fbpx

A napraforgó-adapterek hazai választéka, konstrukciós kínálatuk

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2021 szeptember 21.

Hazánkban a napraforgó termőterülete 600 ezer hektár körül mozog. A termesztése agrotechnikai és műszaki szempontból is jól illeszthető a kalászosok-, a kukorica- és a repce-vetésforgóba.

Ezért és az elérhető stabil 3 t/ha-os hozamok, a kedvező piaci feltételek következtében, az egész kis termőterülettel rendelkező vállalkozók, és a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó nagyvállalkozások is beépítették a termelési szerkezetükbe, vetésforgójukba. A kialakítható termőterület nagyságát azonban jelentősen korlátozza az, hogy – növényegészségügyi okok miatt – önmaga után csak ötévenként vethető.

 

vágóasztal
Gyári napraforgó átszerelő-készlet gabona-vágóasztalhoz

 

Vetés, beállítás, vágóasztalszerelés

A hazai mezőgazdasági gyakorlatban – a napraforgó-termesztési technológiában – a napraforgót 700–750–762 mm-re kukorica szemenkéntvető géppel vetik. A betakarítása a megfelelő vegyszeres kezelés – deszikkálás, állományszárítás, érésfokozók alkalmazása – után arató-cséplőgépekkel történik, az arató-cséplőgépek megfelelő beállítása, megfelelő vágóasztal kiegészítőkkel, illetve napraforgó adapterekkel történő felszerelése után. Mint említettük, a napraforgó betakarítására a meglévő gabonavágó-asztalokra szerelhető, különböző gyártmányú napraforgó-betakarító, vagy átalakítókészletek használhatóak. Ilyen vágóasztal-átszerelő készlet számos gyártó kínálatában megtalálható, de szakműhelyben házilag is legyárthatók az alkatrészek, illetve az átszerelés elvégezhető.

A gabona-vágóasztalok átszerelése a vágóasztalt megnyújtó fémtálcák felszereléséből, a motollaujjak burkolattal történő ellátásából, az oldalfalak és hátfal hálóval történő megemeléséből áll.

 

átszerelő betét
Csőtörő napraforgó átszerelő-betét

 

Költség és veszteségcsökkentés

Kukorica és napraforgó esetében a kukorica-csőtörő adapterekhez is rendelkezésére áll napraforgó-betakarító átalakítókészlet. Az átalakítókészlet a füleslánc lánckereke alá szerelhető rotációs vágókésből és a törőlécek alá szerelhető betétlemezekből áll. Mindkét megoldás csökkenti a beruházási költségeket, de alkalmazásukkal számottevő betakarítási, tányér- és pergési veszteséggel kell számolni. E veszteségek csökkentése a termelés jövedelmezősége szempontjából fontos. A gyártók ezért is folyamatosan fejlesztik a napraforgó-betakarító adapterkonstrukciókat. A betakarítási veszteség csökkentése szempontjából talán legfontosabb, hogy a hazai gyakorlatban alkalmazott 700–750–762 mm sortávolságra vetett állomány betakarítására az azzal azonos tálcakiosztású adaptert válasszuk, akár gyűjtőtálcás, akár rezgőtálcás, soros adaptert választunk.

 

sunspeed adapter
A Claas Sunspeed napraforgóbetakarító adapterek működési vázlata (1.: szárterelő pajzs, 2.: állítható motolla, 3.: gyűjtőtálca, 4.: szárterelő henger)

 

Az arató-cséplőgépgyártók többsége gyárt az arató-cséplőgépeihez saját konstrukciójú napraforgó-betakarító adaptert. Ugyanakkor a piaci igények kielégítésére sok mezőgazdasági gépgyártó cég is berendezkedett saját konstrukciójú, köztük gyűjtőtálcás vagy rezgőtálcás és soros napraforgó-adapterek gyártására is. Ezek a gyártók gyakran beszállítói a nagy arató-cséplőgépgyártóknak, és ez esetben a termékeik az adott kombájn színében jelennek meg.

