fbpx

Forradalmi fejlesztésű magyar berendezés a mezőgazdasági tüzek gyors megfékezésére

Írta: GÉPmax-2023/IV. lapszám cikke - 2023 július 13.

A nyári hőség évről évre érzékelhetően erősebb. Tavaly rekord aszályt viseltünk el, hosszan tartó, pokoli forrósággal. Évente több tízezer tűzeset keletkezik betakarítás során, és több ezer hektár aratásra váró gabona lesz a lángok martaléka. A magas műszaki bonyolultságú mezőgazdasági gépeknek főleg a nyári időszakban, ebben az extrém melegben kell helyt állniuk. Nem meglepő, hogy ilyen körülmények között egyre több traktor, önjáró betakarító-, illetve bálázógép válik a tűz áldozatává. A kombájn- és bálázótüzek során a gépek majdnem negyede semmisül meg.

tűzoltás
5 bar nyomással képes oltóanyagot a tömlőn keresztül a tartályból a lángokra lövellni

MEGFÉKEZNI NEM EGYSZERŰ

Az sem minden esetben garancia a tűz gyors terjedésének megakadályozására, ha rendelkezünk működőképes, kézi tűzoltó készülékekkel, hiszen a hirtelen felcsapó, gyorsan terjedő lángok megfékezésére nem biztos, hogy ez elég. Sokszor, főleg bálázótüzeknél, a kézi porral oltók alkalmazása akár visszafelé is elsülhet, és ahelyett, hogy megfékezné a lángokat, még fokozza a tűz terjedését. A baj mindig akkor történik meg, amikor a közúttól messze van a betakarítási terület, így a nagy távolság és a nehéz terepviszonyok miatt a riasztott tűzoltó egységek kiérkezési ideje sokszorosára nő. Bevethető, hatékony tűzoltó berendezés híján tehetetlenül kell végignézni a gép vagy a betakarításra váró termény teljes megsemmisülését. Szinte biztos, hogy az idei nyári betakarítási szezonban is sok gazda átéli majd, hogy kigyullad kombájnja, bálázója, traktorja, és a százmilliós, pótolhatatlan gépe válik a lángok martalékává.

Fields Fireman bemutató
Széplaki Tamás bemutatja a vendégeknek a Fields Fireman berendezést

SAJÁT KÁRESETE SARKALLTA CSELEKVÉSRE

Két alkalommal is hasonló esetet kellett elszenvednie Széplaki Tamás peresztegi agrárvállalkozónak is. Ezek után úgy döntött, kidolgoz egy megnyugtató megoldást arra az esetre, ha legközelebb újra felcsapnának a lángok, és 12 éve belevágott a Fields Fireman szántóföldi tűzoltó berendezés kifejlesztésébe. Négy éve már sorozatban gyártják az innovatív eszközt, amelynek peresztegi gyakorlati bemutatóján saját szemükkel is meggyőződhettek a gazdák kiemelkedő hatékonyságáról.

PÁRATLAN HATÉKONYSÁG

A bemutatón egy traktor frontfüggesztésén mutatkozott be. Egy raklapokból és telepi hulladékból összepakolt, felgyújtott kupac testesítette meg most a beavatkozás tárgyát. A gépkezelő másodpercek alatt bevetésre kész állapotba hozta a berendezést, majd biztonságos távolságból megkezdte a tűz oltását, és percek alatt megfékezte a lángokat. A traktor mellső hárompont-függesztésére kapcsolható tűzoltó berendezés 28-30 százalékos hidraulika-kapacitással üzemeltethető, és így 5 bar nyomással képes oltóanyagot a tömlőn keresztül a tartályból a lángokra lövellni. Ekkora nyomáskapacitás mellett körülbelül 15-16 percen keresztül lehet oltani vele, de alacsonyabb nyomás esetén akár 18-20 percig is folyamatosan képes a tűzoltásra. A fejlesztés során a hidraulikus szivattyú helyett korábban kipróbáltak már elektromos és pneumatikus rendszereket is, de végül a hidraulikus szivattyúval megvalósított folyadékszállítás és nyomásképzés vált be tartósan. Ezzel a megoldással – ameddig az oltóanyag rendelkezésre áll a tartályban – folyamatosan azonos nyomásteljesítményt lehet biztosítani, míg a korábbi eltérő rendszerű próbálkozásoknál ezt sok tényező befolyásolta. A 650 literes oltóanyag-tartály a tetején lévő tömlő-gyorscsatlakozón keresztül néhány perc alatt újratölthető. Az oltást egy 20 méter hosszúságú tömlővel végezheti a felhasználó, melynek szórófeje különböző vízsugár-funkcióba állítható.

Habbal oltó tartály
Ha a traktoros úgy látja, hogy habbal oltásra van szükség, akkor egy csap nyitásával a vízzel oltó berendezést habbal oltóvá alakíthatja

HABBAL OLTÁSRA IS ALKALMAS

A tavalyi évtől habképző berendezéssel is kiegészítették a Fields Firemant. A habképző anyagot a fő tartályban tárolt vízhez adagolva berendezésünk tűzoltási hatékonyságát jelentősen növelhetjük, például abban az esetben, ha égő olaj tüzét kell megfékezni.

Ha a traktoros úgy látja jónak, hogy habbal oltásra van szükség, egy csap nyitásával az addig vízzel oltó berendezést habbal oltóvá alakíthatja. A habbal oltás befejezésével újra vizes oltóberendezésként láthatja el funkcióját. A habbal oltást követően a fő víztartály semmiféle külön tisztítást nem igényel, mivel a habképző anyag vízbe való bekeverése nem a tartályban, hanem a tömlőben történik. Az 1,2 tonnás tömegű berendezés pótsúlyként is szolgálhat a traktor orrán, de akár szántóterületen is végezhető vele a gépek tisztítása. Emellett útfelhajtók mentesítését is megoldhatjuk a sárfelhordástól, de istállópadozat mosására, telephely útfelületének tisztítására is alkalmas.

KÜLFÖLDÖN ELŐRELÁTÓBBAK A GAZDÁK

A bemutatót követő beszélgetés során Széplaki Tamás elmondta, hogy a Fields Fireman berendezés megkapta a (Katasztrófavédelmi Kutatóintézet által bevizsgált) Katasztrófavédelem engedélyét, így szériagyártása már kb. négy éve folyik. Eddig mintegy kétszáz darab talált gazdára. Ennek legnagyobb részét az Európai Unió nyolc országában – többek között Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Németországban és Szlovákiában – értékesítették, viszonteladók közreműködésével. Itthon eddig sajnos mindössze 20-25 berendezést vásároltak a gazdák, pedig a 2,5 millió forintos árával még a kisebb gazdaságok számára is egy igazán megfizethető eszköz. Itthon sokan előrelátás hiányában könnyelműen „majd ha leég a gépük, fizet a biztosító” hozzáállással reagálnak, de csak azok, akiknek nem volt még dolguk a biztosítóval hasonló ügyben. Ez az oka annak is, hogy idehaza többnyire olyan termelőkből lesznek vevők, akik már korábban hatalmas veszteséget szenvedtek el tűzkár miatt. A fejlesztő úgy véli, hogy a Katasztrófavédelemnek, az Agrárkamarának, valamint a hazai gépforgalmazóknak is elsődleges feladata lenne a Fields Fireman berendezés hazai népszerűsítése, hiszen hosszú távon ez nemcsak a gazdák, de minden fél érdeke, még ha ezt most nem is látják be minden esetben.

Farkas Imre