fbpx

Hatalmas növekedést jósolnak a mezőgépek piacán

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 10.

…de ehhez kellenek majd az uniós és állami támogatások – írja egy a napokban megjelent nyugat-európai elemzés.

37-ről 52 miliárdra

A mezőgazdasági gépesítéshez nyújtott kiterjedt kormányzati támogatások hatására a nyugat-európai mezőgazdasági gépek piaca negyedével nőhet 2030-ig. Számokban ez – a tavalyi becskések alapján – azt jelenti, hogy 37,3 milliárd dollárról 2030-ra 51,8 milliárdra bővül, jósolja ResearchAndMarket elemzése. A piackutatási jelentés bár a gyors urbanizáció a szántóterületek mérete csökken, az államok segítik a gazdálkodókat a hatékonyság növelését célzó fejlesztésekben.

traktor

Hajtja a munkaerőhiány

A jelentés idézi a francia példát. Ott a kormány 10 milliárd dollárt ajánl az agrárközösségnek, hogy olyan berendezéseket és fejlett szoftvereket vásárolhassanak, amelyek számos kézi mezőgazdasági feladatot automatizálhatnak. Emögött a Magyarországon is ismert probléma áll: ott is nő a munkaerőhiány, ami ráadásul magasabb béreket – ezzel romló versenyképességet – okoz.

Egyre nő a kereslet

A jelentés megerősíti, hogy a nyugat- és közép-európai mezőgazdasági gépek piacán a traktorok a legszélesebb körben eladott gépek. Európa több mint 180 millió hektár szántója hatalmas lehetőségeket rejt a traktorok használatában a következő években. Tavaly, a Covid után megélénkült a mezőgazdasági gépek iránti kereslet, és a következő években is hasonló tendencia várható. A nyugat- és közép-európai mezőgazdasági géppiacot Németország és Hollandia uralja. Mindkét országnak erős az exportpotenciálja. Például Hollandiában a mezőgazdaság csupán a GDP 2%-át termeli meg, de ország exportjának több mint 15%-át adja.