fbpx

Kverneland gépújdonságok bemutatója Olaszországban

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 21.

A közelmúltban a hazai leányvállalat meghívására egy tartalmas Kverneland-bemutatón vehettünk részt az olaszországi Ravenna közelében. A szántóföldi gyakorlati bemutató mellett a cég bálázógyárát és a csoporthoz tartozó ROC-gyárat is megtekinthettük. Cikkünkben három, a hazai piacon is jelentős újdonságot mutatunk be, de érdemes lesz az augusztusi MezőHírt és Agrárágazatot is kézbe venni, amelyekben további gépismertetéseket találhatnak majd.

Kverneland Enduro Pro T nagy fordulékonysággal, különösen a táblavégi fordulókban

KVERNELAND ENDURO T

A Kverneland bővítette az Enduro és az Enduro Pro szántóföldikultivátor-kínálatát egy 4 és egy 5 m munkaszélességű vontatott modellel. Guillaume Pignon termékspecialista véleménye szerint a hatékony talajművelés a következő növény sikerének a záloga. Különösen igaz ez a csökkentett talajművelés esetében, ahol a kultivátor megőrzi a talaj szerkezetét és nedvességét, valamint csökkenti az erózió kockázatát. „Betakarítás után gyorsítani kell a megfelelő műveleteket elvégezni, ezért olyan kultivátorra van szükség, amely ehhez megfelelő teljesítményt biztosít” – javasolta a szakember.

Az új vontatott modellek, a Kverneland Enduro T és Enduro Pro T megfelelnek a közepes méretű gazdaságok igényeinek. Rugalmasan kombinálhatók, és nincs szükség traktoroldalról nagy emelőképességre, a 3 kapasorral felszerelt Enduro/Enduro Pro T modellek egy menetben elvégzik a talaj megmunkálását, egyengetését és visszatömörítését. Használatával időt és költséget tudunk megtakarítani. A 280 mm-es kapaosztás, a 750 mm-es kapasorok közötti távolság és a nagy, 870 mm-es hasmagasság jó keverést és egyengetést eredményez, az eltömődés veszélye nélkül. A maximális munkamélység 35 cm az Enduro Pro modellekkel, és 30 cm az Enduro kivitelnél.

Bővített hengerválaszték

A talaj visszazárása kiemelt jelentőséggel bír a talajművelőgépek esetében. Felgyorsítja a szalma bomlását, csökkenti a kártevők által okozott károkat, és megőrzi a talajnedvességet azáltal, hogy egyengetett és időjárásálló felszínt hagy maga után. A lezáróhengerek széles választékát tovább bővítette a Kverneland, ezért az Enduro T és Enduro Pro T modellekhez rendelhetők az Actipress Single, Actipress Twin és a Dupla pálcás hengerek is. Az új ujjas borona használatával aprómorzsás, egyengetett talajfelszínt biztosítanak, amely segíti a gyomok és az árvakelés megindulását az első tarlón végzett művelet után.

Maximális rugalmasság és szilárdság: Triflex 700 és nyírócsavaros kapaszárak

Az Enduro T /Enduro Pro T kétféle kapaszárral érhető el, amelyek különféle csavarozott kapákkal szerelhetők fel. Emellett elérhetőek a Knockon rendszerű gyorscserélésű kapák is, azért hogy könnyen tudjunk alkalmazkodni a különböző munkamélységekhez és feladatokhoz. Köves körülmények között, valamint a megfelelő talajba hatoló erő elérése érdekében javasolt a jól bevált Kverneland laprugóval és üreges kapaszárral felszerelt Triflex 700 kapaszárak használata. Az üreges szárak extra szilárdságot biztosítanak, jó talajba hatoló képességgel rendelkeznek. A 700 kg-os kioldó erő és 27 cm-es kioldási magasság pedig garantálja a problémamentes használatot. A keskeny kialakítás és a speciális forma csökkenti a vonóerőigényt, miközben tökéletes behatolást biztosít a tömörödött talajban.

KVERNELAND F-DRILL – ÚJ GENERÁCIÓS FRONTTARTÁLY

Sebastian Koers, a Kverneland Group Soest termékmenedzsere bemutatójában kiemelte: „Az f-drillt úgy tervezték, hogy megfelelő rugalmasságot biztosítson a gazdálkodóknak és a vállalkozóknak, mivel bármely gazdálkodási rendszerhez illeszthető. A fronttartály készen áll arra, hogy különféle munkaeszközökkel, különböző munkaszélességekben használják. Alkalmas apró, illetve nagyobb magvak és műtrágyák kijuttatására. Egy menetben vetés és műtrágyázás, vagy két féle vetőmag kombinált kijuttatása is lehetséges.”

Tavasszal a Kverneland f-drill műtrágyatartályként használható az Optima F vetőgéppel összekapcsolva, vagy például a Kultistrippel kombinálva sávos talajműveléshez. Ha egy forgóborona–vetőgép-kombinációhoz, például a Kverneland e-drill-hez csatlakozik az f-drill, akkor kiegészítő vetőmagtartályként használható keverék- vagy tavaszi növények vetéséhez. Nyáron és ősszel a fronttartály kombinálható a Kverneland forgóboronával és a jól ismert csoroszlyasínnel, így 3-6 m-ig terjedő munkaszélességű kompakt kombinációt kapunk.

