fbpx

Csökkentés nem volt, helyette itt az újabb üzemanyagár-emelés

Írta: Farkas Imre - 2024 február 12.

A Holtankoljak.hu február 4-én megjelent prognózisában még arról írt, hogy elmaradt a nagy árcsökkenés a hazai üzemanyagárak tekintetében az elmúlt héten. Ehhez képest, csupán a benzin ára csökkent bruttó 3 forinttal. Most pedig itt a feketeleves.

A Holtankoljak.hu február 10-én megjelent elemzése szerint a Brent olaj hordónkénti ára újra emelkedésnek indult, közel 82 dollárig menetelt, ami 6%-os emelkedést jelent 1 hét alatt. Ennek ellenére van rá esély, hogy a hazai üzemanyagárak (leginkább a benzin) csökkenjen a következő héten, ugyanis Nagy Márton a MÁSZ-al (Magyar Ásványolaj Szövetség) történt egyeztetéseket követően felhívta arra a figyelmet, hogy a benzin árát tekintve lefele történő korrekcióra van szükség.

tankoló pisztolyok
Csak az áremelést ismerik

Időközben napvilágot látott, a holtankoljak.hu-n az újabb szerdai árváltozás messze nem ebbe az irányba indult. Talán már meg sem kell lepődjünk, hogy míg a nemzeti olajtársaságunk piaci árképzése a kőolaj árcsökkenés esetén abszolút nem követte a piaci ármozgást, addig az emelkedést azonnal lekövetik, ahogy azt már megjósoltuk a múlt heti, árváltozásról beszámoló cikkünkben.

A héten szerdán ismét emelkednek a hazai üzemanyagárak. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal nő, míg a gázolajért a kutaknak bruttó 11 forinttal kell többet fizetni a nagykereskedőjüknek. Amennyiben az áremelés érvényesítésre kerül a kutak áraiban is, úgy az alábbi átlagárakkal találkozhatunk a hazai kutakon:

95-ös benzin: 607 Ft/liter

Gázolaj: 651 Ft/liter