fbpx

KUHN Nyílt Nap Kecskeméten

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 20.

Nagy érdeklődés kísérte a KUHN kecskeméti rendezvényét, amelyet a cégközpontban és a mellette lévő, gyakorlati bemutatóra alkalmas szántóföldi területen bonyolítottak le. A legfontosabb munkagépek gyakorlati bemutatója mellett állógépbemutató és a precíziós gazdálkodással kapcsolatos prezentáció, valamint kerekasztal-beszélgetés egészítette ki a programot.

Espro
KUHN ESPRO pneumatikus gabonavető gép

AZ ÁLLÓGÉP-BEMUTATÓKON LÁTTUK

Az SB 1290 iD bálázóban a hat, dupla kötözőfejes rendszer erőteljes levegős tisztítással rendelkezik, a dupla dugattyú felére csökkenti a bálatömörséghez szükséges erőt. A gépben újdonság a nagyobb áteresztőképesség biztosító aktív hajtású továbbítóhenger. A KOSMA 6 E elektromos meghajtású szemenkénti vetőgép kompakt kialakításnak köszönhetően kisebb traktorral (90-130 LE) is üzemeltethető, jelentős opciós kínálattal bír. Precíziós gazdálkodásba jól beilleszthető, az elektromos vetőkocsi meghajtásnak köszönhetően. Az AXIS 40.2 H EMC műtrágyaszóróban a VARISPREAD rendszer lehetőséget biztosít a gépkezelő számára, hogy egyetlen gombnyomással, könnyen és gyorsan be tudja állítani a munkaszélességet és a kijuttatandó mennyiséget, mindezt a tábla egy-egy pontján és a nem egyenes vonalú tábla széleken is. Az ISOBUS kompatibilis gépben egymástól függetlenül szabályozható áramlás biztosított a bal és a jobb oldali tárcsán.

A GYAKORLATI BEMUTATÓ GÉPEIFC 9330 RA + FC 3125 KASZAKOMBINÁCIÓ

Három munkamenet egy műveletben: kaszálás, szársértés és rendképzés. A FAST-FIT biztosítású kaszapengék elvégzik a vágást, majd a fém verőujjaknak köszönhetően a takarmánynövény szára megfelelő mértékben összeroppan, ezáltal megnyitva a növényi rostokat, aminek köszönhetően elérjük a kívánt száradási minőséget. A szársértést követően közvetlen a hidraulikus hajtású konvejor szalagra érkezik a takarmány, és változtatható módon rend is képezhető. A szalagos rendképzésnek köszönhetően szennyeződésektől mentes, magas minőségű takarmány takarítható be. A teljes munkaműveletet a gépkezelő a kabinból üzemeltetheti, ISOBUS kompatibilis terminálon és joystickon keresztül.

A LIFT-CONTROL felfüggesztésnek köszönhetően a szárnyak munka és szállítási helyzetben is kellő stabilitással rendelkeznek; 1,8–3,6 m között állítható rendszélesség, betakarítási módtól függően.

Kuhn Merge
MERGEMAXX 950 szalagos rendképző

MERGE MAXX 950 SZALAGOS RENDKÉPZŐ

Kíméletes munkájának köszönhetően a tiszta és szennyeződéstől mentes, magas beltartalmú takarmányt 7,59,5 méterig állítható munkaszélességben gyűjti össze, szedi fel, és kíméletesen továbbítja az elérni kívánt rendbe. A rendképzés szabadon változtatható: középre, egyik oldalra, másik oldalra, a két szélére vagy a középre, és az egyik oldalra is történhet. A rendfelszedő magassága csúszótalpak beállításával lehetséges. Az 5 sorban elhelyezett bedobóujjak rendleszorítóval és rendterelővel kombinálva optimális anyagáramlást biztosítanak a konvejor szalagra. A hajtás a traktorról TLT-n keresztül érkezik, köztes sebességváltón keresztül hajtja a hidraulikus szivattyút.

VB 3160 OC BÁLÁZÓ

A KUHN több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a bálázófejlesztés és -gyártás területén. A VB 3160 OptiCut változó kamrás szeletelős hengeres bálázó minden körülmény között tökéletesen formázott, egyenletes bálákat állít elő, a legnagyobb bálasűrűség mellett.

A bálázó szeletelőrendszere kiváló vágásminőséget garantál, ami, kiegészülve az Integral Rotor technológiával, biztosítja az egyenletes, nagy teljesítményű terménytovábbítást.