Kezelőbiztonság és könnyű manőverezhetőség

A Kverneland f-drill moduláris felépítése egyenletes súlyelosztást biztosít a gép elrendezésében, így a traktor a legjobb egyensúlyt biztosítja, maximális kapacitás mellett. Ez javítja a biztonságot és a manőverezhetőséget, ugyanakkor korlátlan rálátást biztosít a vezetőnek a gép teljes összeállítására. A kiemelhető tömörítő keréksor tehermentesíti a mellső tengelyt, miközben megőrzi a jó kormányzási képességet. A tömörítő keréksor nyomkövető, valamint húzott rendszerű, ami csökkenti az energiaszükségletet és az üzemanyag-fogyasztást. Rendelhető ISOBUS komfort változatban is.

Standard és Duo

A fronttartályok két méretben és két változatban kaphatóak. Az f-drill kompakt űrtartalma 1600 liter, az f-drill maxi pedig 2200 literig magasítható. A standard változat egy ELDOS adagolóegységgel van felszerelve. Vetőmag vagy műtrágya egyaránt tölthető a tartályba. Magasabb kijuttatási mennyiség érhető el a duó változattal, mivel két ELDOS egység, egyenként 400 kg/ha mennyiséget képes kiadagolni műtrágyából vagy vetőmagból. Egyszerű és megbízható, a Venturi rendszer lekezeli a nagy anyagmennyiséget, nem szükséges nyomott levegős rendszer.

Egyszerű csatlakoztatás

Az ISOBUS e-com szoftver „plug and play” kompatibilitása lehetővé teszi, hogy az f-drill bármilyen ISOBUS-kompatibilis traktorhoz csatlakozzon, és a funkciókat a traktor saját termináljáról vezérelje.

Alternatív megoldásként a Kverneland IsoMatch Tellus Pro vagy az IsoMatch Tellus GO+ terminálok is használhatóak. Mindkettő monitor teljesen ISOBUS kompatibilis. A nem ISOBUS traktorok az IM Tellus sorozattal ISOBUS szabványra fejleszthetőek.

Kverneland f-drill jó rálátást biztosít mind szállítás, mind munka közben

PUDAMA RENDSZERRELSZERELT KVERNELANDOPTIMA TF PROFI SX

A PUDAMA egy szisztematikus, folt-műtrágya kijuttatási mód, kukoricavetéshez. Lehetővé teszi a precíz kukoricavetést oly módon, hogy a starter műtrágyát pontosan a vetőmag alá helyezi le, oda, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A PUDAMA előnye a hagyományos műtrágya-kijuttatással szemben a műtrágya célzott, szakaszos kijuttatása a kivetett vetőmag közvetlen közelébe, melyet a növény a későbbiekben kedvezőbb mértékben képes hasznosítani. Ez csökkenti a starterműtrágya mennyiségét a növények között a sorban, valamint jelentős mértékben csökkenti a nitrát- és foszfátkibocsátást a vízrendszerekbe. Dr. Max Bouten, a Kölni Alkalmazott Tudományok Egyetemén végzett kutatása alapján bebizonyította, hogy a PUDAMA-val a starter műtrágya legalább 25%-a megtakarítható a hagyományos kukoricatermesztési módszerhez képest, a terméspotenciál csökkenése nélkül. A PUDAMA hatékonyabban használja fel az erőforrásokat, és hozzájárul a növényi alapú élelmiszerek fenntarthatóbb előállításához, valamint a talaj, a víz és a levegő védelméhez.

A PUDAMA-elv

A meghatározott mennyiségű műtrágya a műtrágyacsoroszlyánál gyűlik össze, melyet egy levegőáram lő a talajba. A műtrágyacsoroszlya és a vetőház közötti érzékelő szinkronizálja a vetőmag és a műtrágya kijuttatását. Az Optima SX PUDAMA 15 km/h munkasebesség mellett akár 25 műtrágyafolt/másodperc kijuttatására képes.

Nagyfokú megtakarítás

Az olyan technológiával, mint az Optima TF profi SX PUDAMA precíziós vetőgép, a gazdálkodók jelentős összeget takaríthatnak meg a műtrágya-, szállítási és munkaköltségek csökkentésével. Például, ha egy 300 ha kukoricával rendelkező gazda hagyományos módon 150 kg/ha DAP 18-46-ot használ fel, akkor a PUDAMA rendszerrel 37,5 kg/ha műtrágyát takaríthat meg. Ez 7.875 € megtakarítást jelenthet a 300 hektárra. (Forrás: index mundi: Price DAP 700€/t 2021 október). A műtrágya megtakarítása védi a környezetet azáltal, hogy csökkenti az erőforrás-felhasználást, beleértve a műtrágyagyártáshoz szükséges energiát, miközben csökkenti a mezőgazdasági termelés költségeit, és biztosítja az élelmiszertermelést.

Ennek az innovációnak az elismeréseként a PUDAMA elnyerte az NRW Efficiency Award 2021 díjat az erőforrás-takarékos termékfejlesztésért, a környezetbarát gyártásért és a termék élettartama alatti csökkentett környezetterhelésért, valamint az átfogó újrahasznosíthatóságért.

A Kverneland Optima TF profi SX PUDAMA konfigurációval a 2023-as szezonban limitált darabszámban lesz elérhető. A sorozatgyártás 2024-től indul. A PUDAMA rendszer a jövőben más Optima modellekhez is elérhető lesz.