fbpx

Jövőre érkezik a 160 lóerős, francia elektromos traktor

Írta: Farkas Imre - 2024 március 12.

A Seederal francia strart-up cég új elektromos traktor bevezetését tervezi, melynek fejlesztéséhez, már több mint egymillió eurós befektetést kaptak különböző alapokból.

Projekt keretén belül olyan traktor kifejlesztését tűzték ki célul, amely nem csak a hatékonyságot maximalizálja, hanem a hagyományos egy műszaknapos szántóföldi munkát is képes végrehajtani, ehhez elegendő akkumulátor töltöttséggel. Bár egy ilyen traktoroknak a kezdeti befektetési költsége 30-50 százalékkal magasabb, mint a standard modelleké, de a fejlesztő cég vezetője hangsúlyozta, hogy ezek a költségek hét éven belül megtérülnek. Az első prototípust két hete, Nyugat-Franciaországban mutatták be, amelyet egy 160 lóerős JCB Fastrac 4160-as modellből alakítottak ki.

elektromos JCB Fastrac
A prototípust még a JCB Fastrac 4160 erőgépből alakították ki – fotó: https://seederal.fr/

A Seederal célja egy 100%-ban elektromos, autonóm, középnehéz univerzális traktor kifejlesztése és piacra dobása, amelyet várhatóan a jövő évben szándékoznak bemutatni. Tájékoztatásuk szerint a végső változat teljesen saját fejlesztésű és formatervű lesz, nem a brit erőgépre épül majd, azt csupán a főegységek kipróbálásához alkalmazzák, a tesztidőszak alatt. „Ez a prototípus egy nagy lépést jelent Seederal küldetésének megvalósítása felé: új irányt hozni a mezőgazdaság megújuló energiák felhasználására való átállásának felgyorsítása érdekében” – jelentette ki Antoine Venet, a Seederal társalapítója. A fejlesztők meg vannak győződve arról, hogy megoldásunk hozzájárul a fosszilis tüzelőanyagoktól való függésük csökkentéséhez.