A KUHN Progressive Density rendszernek köszönhetően a külső réteg erősen tömörített, a szalmabálák jobban ellenállnak a kedvezőtlen időjárási körülményeknek, a csomagolt bálák pedig megtartják alakjukat, így könnyebben kezelhetők és tárolhatók.

MULTI-LEADER 7 ET EKE

A MULTI-LEADER 7 ET féligfüggesztett, váltvaforgató eke Triplex kormánylemezei és ekevasai ellenállóbbak, mivel extra vastagságúak a kívánt helyen. A hosszabb élettartam érdekében a kopórészek vastagabbak az átlagosnál. Az ekevas kialakítása garantálja a kormánylemez védelmet. Az eszközök sokrétűen opcionálhatóak, jól illeszkednek minden gazdasághoz, talajtípushoz. Réselt és teli kormánylemezzel is elérhető az eke, akár hidraulikus fogásszélesség-állítással is. Rendelhető hagyományos, barázdában vagy tarlón járó kivitelben is.

OPTIMER + 6003 TÁRCSA

Az eszköz a szármaradványokat intenzíven keveri a talajba, ezzel felgyorsítva a növényi maradványok lebomlását. Középmély (5-15 cm), sekély (610 cm), vagy akár ultrasekély (3-5 cm) munkamélységben is használhatjuk, 3-12 méteres munkaszélességben. Az L változatú gépek – 510 mm tárcsa átmérővel – az alacsony és csökkentett energiaigényű munkavégzés eszközei, míg az XL sorozat 620 mm-es átmérője mélyebb művelést, nagyobb aprítást és bekeverést biztosít. A váz alatt és a tárcsalapok között a nagy átömlési keresztmetszet gyorsabb haladást tesz lehetővé, és minimálisra csökkenti az eltömődés lehetőségét, így biztosított a maximális területteljesítmény. A hidraulikus mélységállítás egyszerűen használható, a géphez változatos kialakítású lezáróhengerek állnak rendelkezésre.

ESPRO 6000 R GABONAVETŐGÉP

A KUHN ESPRO mulcsvetőgép elérhető 3, 4, 6 és 8 méteres munkaszélességben is. A 4 és 6 m-es munkaszélességű gépeknek osztott tartályos változata is van, amely műtrágya kijuttatását teszi lehetővé a vetéssel egymenetben. Az osztott tartályos típusok sajátossága, hogy a kijuttatást tudjuk a 15 cm sortávú magárkokba, vagy a 30 cm sortávú műtrágya-csoroszlyákra is irányítani. A gép opcionálisan tovább két különböző adagolóegységgel bővíthető, ami lehetőséget biztosít starterműtrágya vagy további mag kivetésére, illetve egy hátsó egységgel a talajfertőtlenítő, rovarölő kiadagolása is megoldható. A gép tökéletesen beilleszthető a precíziós gazdálkodásba, közel 1 kg-tól 450 kg/ha kiadagolására alkalmas fokozatmentes elektromos vetőegységgel rendelkezik.

PREMIA 4000 GABONAVETŐGÉP + HR 4004 D FORGÓBORONA

2,5-4 m-es munkaszélességben érhetők el a gépek, 12,5 és 15 cm-es sortávolsággal is választhatók. A Helica vetőegység kapacitása széles intervallumban változtatható, ez lehetővé teszi – mindenféle átszerelés nélkül – fokozatmentesen az 1,5 kg/ha-tól egészen a 400 kg/ha-ig terjedő vetést. A vetőgép opcionálisan másodlagos magvetőegységgel is kiegészíthető. Az aktív talajművelő gépek is széles választékban elérhetőek, 1,2 m munkaszélességtől egészen 8 méterig. Az ideális kelési körülmények biztosításához eltérő frakciójú magágyat biztosít. A megfelelő visszatömörítés érdekében eltérő hengerkialakítás szerepel a kínálatban. A duplex hajtómű gyors áttétel-változtatást biztosít. A DURAKUHN kések nagy kopásállóságú bevonatuknak köszönhetően megnövelt élettartammal bírnak.

LEXIS 3000 PERMETEZŐ

A gép kompakt felépítésű, az alacsony súlypont kialakításának köszönhetően bármilyen terepviszony között biztonságosan üzemeltethető. 3000 literes tartály, 18-28 méteres keretszélesség, acél vagy alumínium szórókeret jellemzi a LEXIS-t. A gép tökéletesen beilleszthető a precíziós gazdálkodásba – alapfelszereltségben magas szekciószámmal érhetőek el (5-6-7), de igény szerint fúvókánként GPS-alapon is szakaszolhatóak.

Fodor Mihály