fbpx

Időt, munkaerőt takarít meg vele

Írta: Gépmax-2022/VI. lapszám cikke - 2022 november 18.

Munka közben tekinthettük meg az idehaza munkába állított, első MONCHIERO 20115-ös önjáró almabetakarító munkagépet

Az idei szezonban munkába állított precíziós, önjáró munkagépet a Navik Agri Kft. szervezésében Gemzsén, Balázs Károly almaültetvényében tekinthették meg az érdeklődők. A gazda elmondta, hogy az új géppel alacsonyabb működtetési költség mellett nagyobb betakarítási hatékonyságot érnek el, ezzel időt és munkaerőt takarítanak meg.

MONCHIERO 20115-ös önjáró almabetakarító munkagép
MONCHIERO 20115, önjáró almabetakarító munkagép munka közben az almásban (további fotók képes beszámolónkban)

Magasabb termelékenység, alacsonyabb költség

A MONCHIERO gépek jellemzője, hogy a munkafolyamatot egyben biztosítják: betakarítják, tisztítják, tárolják, kirakodják a gyümölcsöt, majd megszakítás nélkül dolgoznak tovább. Így csak egy gépre van szükség, melyet ráadásul egy különösen alacsony üzemanyag-fogyasztású motor működtet. Ennek eredményeként csökken az amortizációs és karbantartási költség, és az üzemanyag-fogyasztás is kevesebb lesz. Egy kényelmesen ülő kezelő gond nélkül képes elvégezni az összes munkát, ez pedig csökkenti az élőmunkaerő-igényt, vagyis a bérköltségen is lehet faragni.

MONCHIERO 20115-ös önjáró almabetakarító munkagép

A technikai paramétereket, a specifikációkat a forgalmazó képviseletében Gergely Ármin, a Navik Agri Kft. Meződepo üzletágának területi vezetője ismertette. A gépet új Yanmar négyhengeres, 3500 cm³-s turbo intercooler Common rail STAGE V. motor működteti. Maximális teljesítménye 122 LE, névleges fordulatszáma 2100 1/perc; maximális nyomatéka 394 Nm, 1600 ford/perc.

Az almabetakarító tartájának ürítése
2000 literes gyűjtőtartály, ürítési magassága 3,5 m (további fotók képes beszámolónkban)

Specifikációk

A betakarítógép jellemzői közé tartozik:

  • a fronthidraulikus adapter;
  • a talajkövető felszedő egység, változtatható forgásiránnyal;
  • a hidraulikusan mozgó, gumibakokon nyugvó kabin;
  • a három kormányzási mód a leghatékonyabb manőverezőképesség érdekében;
  • a 10 mikronos üzemanyag kiegészítő szűrő;
  • az egygombos, be- és kikapcsolható rendszer a gyors fordulókhoz;
  • a 2000 literes gyűjtőtartály, amely hidraulikusan emelhető és üríthető (3,5 m magasságból);
  • a 1,5 m széles, nagy jobboldali söprű és a bal oldali kis méretű söprű, melyek egyaránt hidraulikusan emelhetők és csukhatók;
  • az új STAGE IV Yanmar turbo intercooler motor;
  • a 4×4 hidrosztatikus automatikus iker zárási rendszerrel; a terhelésérzékelő változó térfogatú hidraulikus szivattyúk;
  • a kétfokozatú, folyamatosan változtatható hidrosztatikus váltó mind a négy keréken;
  • a gép sebesség 0-11 km/h, 0-22 km/h önkorlátozott;
  • Carlisle 31/15.5 R15 gumiabroncsok;
  • a hidraulikus felfüggesztés, állítható és memorizálható magassággal;
  • a hasmagasság 270 mm-ig állítható, rugós és hidraulikusan csillapított;
  • a hidraulikus rögzítőfékek olajfürdőben;
  • a „Super flow” oldalsó ventilátor;
  • a tartálytöltöttség-érzékelő;
  • a felhordó szalag, öntisztítással a garat tetején.

Munkavédelmi szempontból a gép biztonsági felszereltséggel jól ellátott. A fülkében piros vészleállító gombot helyeztek el, így a gép nem indítható, ha a kezelő nem ül a vezetőülésben. Emellett minden oldalról figyelemfelhívó szövegek figyelmeztetnek a kellő távolság betartására.

MONCHIERO 20115-ös önjáró almabetakarító munkagép
1,5 m széles, nagy jobboldali söprű minden irányba állítható és dönthető (további fotók képes beszámolónkban)

Méretek, kapacitás

A gép külső magassága 1950 mm; a teljes hosszúság 6210 mm; szélessége 2340 mm; a kabin szélesség 1200 mm; munkaszélessége 2680-3030 mm (söprűmérettől függően); tömege 4200 kg; üzemanyagtartályának befogadóképessége 125 liter.

A három kormányzási mód a helyzetnek megfelelő, leghatékonyabb manőverezést teszi lehetővé: csak elsőkerék-kormányzás (vonuláskor); négykerékkormányzás (csökkenti a fordulási kör sugarát); oldalsó mozgás meredek helyeken.

Kényelmes, tágas, komfortos kabin

Az új, négy gumibakra függesztett vezetőfülke több helyet, kevesebb rázkódást és csendesebb munkakörnyezetet biztosít a kezelőnek, mint a korábbi gépek. A kabin 45%-kal több üvegezett felülettel rendelkezi, így nagyon jó a kilátás a munkaterületre, a seprűkre és a felhordó szalagra. A fülke belül magasabb lett 7 cm-rel, viszont a külső magassága 5 cm-rel csökkent, ennek és a kerekebb formának köszönhetően könnyebb az ágak alatti manőverezés. Az ajtó közel 90°-ban nyitható, ennek és a hidraulikus létrának köszönhetően kényelmesebben, könnyebb a beszállás.

Az új, kartámaszba integrált kezelőegység ergonomikus gombjai és billentyűi kényelmes és gyors munkavégzést tesznek lehetővé. A 10”-os színes kijelzőről kezelhető és vezérelhető a gép összes betakarító funkciója.

A diósban alkalmazható változatot közel kettő éve mutattuk be.

SZERZŐ: BARNA FERENC