fbpx

Borúra derű: javul a mezőgépgyártó ágazat kedve

Írta: Kohout Zoltán - 2022 november 19.

Rekord szintű megrendelésállomány, gyorsuló teljesítés.

kiállítás
(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Javul az index

Az európai mezőgazdasági gépipar általános konjunktúraindexe a legerősebb javulást mutatta az Ukrajna elleni orosz háború során bekövetkezett meredek csökkenés óta. Novemberben az index 12-ről 23 pontra emelkedett (-100-tól +100-ig terjedő skálán) – adta hírül nemrég az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA).

Jobb a gyártói teljesítés helyzete

A rendelések mennyisége jelenleg 6-8 hónapos gyártási periódusnak felel meg, ami egy újabb történelmi csúcs a felmérésben. A rekordszintű rendelésállomány ellenére a gyártók még mindig dinamikus rendelésfelvétellel szembesültek, különösen szeptemberben. Ugyanakkor az áremelkedések és a beszállítói oldali szűk keresztmetszetek továbbra is kihívást jelentenek az iparág számára. Mégis, némi enyhülés figyelhető meg, így a gyártók egyre inkább képesek teljesíteni megrendeléseiket.

A gyártók forgalma tehát a következő hat hónapban várhatóan magas szinten marad. Az elkövetkező rendelésfelvételekkel kapcsolatos várakozásokat illetően (ez az általános üzleti klímaindexbe nem beépülő mutató) ezzel szemben az iparág képviselői között megerősödött a szkepticizmus.