fbpx

Autonóm feladatvégzés: amikor a munkagép vezérli a traktort

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 19.

Lemken és Krone egy közös projekt keretében, Combined Powers néven a jövő autonóm gépkapcsolatain dolgozik. A név éppúgy utal a traktorok dízel-elektromos meghajtására, mint a két cég egyesített erőire. Májusban alkalmunk nyílt élőben megtekinteni, amint az önvezérlő gépek kaszáltak, rendre raktak és rendet terítettek, vetettek és kultivátoroztak.

Két autonóm erőgépet láttunk négy munkagéppel (fotó: Horizont Média)

ÚJ OLDALRÓL KÖZELÍTETTÉK A PROBLÉMÁT

Európában már ma is csak a lakosság néhány százaléka él a mezőgazdaságból, a jövőben pedig ennél is kevesebb fog. Az emberiség létszáma viszont folyamatosan nő. A hatékonyság növelése gépesítéssel, nemesítéssel és megfelelő üzemméretekkel lehetséges, természetesen a hozzá illeszkedő, egyre intenzívebb technológiákkal. Valamennyi területen folyamatos az előrehaladás. A fejlesztőknek tekintettel kell lenniük arra is, hogy fajlagosan egyre kevesebb ember és természeti erőforrás áll a mezőgazdasági termelés rendelkezésére – hangzott el májusban a Lemken és Krone közös rendezvényén, ahol az általuk megálmodott autonóm munkagépeket akció közben is megtekinthettük.

Míg ma a lakosság 4 százaléka állítja elő a többi 96 százalék táplálásához szükséges alapanyagokat, hamarosan már 2 százalék is képes lesz ennek megoldására. Ez egyben kommunikációs kihívást is jelent a mezőgazdaságból élőknek. Már ma is óriási ellenérzést tapasztalni a társadalom azon részéről, amelyiknek semmilyen kapcsolata nincs a termeléssel. Ezért a jövő gazdálkodóinak nemcsak mezőgazdasági szaktudással kell rendelkezniük, de innovatívnak is kell lenniük, valamint a világpiacot értő, kereskedővénájú emberekre van szükség, akik egyben kiváló kommunikátorok. A jövő agrármérnöke inkább folyamattervező, pénzügyi és marketingmenedzser lesz, semmint földmunkás – hangoztatták a német szakemberek.

A talajművelő eszközeiről jól ismert Lemken és a szálastakarmány-kezelésben jeleskedő Krone egy-egy német családi vállalkozást takar. A két cég a piaci kihívásokra válaszul közös projektbe kezdett, melynek célja, hogy teljes műveleteket alakítsanak autonóm vezérlésűvé. „Eddig csak a traktorok nyomon tartásával és automatizálásával foglalkozott a világ, mi a munkagépekre helyeztük a hangsúlyt. A munkagép és a traktor kommunikációját és vezérlését akartuk megoldani a szenzorok és egy öntanuló szoftver révén. A végeredmény egy folyamatosan kontrollált és korrigált folyamat, ami jobb munkaminőséget és energiatakarékosabb üzemmódot jelent” – mondta dr. Matthias Müter, a projekt műszaki vezetője.

ÖNTANULÓ SZOFTVER

A találó nevű Combined Powers projekt utal az autonóm traktorok dízel-elektromos meghajtására, de a két cég egyesített erőire is. Öt év alatt jutottak el a traktor önálló nyomvonaltervezésétől a környezet pásztázásán és a munkafolyamat dokumentálásán át odáig, hogy a gép a beépített mesterséges intelligencia segítségével reagál is a külső ingerekre, és eszerint optimalizálja folyamatosan a munkavégzést. Ha kell, lassít vagy leáll, fordulatszámot módosít, munkamélységet szabályoz, sebességet korrigál – minden egyes pillanatban módosításra kész. Hihetetlennek tűnt, de a bemutatón a Krone és a Lemken autonóm traktorai hibátlanul kaszáltak, rendet képeztek és terítettek, vetettek, kultivátoroztak. A gazdálkodó egy tablettel a kezében indította el a munkát. A 12 km/h-s sebességgel érkező kasza az útjába állított próbababa „láttán”, megtorpant, és üzenetet küldött róla a kezelőnek. Amint az akadály eltűnt, folytatta a munkát.

