fbpx

Mezőgép: minden körülmény ellenére optimista a piac

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 27.

„Oldalaz” az európai mezőgazdasági gépipar: a kilátásokat továbbra is általános – igaz, nem éppen dagadó keblű – optimizmus jellemzi. A beruházások viszont kifulladóban vannak.

traktor
(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Növekedést várnak

Az európai gépipari vállalatok menedzsereinek válaszai alapján összeállított konjunktúraindex nagyjából pozitív szintet jelez az Ukrajna elleni orosz háború során bekövetkezett meredek zuhanás után. Szeptemberben az index kismértékben visszaesett a júniusi szintre, és ismét 13 pontnál zárt (-+100-as skálán). Az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége úgy értékeli, hogy ez az „oldalazó” mozgás az idei évre vonatkozóan meghatározza a forgalmi, beruházási és foglalkoztatási kilátásokat is. Míg idén 5% körüli növekedést várnak, 2023-ra is átlagosan további enyhe forgalombővülést jósolnak, igaz, ugyancsak egyszámjegyű tartományban.

ábra

Kifulladó beruházások, elfogadható hangulat

Az áremelkedések és a beszállítói oldalon tapasztalható szűk keresztmetszetek továbbra is kihívást jelentenek az iparág számára. Némi lassulás is megfigyelhető: most a cégek 31%-a tervezi a termelés ideiglenes leállítását hiány miatt a következő négy hétben. A piaci oldal regionális megoszlása ​​egyes, főként nagyobb európai piacokon csökkenő bizalmi szintet mutat. A felmérés résztvevői szerint ráadásul Románia és Kelet-Európa kivételével szinte valamennyi végfelhasználói piacon kimerült a beruházási igény. Érdekes ugyanakkor (lásd a CEMA grafikonját!), hogy a következő 6 hónapban a teljes forgalmat illetően az iparági vezetők csaknem 40%-a növekedést vár, és csak 25%-uk számít csökkenésre, míg összességében 80%-uk nagyon jónak, jónak vagy elfogadhatónak ítéli vállalkozása helyzetét.