű tagja, amely a partneri körükben az egyik legnépszerűbb típus. A 625 lóerő motorteljesítményű S790 kombájn egyrotoros, illetve tisztán rotoros technológiával rendelkezik: vagyis a gépben egy darab hosszanti rotorban történik mind a cséplés, mind a leválasztás. Ennek köszönhetően az S790-es kombájn szemtörésmentesen, mégis kiváló tisztasággal végzi a magok cséplését és leválasztását.

Ebben a típusban minden olyan betakarítástechnológiai megoldás megtalálható, amely jelenleg a John Deere rendelkezésére áll. A mechanikai és teljesítménybeli fejlesztéseken túl fontos megemlíteni azokat a fejlett, gépkezelőt segítő telematikai és gépautomatizálási rendszereket is, amelyek a gép teljesítményének, valamint a napjainkban egyre nagyobb kihívást jelentő humán erőforrás kihasználásának hatékonyságát segítik, és amelyekben a John Deere mindig is úttörő szerepet töltött be.

FÓKUSZBAN A DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS PÁLYÁZAT

A John Deere kombájncsaládjának zászlóshajója mellett a gépmustrán számos, a KITE Zrt. által forgalmazott gép és munkaeszköz sorakozott fel. A teljesség igénye nélkül – hiszen képtelenség lenne ilyen széles választékot egy cikkben bemutatni – ilyen például a John Deere W650 kombájn, amely hagyományos, szalmarázóládás modell. Ennél a betakarítógépnél a kiváló cséplési hatékonyság kiemelkedő szalmaminőséggel párosul, emiatt az állattartással is foglalkozó gazdaságok egyik legkeresettebb modellje. A W650-es kombájn is teljes mértékben eleget tesz a digitális átállás pályázat kritériumainak.

Az önjáró permetezőgépek közül a JD R 400 sorozatának egy tagja mutatkozott be, de Kiss Sándor rámutatott, hogy az erősebb, R 600 sorozat is elérhető. A KITE Zrt. forgalmazza továbbá a Hagie önjáró permetezőt is, amellyel kapcsolatban kihangsúlyozandó, hogy szintén a John Deere tulajdonában áll. A Hagie tekintélyes, 1,95 méter hasmagasságú gép, szórókeretének szélessége 27-40 méter között választható.

A Rauch AXIS-H 30.2 W műtrágyaszóró az egyik legpontosabb ilyen jellegű gép a piacon, amely ráadásul a változó dózisú kijuttatást és a szakaszvezérlést is képes megvalósítani. A mai napig családi tulajdonú, német Rauch gyár tavaly ünnepelte 100 éves fennállását. A vállalat kapacitása nem kevesebb mint 16-17 ezer munkaeszköz évente.

A szálastakarmányozás gépei közül a sajtó képviselői megismerkedhettek a több mint 60 éves múltra visszatekintő SIP márka fűkaszájával, rendsodrójával, rendterítőjével, frontfűkaszájával, valamint a John Deere V451R-es bálázójával, amely ideális gép a száraz, könnyen csúszó anyagok, mint a szalma és a széna bálázására.

John Deere
A John Deere 6R sorozat ötvözi az erőt, a teljesítményt és a digitális intelligenciát

És ha már báláztunk, a bálát el is kell szállítani. Erre a feladatra tökéletes választás a Fliegl DPW 180 bálaszállító kocsi.

A logisztikai gépek közül mindenképpen érdemes megemlíteni a portfólió egyik újdonságát, a KITE Zrt.-nél ugyanis a Joskin és Fliegl márkák mellett 2021-től a hazai gyártású Furrier pótkocsik is elérhetők. A kiállított, 18 tonna össztömegű, B18 típusú pótkocsi robbanásszerűen tört be a magyar piacra. Az értékesített darabszámok tekintetében a Furrier kategóriájában, Magyarországon rövid idő alatt a legnagyobb öt gyártó közé verekedte be magát.

A gépkiállítás mellett a Hódmezővásárhelyi KITE Napokon speciális szakmai kiegészítő rendezvények is várták a vendégeket. A cég a közönség számára bemutatta a komplex megoldásokat nyújtó Precíziós Gazdálkodási Rendszerét, majd a megjelentek egy alkatrészes és szervizes after-sales prezentáción is részt vehettek.

Csomor Zsolt