Ha az útjába állunk, megáll (fotó: Horizont Média)

Öt programozó három éven át dolgozott azon a szoftveren, amit munka közben láthattunk. Sok időt fordítottak az információk könnyen érthető, grafikus megjelenítésére is. „A tervezett munkák, illetve az elvégzett munka aránya éppúgy megjelenik a kijelzőn, ahogy a rendelkezésre álló gázolaj mennyisége és egyéb paraméterek is láthatók. Tudni szeretnénk, hogy azokat az üzeneteket igénylik-e a gazdák a géptől, amikre mi gondoltunk, azokra a beállításokra van-e szükségük, amikkel most találkoznak, vagy valami másra. Közben a hatóságot is meg kell győznünk arról, hogy az autonóm gép az emberi gépkezelőtől is biztonságosabban végzi a dolgát” – mondta Burkhard Sagemüller, a Lemken fejlesztési vezetője. A megalkotott szoftver öntanuló, így minél több hektár és minél többféle feladat áll mögötte, annál pontosabban végzi a dolgát.

Grafikus segítség a munka ellenőrzéséhez, irányításához (forrás: Krone/Lemken)

Jan Horstmann, a Krone fejlesztési üzletágvezetője úgy véli, hogy a fogadókészség megvan a gazdálkodók részéről az autonóm gépek iránt. Egyrészt kevés a megbízható és megfizethető gépkezelő, egyre kevesebben is tűrik napi 10 órában ezt a fajta monoton munkát. Autonóm gépekkel precízebbé tehető a feladatvégzés, jobb minőségben, mégis kevesebb gázolajjal végezhető el ugyanaz a művelet. A gazdálkodó a tervezésnek és az üzletnek szentelheti magát. A két gépgyártó a legjobb tudását adja azokon a munkaterületeken, amelyeken specialistának számít. Optimalizált munkafolyamatot és teljes kompatibilitást kínálnak valamennyi, előbb felsorolt munkaeszközükre. Eddig három prototípussal rendelkeznek a koncepttraktorokból, jövőre pedig már öt erőgépet szeretnének tesztelni a gazdaságokban. A támogatott-automatizált és az autonóm munkavégzés közti legnagyobb különbség, hogy utóbbiban nem a gépkezelő korrigálja a munkát a bejövő információk alapján, hanem maga a gép. A bemutatott, 230 lóerős traktorok dízel-elektromos meghajtással bírtak, a három elektromotor a tengelyeket, illetve a TLT-t működtette. A traktoron körös-körül több szenzor figyelt előre, oldalra, hátra és felfelé is. Maga a munkagép – azonkívül, hogy szintén ellenőrizte a saját pozícióját – a munkavégzésről küldött jeleket a szoftvernek, ami ezek alapján adott utasítást a vezérelt elemeknek. A munkát alapvetően a munkagép irányította, és nem a traktor. A traktor csak az ideális nyomvonal megtervezését végzi „egyedül”, a munkasebességet már a munkagép diktálja.

OKOS MUNKAGÉPEK

Vannak olyan munkaeszközök, amelyek már most több szenzorral vezérelt elemmel rendelkeznek – például a vetőgép. A grubber azonban nem ilyen. A beépített érzékelőknek köszönhetően a Lemken munkagépe azonban „tudta”, hogy mennyire egyenletes a talajfelszín, mennyi szerves anyag van a talajban, van-e benne akadály, milyen mélységben dolgozik, mekkora az ellenállás és a vonóerőigény, ez alapján azt is érzékeli, ha eldugulna. A munkagéptől érkező adatok alapján a szoftvernek jeleznie kell, ha üzemzavar keletkezik, ha hibás az alapbeállítás, képesnek kell lennie módosításokra és az ideális haladási sebesség meghatározására. A munkavégzés alkalmat ad arra is, hogy a tábla általános állapotáról felmérést készítsen a gép, és ezeket az adatokat továbbítsa. A jövőben a kopásokról és a szervizelés közelgő időpontjáról is „előrejelzéseket” kell tennie.

A kommunikáció és a vezérlés több szintű

A bemutató Észak-Rajna-Vesztfáliában, Münster közelében zajlott. A két gépgyártó négy intelligens munkagépcsoportját láthattuk akció közben. Az egyik autonóm egység egy 4 m munkaszélességű Krone EasyCut F 400 Fold frontkaszával dolgozott. Kaszálás után a munkaeszközt egy Vendro 820 típusú rendterítőre cserélték, amelyik a frissen kaszált terményt 8,2 m munkaszélességben terítette. A Lemken traktor egy 8-soros Azurit 10 K 8 szemenkéntvető géppel, valamint egy 3 méteres munkaszélességű Karat 10 szántóföldi kultivátorral dolgozott. A munkagép és a hajtóegység egy intelligens, homogén rendszert alkotott. A köztük zajló kommunikáció az ISOBUS és a TIM rendszerekre épül. Az egységek működtetése és felügyelete mobil eszközökön keresztül történik, a feladatok és a dokumentáció továbbítása egy kommunikációs modul és a jól ismert Agrirouter adatcsereplatform segítségével valósul meg.

A vetőgép elektromos érzékelőin nem lepődünk meg, az „okos” kultivátor azonban újdonság (fotó: Horizont Média)