 

gyűjtőtálcás adapter
Gyűjtőtálcás adapterrel felszerelt arató-cséplőgép munka közben

 

A gyűjtőtálcás napraforgó-betakarító adapterek

…egyszerű szerkezetű konstrukciók. A gyűjtőrendszerű tálcakiosztásuk – az előzőekben fejtegetett okok miatt – 700–750 mm, vagy ennek kettővel osztható változata, 350–375 mm. Ez utóbbi sűrű tálcakiosztású konstrukció – és egyes típusoknál a tálcák kismértékű állítási lehetősége miatt – a szakzsargon sorfüggetlen adaptereknek is nevezi ezeket a berendezéseket. Többségük merevvázas kivitelben, fix vázkerettel készül, és gyorscsatlakozókkal, valamint multifunkcionális, elektromos- és hidraulikus kapcsolófejjel csatlakoztathatók az üzemeltető arató-cséplőgéphez. Az ilyen adapterek működését a Claas Sunspeed adapter család működési vázlatával szemléltetjük. A működési vázlatból látható, hogy a gyűjtőtálcás adapterek nem rendelkeznek behúzó fülesláncokkal. A gyűjtőtálcás adaptereknél a napraforgószárat a gyűjtőtálcák között a szárterelő hengerek húzzák be az alternáló kaszaszerkezethez, ami a vágást közvetlenül a tányér alatt végzi el. A szárbehúzás a gyűjtőtálcák között hosszú úton történik, ezért a pergési veszteségek minimalizálására, a gyűjtőtálcák különleges peremmel ellátott kialakításúak (2. kép). Gyakran a bevezető- és a hátsó nyílásuk állítható bizonyos méréshatárok között. A tányérveszteségek minimalizálására és a magok kipergésének megakadályozására terelőpajzsot vagy terelőlemezt alkalmaznak. Az adapter teljes munkaszélességében végighúzódó motolla és a terelőpajzs helyes beállításával a vágás közvetlenül a tányér alatt történik, és így kevés szárrész-melléktermék kerül az arató-cséplőgép cséplő-leválasztó-, illetve tisztítószerkezetére. (A gyűjtőtálcás adaptereknél is fontos a motolla és a szárterelő hengerek kerületi sebességét, vagyis fordulatszámát a haladási sebességgel összehangolni.

 

adapter
Összecsukható vázkeretű gyűjtőtálcás adapter szállítási helyzetben

 

A gyűjtőtálcás napraforgó-adapterek különböző tálcaszámmal és tálcaosztással készülhetnek, fix merevvázás kivitelben, de egyes típusok összecsukható vázkerettel is. Természetesen a gyártók többsége a fix, merev vázkeretű adapterek szállításához saját gyártmányú szállítókocsikat is kifejlesztett. Ezeknél a berendezéseknél a – közúti szállítási szélességnek megfelelő – középső tálcákat tartó vázkerethez képest, a két szélső szárny szállítási helyzetben felcsukható, míg munkahelyzetben leengedhető. A munkaműveletek összekapcsolása céljából a gyűjtőtálcás napraforgó-adaptereknél is kifejlesztettek szárzúzó-berendezéseket. Ezek a függőleges tengelyű szárzúzók a munkaszélességnek megfelelő szélességű – a csukható vázkeretűeknél osztott szélességű – lengőkéses berendezések.

 

fix vázkeretű adapter
Soros, fix vázkeretű, nagy munkaszélességű adapter munka közben

 

A Soros, behúzóláncos napraforgó adapterek

…45–50–55 cm-es sortávolsággal is szerepelnek az egyes gyártók gyártmánylistáján. A hazai gyakorlatban a 700–750–762 mm sortávolságú változatok alkalmazhatók a termesztéstechnológiában. Ezek az adapterek is megfelelő csatlakozócsapokkal, prizmákkal és multifunkciós csatlakozóval, valamint a meghajtó kardántengellyel kapcsolhatók fel az arató-cséplőgépre. Konstrukciójukat tekintve fix, merevvázas és összecsukható vázkerettel készülnek. A soros napraforgó-adapterekre is jellemző a magasított, gyakran dróthálóval ellátott hátfal, a megnövelt magasságú és szársértőkkel ellátott oldalfalak. Az oldalfalakban került csapágyazásra a középrehordó csiga. Szedőegységei konzolosan kapcsolódnak az adapter vázkeretéhez. A szedőegységek konzolaiban vannak csapágyazva a napraforgószárat behúzó füleslánc vagy láncok lánckerekei, a csipkés tárcsa vagy a csillag alakú, soronkénti rotációs kések.

 

füleslánc
Soros, rezgőtálcás adapter tálcakialakítása és a behúzó füleslánc

 

Az ilyen adapterek tálcái a fülesláncok fölött helyezkednek el. A fülesláncok a napraforgótányérokat a tálcák fölött vezetik a rotációs késekhez. A tálcák felfogják a kipergett szemeket. A kipergett szemek biztonságos felfogása és a gyűjtővályúba, a középrehordó csigához vezetése céljából a tálcák különleges geometriai kialakításúak – üzemi állapotban az adaptereket közvetlenül a tányérok alatt kell járatni – és a gyűjtővályú, illetve a középrehordó csiga irányába lejtenek. A kipergett szemek biztonságos áramlásának elősegítésére – egyes típusoknál – a tálcák egy excenteres mechanizmus segítségével rezgő mozgást végeznek. Ezért illeti az ilyen adaptereket a rezgőtálcás jelző a szakzsargonban.

 

Az összecsukható vázkeretű, soros adaptereknél a középső, 4-soros tartószerkezethez csatlakoznak kétoldalt a – további betakarítható soroknak megfelelő – szárnyak.

 

rezgőtálcás adapter
Összecsukható vázkeretű, rezgőtálcás adapterkonstrukció

 

Szárzúzó a soros adapterekhez

A munkaműveletek összekapcsolására kifejlesztették a soros napraforgó-adapterek szárzúzós változatait is. A szárzúzó-berendezések konstrukcióját tekintve a leggyakoribb változat mechanikus hajtású, merev gerendelyes, függőleges tengelyű, lengőkéses megoldás. Ezek a berendezések talajkövető mechanizmussal kapcsolódnak az adapterek vázkeretéhez. A zúzást végző forgórészek talajon csúszó gerendelyének távolsága – a betakarítandó állomány magasságától függően – az adapter működési magasságához képest, hidraulikus munkahengerekkel a vezetőfülkéből állítható be. Egyes típusok zúzóberendezése hidrosztatikus meghajtású. Ez a hajtásátvitel az előzőekhez képest kissé bonyolultabb megoldás, és az üzemeltetés során nagyobb gondosságot igényel. Ezzel szemben lehetőséget biztosít a zúzóberendezések, a függőleges tengelyű aprítókések osztott elhelyezésére, meghajtására. Ez a megoldás jobb talajkövetést biztosít a szárzúzáshoz. Mindkét konstrukció hatékony szárzúzást, egyenletes terítést, és alacsony tarlómagasságot eredményez. A szárzúzó és az adapter működési magasságának állítása az előzőekhez hasonlóan történhet. A szárzúzó nélküli változatok üzemeltetése után a szárzúzást, terítést külön menetben kell elvégezni.

A napraforgó-betakarító adapterek e konstrukciós megoldásai számos gyártmány- és típusválasztékban is elérhetőek a mezőgéppiacon. A teljesség igénye nélkül – a könnyebb áttekinthetőség és tájékozódás segítésére – néhány gyártó és típus fontosabb műszaki adatait az 1. táblázatban foglaltuk össze.

 

táblázat
A napraforgó-betakarítás eszközeinek néhány fontosabb jellemzője
Jelmagyarázat: *750 mm; **700 mm; ***762 mm sortáv; + szársértős változat is van; ++ sortávolság cm.
Megjegyzés: A táblázatban korlátozott terjedelmi okok miatt, csak néhány jellemző típus szerepel, az interneten azonban számos egyéb hasonló konstrukció is megtalálható

 

A táblázat adataiból látható, hogy számos különböző konstrukció áll rendelkezésre a napraforgó betakarítására. Fontos azonban, hogy a napraforgó sortávolságának megfelelő adaptert válasszuk. Az arató-cséplőgépek kívánt területteljesítményét, betakarítási teljesítményét pedig az adapterveszteségek minimalizálása érdekében ne a munkasebesség növelésével, hanem a megfelelő munkaszélességű adapter megválasztásával érjük el.

 

Dr. Kelemen Zsolt, műszaki szakértő